[Video] V Levici bi “aktivirali” nepremičnine starejših

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Vir: STA

V koalicijski strani Levica razmišljajo, da bi “aktivirali” nepremičnine starejših. Minister za solidarno prihodnost Maljevac je na nedavni novinarski konferenci potrdil, da razmišljajo o ukrepih, s katerim bi z davkoplačevalskimi sredstvi financirali obnovo zasebnih hiš, nato pa bi se lahko prenovljena stanovanja ali deli hiš oddajali. Videti je, da je ukrep zaenkrat še v idejni zasnovi. 

“To so točke, o katerih se moramo pogovarjati. Vemo, da imamo velikokrat starejše, upokojence na primer, ki živijo v veliki hiši. Lahko bi bile določene subvencije ali olajšave, ki bi omogočale obnovo določenega dela hiše ali stanovanja, ki bi ga nato lahko oddajali,” je dejal Maljevac na novinarski konferenci. Sama izjava močno spominja na pretekle zapise od njegovega strankarskega kolega Kordiša, ki se odkrito navdušuje nad nacionalizacijo stanovanj.

Na Facebooku je denimo zapisal: “Stanovanja za vse: razlastimo kapitaliste!” nato pa dodal, da se nacionalizacija žal ne odvija pri nas, temveč v Berlinu.

Spletni zapis poslanca Mihe Kordiša, ki je že leta 2019 spodbujal k nacionalizaciji zasebne lastnine – stanovanj. Vir: zajem zaslona, Facebook

Berlinski referendum je sicer prestal potrebni kvorum, pobudniki pa so prejeli zadostno število glasov za implementacijo. Po zadnjih podatkih do implementacije rezultata referenduma še vedno ni prišlo, saj sam rezultat ni pravno zavezujoč, odkup stanovanj od veleposestniških družb (12 naj bi jih bilo), pa bi bil izredno drag, od 7 do 36 milijard evrov, pri čemer bi cena 36 milijard odsevala tržno vrednost vseh odkupljenih stanovanj. Skupna cena tržnega odkupa bi verjetno presegala ceno novogradenj.

V Levici bi se lotili ljudi, ne korporacij!
Medtem ko bi se v Berlinu vodilni lotevali korporacij, pa bi se v Levici lotili ljudi in njihovega premoženja. Vladni ukrep, o katerem očitno razmišljalo, bi namreč trošil davkoplačevalska sredstva za obnove nepremičnin zasebnikov. Podrobnosti sicer še niso znane, zato tudi ni znano, kako bi bile videti spodbude, ki bi ljudi, tudi če sami ne bi hoteli državne prenove stanovanja in posledične (verjetno) obvezne oddaje, prisilile, da dajo stanovanja v razpolago državi. Namig, ki kaže, v kateri smeri razmišljajo v Levici, je morda zakon, ki so ga v parlamentarno proceduro vložili v zadnjih dneh prejšnje vlade. Predlog zakona je vključeval dodatne obdavčitve lastnikov praznih stanovanj in tistih lastnikov, ki so si nepremičnine “nakopičili”. Obdavčenja bi služila kot sistemski vir za gradnjo 30 tisoč stanovanj, je pred koncem Janševega mandata razmišljal de facto predsednik Levice Luka Mesec.

Slednji kot tudi Maljevac sta izjavo o številu stanovanj, ki jih bodo zgradili, po volitvah hitro popravil. 30 tisoč stanovanj se je popravilo na 2o tisoč stanovanj, nato pa le še 2 tisoč stanovanj. O namernem zavajanju volivcev s strani Levice lahko več preberete v članku Obljubili so 30 tisoč stanovanj, sedaj jih obljubljajo le še 2 tisoč in članku Gradbeni strokovnjak ministru Maljevcu: Vsi, ki se spoznamo na gradnjo stanovanj, vemo, da je nemogoče to, kar govorite.

Agendo so delno že realizirali z antireformo davčne zakonodaje. Vlada Roberta Goloba je namreč z novelo Zakon o dohodnini dodatno obdavčila najemodajalce. Ob sprejemu zakona so se nemudoma pojavila kritike, saj je obstajala bojazen, da se bo ta dodaten strošek preprosto preložili na najemnike.

Maljevac buri duhove s svojim preteklim delom
Hkrati pa novi minister buri duhove širom države zaradi njegovega preteklega dela. Društvo Legebitra je v času, ko je bil Maljevac odgovorna oseba, izdalo priročnik “To je SEKS”, ki mlade s homoseksualno spolno usmeritvijo uči o podrobnostih (tudi odklonskega) spolnega življenja. Med drugim o seksu pod vplivom drog. Imenujejo ga Kemseks, udeležencem prakse pa priporočajo seznanitev s stranskimi učinki. O ostalih praksah se lahko bralci “podučijo” na spletu, saj je priročnik, ki so ga financirali država, Občina Ljubljana in Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, še vedno prosto dostopen na spletu.

Gal Kovač