Vlada razpreda o pomenu socialnega dialoga, medtem ko gospodarstvo opozarja na “smrtno nevarno ceno energije”

Minister za zdravje Danijel Bešić Loredan, državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc, minister za finance Klemen Boštjančič in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ter predsednik vlade Robert Golob (Vir: STA)

Po propadu socialnega dialoga med Ekonomskim svetom Slovenije ESS in vlado je včeraj prišlo do sestanka, ki se ga je tokrat izjemoma udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob. Tema sestanka niso bile posamezne zakonske rešitve, temveč zgolj pomen socialnega dialoga. Zbrani so se strinjali, da je ta nekaj pomembnega – Golob ga je opisal kot “nekaj živega”, delodajalska stran pa je dosedanjo komunikacijo med delodajalci in vodstvo države opisala kot monolog dveh strani. Sejo, na kateri se je razpravljalo o omiki razpravljanja, so ekskluzivno in v živo prenašali dominantni mediji. 

“Trenutni zakonodajni predlogi so pisani na kožo sindikatom ter državi,” je delo vlade ocenil predstavnik Združenja delodajalcev Marjan Trobiš. Ta sicer ni pretirano optimističen. Trdi, da delodajalska stran ni v celoti prepričana, da se bo socialni dialog po tem sestanku odvijal, kot bi se moral. Od vlade so pričakovali več samokritičnosti, predsednik vlade pa naj bi bil na sestanku pretirano zaščitniški do svojih ministrov.

A če se je včeraj na seji ESS razpravljalo o pravilih in omiki razpravljanja med deležniki, je na Odboru za gospodarstvo tekla debata o dejanskem stanju v gospodarstvu. Predsednik državnega sveta Marko Lotrič je opozoril, “da je zaradi neustreznih ukrepov vlade na letni ravni možna izguba več kot milijarde dodane vrednosti in 200 milijonov evrov davkov, ki se stekajo v državno blagajno”.

Gospodarstvo po Lotričevih ugotovitvah najbolj tarejo visoke cene energentov: “Glavni razlog za nekonkurenčnost gospodarstva so previsoke cene elektrike in odsotnost primerljivih ukrepov za boj z energetsko krizo kot v drugih državah EU. Anketna brezposelnost se je med prvim kvartalom 2023 in prvim kvartalom 2022 povečala za 1,6 % – največ v EU.”

Tudi v državnem zboru malo razumevanja
Delodajalska stran pa, tako kot na seji ESS, tudi v državnem zboru ni naletela na razumevajočega sogovornika. Minister za gospodarstvo Matjaž Han je denimo izpostavil probleme zunaj Slovenije, rekoč: “Na konkurenčnost regij, držav in podjetij je vplival preplet geopolitičnih tveganj, izgube tradicionalnih trgov in preskrbovalnih verig s surovinami in energenti ter visoka inflacija v Vzhodni Evropi.” Na seji je prišlo tudi do nekakšnega incidenta, kot je predsednik državnega sveta opozoril na neresnost predstavnika iz vrst Levice, Mihe Kordiša, ki si je med skrajno resno razpravo omislil burek.

“Smrtno nevarne cene energije”
Predstavnik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov je vlado pozval, naj se loti reševanja problemov kratkoročne narave. “Vprašanje je, kaj bo vlada naredila v naslednjih treh do šestih mesecih, da bo naslovila trenutne izzive gospodarstva,” je dejal Mirko Požar. Že pred tem pa je pred koncem prejšnjega meseca v Odmevih nastopil predsednik združenja Joc Pečečnik, ki je izpostavil serijo ukrepov, ki bi jih vlada lahko hitro sprejela in tako naslovila težave gospodarstva.

V prvi vrsti je izpostavil “smrtno nevarno ceno energije”, razbremenitev plač, pri čemer je navedel primerjavo med Slovenijo in Hrvaško, kjer za 10 tisoč evrov neto plače delodajalec plača 16 tisoč evrov, v Sloveniji pa 25 tisoč evrov. Omenil je tudi težave na trgu dela, ki bi jih reševal z olajšanjem postopkov za zaposlovanje tujcev, spremeniti pa bi bilo treba šolski sistem, da bi ta v večji meri pripravljal kadre na razmere na trgu. Izpostavil je tudi redno komunikacijo vlade s podjetniki, piše na spletni strani SBC.

Gal Kovač