Vlada z zvišanjem trošarin preprečila veliko znižanje cen pogonskih goriv

Slika je simbolična. Vir: STA

Vlada Roberta Goloba je včeraj zvišala trošarine za vse tri naftne derivate. Maloprodajna cena dizla in kurilnega olja se bosta sicer znižali, cena 95-oktanskega bencina pa ostaja nespremenjena. Cene pogonskih goriv bi lahko bile še nižje, a kot so pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje, želijo ponovno uvesti okoljske dajatve – draginji navkljub. 

“Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in višino trošarin prilagaja tako, da ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si ob javnofinančni vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun. Pri tem je namreč pomembno, da se na srednji rok in postopno, ne da bi to čutili potrošniki, znova uvedejo okoljske dajatve na fosilna goriva, ki predstavljajo namenski vir za zelene naložbe,” so odločitev upravičili v vladi.

V vladi so še zapisali, da budno spremljajo razmere na trgu naftnih derivatov in da višino trošarin prilagajajo tako, da ohranjajo dostopnost maloprodajnih cen, “hkrati pa si v luči javnofinančne vzdržnosti prizadevajo za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun.” A vladna pojasnila izpustijo bistveno informacijo, to je, da cene surove naftne na svetovnih trgih vztrajno pada, kot je razvidno iz spodnjega grafa.

Vztrajno padanje cene surove nafte (Vir: Oilprice)

Razlog, zakaj drastičnih padcev cen na mednarodnih tržiščih na občutite v denarnici, pa je seveda zvišanje trošarin oz. zvišanja davkov na pogonska goriva. Trošarina oz. obdavčenje neosvinčenega bencina se bo zvišala iz 0,359 na 0,379 evra na liter. Obdavčenje dizla se bo zvišalo iz 0,3300 na 0,386 evra na liter. Obdavčenje kurilnega olja se bo povečalo iz 0,07875 evra na 0,116 evra na liter. 

Okorno pojasnjevanje preprostih dejstev
Na zvišanje davčne obremenitve se je na spletu odzval politični analitik Mitja Iršič, ki ga je zmotila nejasna komunikacija vlade in nekritično ponavljanje vladnih sporočil v dominantnih medijih. Vladni urad je tako zapisal, da se trošarine “prilagajajo”, na portalu javne RTV pa, da se spreminjajo.

Gal Kovač