V opoziciji opozarjajo na premierjeve laži glede dodatnega zdravstvenega zavarovanja

Minister za delo Luka Mesec, predsednik vlade Robert Golob (Foto: zajem zaslona, splet)

Predsednik vlade Robert Golob je na novinarski konferenci napovedal ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. To se bo zaradi napovedanih podražitev zavarovalnic spojilo v obvezno zdravstveno zavarovanje. Po vloženem predlogu bi bil tako plačnik obveznega zdravstvenega zavarovanje delodajalec, za upokojence pa Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prejemnik sredstev sredstev pa ZZZS namesto treh zasebnih zavarovalnic. Te so sicer z dopolnilnim zavarovanjem letno zbrale 600 milijonov evrov. Po besedah predsednice parlamentarnega odbora za zdravstvo bo zakon, če bo sprejet, uveljavljen s 1. septembrom letošnjega leta. 

Na novinarski konferenci so poleg predsednika vlade nastopili še zdravstveni minister Bešič Loredan, minister za finance Klemen Boštjančič, vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic in predsednica Odbora za zdravstvo Tamara Kozlovič. Spomnimo, nestrinjanja glede načina ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so bila povod za razpad vlade Marjana Šarca. V tem primeru naj bi predstavljeni predlog sicer užival podporo tako SD kot Levice. Po uvodnih napovedih, da SD in Levica na novinarski konferenci ne bosta sodelovala, je prišlo do sprememb. V imenu SD je spregovorila Meira Hot, v imenu Levice pa Luka Mesec. Predsednik vlade je v uvodnih besedah povedal, da je sicer zakon vložila poslanska skupina, a da ima tudi podporo vlade in ključnih ministrstev. Omenjenemu ukrepu bi sledilo preoblikovanje celotne zdravstvene blagajne.

Obvezni zdravstveni prispevek, ki bi nadomestil dopolnilno zdravstveno zavarovanje, bi znašal 35 evrov, pri čemer bi se lahko enkrat letno uvajale prilagoditve prispevka glede na rast povprečne bruto plače, poroča STA.

Prvotno je bilo mišljeno, da bi se dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinilo šele z začetkom leta 2025, a da je bila nedavna podražitev zavarovalnice Generali in zelo verjetne podražitve ostalih zavarovalnic razlog za razmislek o pohitritvi ukrepa. Po poročanju medijev naj bi bile govorice, da namerava vodja upokojenskih protestov Pavel Rupar vložiti konkurenčno rešitev, še največja motivacija svobodnjakov. Slednji je na spletu že komentiral napovedani vladni ukrep. Pravi, da se vlada ne bi nikoli zganila, če je k temu ne bi prisilili upokojenci. “Bravo upokojenci, bravo “glas upokojencev”, čestitke “Inštitut 1. oktober”!! Ko narediš jati golobov šcccc, se zganejo!!,” je zapisal na Facebooku. K temu je dodal, da “brez vas, drage upokojenke in upokojenci, ne bi bilo njihove v strahu pred nami storjene niti te akcije!!!”. Da je res tako, priča poročanje N1 o vsebini pogovorov na seji poslanske skupine Gibanja Svoboda, kjer naj bi se prisotni dogovorili, “da bodo vladajoči v prihodnje več delali ter več in bolje komunicirali načrtovane reforme oziroma projekte”.

Naslovil pa je tudi obtožbe, da naj bi za njegovim predlogom zakona stala SDS, kar je ostro zanikal. “Zakon, ki ga bomo danes vložili v proceduro, smo napisali sami s svojimi sodelavci! Nočne more in hude travme Roberta Goloba pred SDS so postale shizofrena preganjavica, zato naj ga pomirim, da stranka SDS pri tem ni sodelovala.”

Rupar: Če zakona ne sprejmejo treh mesecih …
Vodja protestov upokojencev je že pred novinarsko konferenco čestital vsem, ki so s shodi pripravili oblast do dela, a kot opozarja, gre za zavlačevalni manever vlade. “Njihov namen je zgolj en sam!! Eno leto še ne bo nič od tega, gre za zavlačevanje,” je zapisal. Iz njegovega zapisa izhaja, da bodo zelo podrobno spremljali, kaj bo vlada počela v prihodnjih tednih. “Če zakona zdaj ne bodo sprejeli v roku treh mesecev, jih vržemo iz vlade in parlamenta,” je ostro zapisal.

Na novinarsko konferenco se je že odzvala vodja poslanske skupine SDS, ki je dejala, da sta bili na novinarski konferenci izrečeni vsaj dve laži. “Na novinarski konferenci Golob v dveh stavkih dve laži, nobenih podražitev več, nobenih dobičkov zasebnikov več na račun zdravstvenega zavarovanja. “Vsakoletna uskladitev je podražitev, glede dobičkov zasebnikov pa ne bi več pojasnjevali.”

Gal Kovač