Zaplet na javni agenciji Spirit zaradi energetskih subvencij

Električni daljnovod. Fotografija je simbolična. (Foto: Pixabay)

Mediji poročajo o zapletu, s katerim se soočajo podjetja, zavezana poročanju po zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize (ZPGOPEK). Upravičenci energetskih subvencij jih prejemajo vse od marca, toda zneski so izračunani na osnovi njihove lastne ocene stroškov energentov za letošnje leto. 

Agencija Spirit jim mesečno izplačuje 1/12 ocenjene višine letne pomoči. Do konca julija morajo njihovi dobavitelji/operaterji omrežja (plinskega in električnega) Spiritu posredovati podatke o dejanskih dobavljenih količinah in cenah energentov na enoto, na njihovi podlagi pa bo agencija opravila poračun. Do konca januarja 2024 so poročevalci primorani posredovati tudi podatke za drugo polletje letošnjega leta, da lahko agencija uredi še drugi poračun.

Namesto enkrat se bo infrastruktura razvijala 500-krat!
Spirit pa je zavezancem za poročanje naročil vzpostavitev lastne infrastrukture oziroma strežnikov, kamor se bo mogoče povezati prek aplikacijskega programskega vmesnika (API), za prenos podatkov, za neporočanje pa določil kazen v višini 100 tisočakov. Odločitev agencije je sprožilo plaz kritičnih odzivov. Namesto da bi agencija razvila ustrezno infrastrukturo za povezavo s podjetji za pošiljanje želenih podatkov, bodo podjetja sama primorana postavljati infrastrukturo. Tako se bo ta namesto enkrat razvijala kar 500-krat, kolikor je dobaviteljev. Opravka imamo z novim primerom katastrofalnih rešitev na področju državnega IT, menijo nekateri. Sistem poročanja je namreč povsem nepraktičen in nejasen, marsikomu pa niti sedaj ni jasno, kaj je dolžan do konca meseca narediti. To je nepotrebno obremenjevanje podjetij in drugih gospodarskih subjektov, investicije v infrastrukturo pa bi lahko stale več 10o tisoče evrov. Da gre za velik izziv, menijo tudi v ljubljanskem BTC-ju.

Domen Mezeg