fbpx

Vsi bomo živeli slabše – danes bo Golob vsem zvišal davke

Predsednik vlade Robert Golob. Vir: STA

V Državnem zboru bo danes potekalo glasovanje o noveli Zakona o dohodnini, zaradi katere bodo vsi, ki so zaposleni v realnem sektorju, živeli slabše. Spremembe zakona bodo davkoplačevalce obremenile bistveno bolj, kot so bili ti do sedaj, saj gre zakonska ureditev v diametralno nasprotni smeri, kot je šla v času vlade Janeza Janše. Novela je sicer pred današnjim glasovanjem doživela nekatere spremembe. Opoziciji je uspelo hudo zaostritev normirancev, ki sta ga predvidela vlada Roberta Goloba in njen finančni minister Klemen Boštjančič, omiliti. 

Finančni minister Klemen Boštjančič je skušal včeraj na odboru za finance povišano davčenje pojasniti kot nujno potrebno za zagotovitev vzdržnosti javnih financ. S tem je odzvanjal argumente nekdanje opozicije, ki je Janševi verziji Zakona o dohodnini, ki je davkoplačevalce v veliki meri razbremenjevala, očitala, da bo izpraznila državno blagajno. Zgodilo se je ravno nasprotno. Minister pa je na seji naletel tudi na hud odbor opozicijskih poslancev. Rado Gladek (SDS) mu je očital: “Njen glavni cilj je vzdržnost javnih financ, toda ali se kdo vpraša o vzdržnosti financ ljudi, ki delajo.”

Poslanci bodo danes odločali o zaustavitvi rasti splošne olajšave, zvišanju skupnega dohodka, od katerega se poleg splošne olajšave prizna tudi dodatna splošna olajšava, dvigu stopnje davka v najvišjem dohodninskem razredu ter novi olajšavi za mlade. Postopno zviševanje splošne olajšave, ki jo je sprejela Janševa vlada, se bo tako ustavilo. V prihodnjem letu je še pričakovati zvišanje splošne olajšave iz 4500 na 5000 evrov, dodatnega postopnega zvišanja na 7500 evrov do leta 2025, kot določa veljavni zakon, pa ne bo.

SDS zvišala olajšavo za mlade
Poslanci SDS so novo olajšavo za mlade, ki jo je predlagala vlada Roberta Goloba, uspeli še zvišati. Predvideno je bilo, da bi ta odslej upravičencem do 29. leta zmanjšala davčno osnovo od dohodka iz delovnega razmerja za 1000 evrov, na predlog poslancev SDS pa se je ta vrednost zvišala za 1300 evrov.

Opozicija kritična
Opozicijski poslanci so na seji odbora izrazili jasno nasprotovanje noveli zakona, saj gre ta v skoraj diametralno nasprotni smeri kot tista, ki jo je pripravila vlada Janeza Janše. Kot smo že nedavno pisali v članku Vse na enem mestu: Toliko vas bo glas za Goloba stal pri plačah, najemninah in dobičku, bo novela prinesla poslabšanje kvalitete življenja za vse, ki v Sloveniji plačujejo davke. Po mnenju poslanca Branka Grimsa, kar je včeraj tudi povedal na seji odbora, pa bodo spremembe povzročile povečanje števila brezposelnih in rast obsega sive ekonomije.

Največ kritik opozicijskih poslancev so bile deležne predvsem določbe glede obdavčitve samostojnih podjetnikov ali tako imenovanih normirancev. Vladni predlog bo za samostojne podjetnike, ki imajo med 35 tisoč in 100 tisoč evrov prihodkov, priznane normirane odhodke znižal na 40 odstotkov (iz trenutnih 80 odstotkov, a največ 80 tisoč evrov), ob doseženem pogoju, da je “normiranec” že vsaj devet mesecev (prej pet) vključen v pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Jože Lenart: To bo poslabšalo nepremičninsko situacijo
V nasprotju s predlogom zmanjšanja davčne osnove za mlade za 300 evrov, kar so koalicijski poslanci podprli, pa je koalicija zavrnila predlog črtanja člena, ki prinaša zvišanje stopnje dohodnine iz dohodka oddajanja premoženja v najem. Ta se bo tako po vladnem predlogu zvišala iz 15 odstotkov na 25 odstotkov. “Višji davki od oddajanja premoženja so slabi, ker boste stanovanjsko problematiko še zaostrili, ne pa reševali,” je bil jasen Lenart iz SDS.

Če bodo spremembe koalicijski poslanci danes podprli, kar je zelo verjetno, bodo te začele veljati s 1. januarjem prihodnjega leta.

Gal Kovač