fbpx

Vrednost industrijske proizvodnje višja iz meseca v mesec: Ukrep PCT edina možnost za ohranitev stabilnega gospodarstva

Foto: Pixabay

Skupna vrednost industrijske proizvodnje in zalog v industriji sta bili v septembru 2021 na mesečni ravni višji, skupni prihodek od prodaje v industriji pa je bil nekoliko nižji. “Delamo vse, da gospodarstvo ostane odprto. Skupaj bomo našli ustrezno rešitev, ki bo na eni strani omogočila boj z epidemijo, in na drugi podpirala kar se da nemoteno delovanje gospodarstva,” je pred dnevi pojasnil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki se zaveda, da bi lahko zaprtje dejavnosti negativno vplivalo na slovensko gospodarstvo. 

Kot poroča Statistični urad RS, je bila skupna vrednost industrijske proizvodnje septembru 2021 za 0,2 odstotkov višja kot v avgustu 2021. V predelovalnih dejavnostih je bila višja (za 0,2 odstotka), v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro in v rudarstvu pa nižja (za 4,2 odstotka oziroma za 4,1 odstotka). Vrednost industrijske proizvodnje na ravni namenskih skupin izdelkov je bila v septembru 2021 na mesečni ravni višja v skupini izdelkov za široko porabo (za 4,1 odstotka), v skupinah izdelkov za investicije in izdelkov za vmesno porabo pa je bila nižja (za 3,7 odstotka oziroma za 0,7 odstotka).

Na letni ravni oziroma v primerjavi z industrijsko proizvodnjo s septembrom 2020 je bila skupna vrednost industrijske proizvodnje v septembru 2021 višja za 7,8 odstotka. Od proizvodnje v septembru 2019 je bila višja za 4,5 odstotka. Na boljše gospodarsko stanje je vsekakor vplivalo, da vlada ni sprejela omejevalnih ukrepov in je pustila gospodarstvu, da je ohranil rast.

Indeksi industrijske proizvodnje (Vir: SURS)

V prvih treh četrtletjih 2021 je bila skupna vrednost industrijske proizvodnje glede na isto obdobje 2020 višja za 11,9 odstotka. Višja je bila le v predelovalnih dejavnostih (za 13,4 odstotka), medtem ko je bila v rudarstvu in dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro nižja (za 11,3 odstotka oziroma za 0,9 odstotka). V primerjavi z istim obdobjem leta 2019 je bila skupna vrednost industrijske proizvodnje v prvih treh četrtletjih 2021 višja za 2,8 odstotka.

Prihodek od prodaje v industriji na mesečni ravni nižji, vrednost zalog višja
Skupen prihodek od prodaje v industriji je bil v septembru 2021 na mesečni ravni oziroma glede na avgust 2021 nižji za 0,4 odstotka (v predelovalnih dejavnostih je bil nižji za 0,3 odstotka, v rudarstvu za 19,9 odstotka). Na tujem trgu je bil za en odstotek nižji, na domačem trgu pa za 0,3 odstotka višji. Glede na september 2020 je bil skupni prihodek od prodaje v industriji v septembru 2021 višji za 14,2 odstotka, glede na september 2019 pa za 8,7 odstotka.

Foto: Pixabay

V prvih treh četrtletjih 2021 je bil prihodek od prodaje v industriji za 16,3 odstotka višji kot v istem obdobju 2020 in za 4,4 odstotka višji kot v istem obdobju 2019. Skupna vrednost zalog v industrijski proizvodnji je bila v septembru 2021 za dva odstotka višja kot v avgustu 2021. Glede na september 2020 je bila višja za 9,6 odstotka, glede na september 2019 pa za 9,9 odstotka. V prvih treh četrtletjih 2021 je bila vrednost zalog za 3,2 odstotka višja kot v istem obdobju leta 2020 in za 5,3 odstotka višja kot v istem obdobju leta 2019.

Strožji ukrepi bodo negativno vplivali na slovensko gospodarstvo
Lanski in letošnji gospodarski kazalniki so pokazali, kako je epidemija uničevala gospodarstva po vsem svetu. Po ukinitvi ukrepov se je gospodarstvo pobralo in beležimo zadovoljivo gospodarsko rast, ki nam omogoča odplačevanje javnega dolga skozi davke. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se zaveda, da bi lahko ponovno zapiranje gospodarstva lahko imelo izjemno negativen učinek na slednjega, zato je toliko pomembnejše spoštovanje ukrepa PCT, ki nam vsaj deloma omogoča normalno življenje. “Delamo vse, da gospodarstvo ostane odprto. Skupaj bomo našli ustrezno rešitev, ki bo na eni strani omogočila boj z epidemijo in na drugi podpirala kar se da nemoteno delovanje gospodarstva,” je pred dnevi pojasnil Počivalšek.

Sara Kovač