V Svobodi se prostovoljno spreminja v obvezno

Novinarska konferenca glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Predsednik vlade Robert Golob. (Foto: sta)

“Proračunska atomska bomba. Ali ima Vlada RS finančno oceno in predvidene vire za pokrivanje primanjkljaja zdravstvene blagajne iz proračuna? Ali predsednik vlade sploh ve, kaj govori, in kaj na to pravi Fiskalni svet RS?” je zapisala evroposlanka Romana Tomc. 

Evroposlanka Romana Tomc se sprašuje, ali ima vlada finančno oceno in predvidene vire za pokrivanje primanjkljaja zdravstvene blagajne iz proračuna. V skladu s spremembo zakona o ZZZS bi se dopolnilno zdravstveno zavarovanje preneslo v obvezno zavarovanje. Združeno zavarovanje pa bi znašalo 35 evrov. Če upoštevamo podatek, da je zavarovancev približno 1,6 milijona, to letno nanese okoli 670 milijonov evrov. Vse kaže na to, da bo imela vlada težave z zagotavljanjem finančnih sredstev za področje.

Zbrali smo nekaj odzivov na vladni nateg. Univerzitetni profesor Žiga Turk: “Vlada torej laže o tem, koliko stane dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Stane namreč več kot 35 €. Good luck with that! Nagradila bo tudi vse tiste mlade, ki si niso plačevali tega zavarovanja, in bi po starem sistemu morali kot starejši plačevati višje premije, pa jih zdaj ne bodo. Skratka, še en korak na poti v Venezuelo pod Alpami.”

Kot je še pojasnil, je dopolnilno zavarovanje edini pravičen element “v celi zdravstveni goljufiji”. Za enako storitev enako plačilo. Zavarovanje pri ZZZS glede na plačo je po njegovem socialno, ni pa pravično. Komentator Tomaž Štih: “Namesto, da bi razpustili ZZZS in njegovo dejavnost prenesli na učinkovitejše zasebne zavarovalnice; socialisti ukinjajo svobodno zasebno pobudo in tržno konkurenco ter dejavnost zavarovalnic prenašajo v roke uradnikov monopolnega ZZZS.”

“Za resno zavarovanje potrebujemo najmanj deset zasebnih zavarovalnic!”
Kot je še zapisal, s tem nehote pomagajo, saj je bila tržna konkurenca ravno zaradi polovične odločitve o privatizaciji ob nastanku dopolnilnega zavarovanja zelo omejena. Za resno zavarovanje po njegovem potrebujemo najmanj deset zasebnih zavarovalnic. Vlada bo po njegovem počistila trg in “po zlomu in lustraciji” se bo lahko dejansko izvedlo reformo. “Zakaj lustracijo? Ker ob 51-% medli zmagi reformistov nikogar ne bo nazaj, saj volivci lahko znova izvolijo socialiste. Da bi verjeli, da smo se spremenili, bomo morali grobo lustrirati,” je še pojasnil Štih.

Domen Mezeg