Življenje v Sloveniji se še naprej draži

Foto: Freepik

Podatki Statističnega urada razkrivajo, da se je življenje v Sloveniji ponovno podražilo. K mesečni inflaciji so tokrat največ prispevale podražitve v turizmu in cene naftnih derivatov. Inflacija v Sloveniji je še vedno višja kot v povprečju držav z evrom.

V odsotnosti resnega truda oblasti, da bi se podivjana draginja umirila, je SURS zabeležil naslednje podatke:  V primerjavi s prejšnjim mesecem so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,2 odstotka. K temu so največ prispevale podražitve počitniških paketov, ki so se podražili za 9,6 odstotka. Tekoča goriva so se podražila za 3,9 odstotka, goriva in maziva za osebna vozila pa za 3,6 odstotka. Povišanja je bilo zaznati tudi na področju nastanitvenih storitev, oskrbe z vodo in pri drugih storitvah, povezanih s stanovanji, medicinskimi proizvodi, pripomočki in opremo ter pri drugem raznovrstnem blagu in storitvah. Da bi bila inflacija na mesečni ravni še višja, so preprečile poletne razprodaje oblačil in obutve ter hrane.

Na letni ravni je bila v juliju zabeležena 6,1 odstotna podražitev življenjskih potrebščin. Na letno inflacijo še vedno najbolj vplivajo višje cene hrane in brezalkoholnih pijač. K inflaciji so prispevale 2 odstotni točki, te pa so se nasploh zvišale za 11 odstotkov. Cene storitev so se zvišale za 8,3 odstotka, cene blaga pa za 5 odstotkov.

“Poltrajno blago je bilo dražje za 6,5 odstotka, blago dnevne porabe za 5,3 odstotka in trajno blago za 2,2 odstotka,” zapiše Stat.si. Rekreacija in kulturno udejstvovanje se je podražilo za 8,9 odstotka. Izdelki iz skupine “zdravstvo” so se podražili za 13,7 odstotka. Podražitve je zaznati še v restavracijah in hotelih ter pri raznovrstnem blagu in storitvah. Hitrost rasti cen se na letni ravni sicer znižuje. Lani je bila v istem mesecu zabeležena 11-odstotna rast cen.

“Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila 5,7-odstotna (julija lani 11,7-odstotna). Na mesečni ravni so bile cene v povprečju nespremenjene. Cene storitev so bile na letni ravni v povprečju višje za 8,3 odstotka, cene blaga pa za 4,4 odstotka. Poltrajno blago je bilo dražje za 6,3 odstotka, blago dnevne porabe za 4,8 odstotka in trajno blago za 1,0 odstotka,” navaja Statistični urad. 

V Sloveniji višja inflacija od povprečja v državah z evrom
Letna stopnja inflacije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v Sloveniji višja kot v drugih državah EMU (Evropske monetarne unije). V Sloveniji je junija znašala 6,6 odstotka, medtem ko je na območju EMU znašala 5,5 odstotka. Najnižja je bila v Luksemburgu, kjer je znašale le en odstotek, najvišja pa na Madžarskem, kjer je znašala 19,9 odstotka.

Ž. K.