Požar v podjetju Ekosistemi bo danes pogašen, toda kdo je prižgal vžigalno vrvico? Viri pravijo, da je gorela odpadna farmacija iz Krke

Foto: Nova24TV.

Novomeški gasilci se že od četrtka popoldne bojujejo s požarom, ki je izbruhnil v podružnici za predelavano odpadkov podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, kar je že tretja velika tovrstna nesreča v Sloveniji v zadnjih dveh mesecih. Potem, ko so goreli nevarni, doslej še ne zadostno indentificirani odpadki v Kemisu na Vrhniki in tudi v podjetju Eko plastkom v Ljutomerju, se zdaj prebivalci v širši okolici Novega mesta opravičeno bojijo, da bi tudi tam prišlo do ekološke katastrofe. Pri gašenju požara skupno sodeluje več kot 200 gasilcev, ki na terenu delajo v več izmenah, saj se je do četrtka zvečer požar z nekaj napadi razširil na celotno poslopje in gasilce potisnil nazaj, da so za seboj pustili tudi nekaj uničene gasilske opreme. V petek so sicer ogenj vendarle ukrotili do te mere, da ni bilo treba evakuirati prebivalce sosednjih hiš, iz katerih dan pred tem stanovalci po lastni volji niso želeli oditi. Še vedno pa gasilci ne vedo povedati, kaj vse je zgorelo v podjetju, katerega vodilni se vsaj zaenkrat skrivajo pred očmi javnosti. Viri blizu Ekosistemu sicer trdijo, da je bil požar podtaknjen.

Na Novi24TV smo v petek že poročali, da so domačini vrsto let opozarjali na morebitno ekološko bombo, ki stoji v neposredni bližini naselja, a posluha za njihove skrbi v občini ni imel nihče. Zaskrbljeni domačini so lahko tudi v petek le nemočno opazovali črn dim, ki se je valil nad okoliškimi hišami naprej proti drugim naseljem, od odgovornih pa doslej niso dobili nikakršnih informacij ali obvestila, kako ravnati in se zaščititi pred nevarnim dimom.

Sicer je za javnost že v petek dopoldne spregovoril župan Občine Straža, Dušan Krštinc, ki je med drugim povedal, da pričakuje, da bo požar pogašen do sobote, kar so nam kasneje z gotovostjo, da jim bo to res uspelo, potrdili tudi v intervenciji. Nekateri so na prizorišču požara že od četrtka, vmes jih vodja intervencije pošlje domov na počitek, a se nato vrnejo. Skupaj jih sodeluje pri gašenju več kot 200, zaradi vdihavanja doma pa so jih morali oskrbeti že več kot 30. Poročali smo že, da jih je bilo pet prisiljenih poiskati pomoč v novomeški bolnišnici.

Foto: Nova24TV.

Se ponavlja Kemis? Tudi v Novem mestu nekateri gasilci brez dihalnih mask
Bizarno je, da se očitno odgovorni ničesar niso naučili iz tragedije v Kemisu, ko je moralo več gasilcev zaradi neustrezne zaščite in posledične okužbe dihal pomoč poiskati na Golniku, saj smo se na lastne oči lahko prepričali, da vsi niso nosili dihalnih mask, imeli so jih samo tisti, ki so bili najbližje ognjenim zubljem. Nekateri med njimi so celo pomagali gasiti brez mask, res pa je, da so jih večino nato umaknili na varno, ko je stanje postalo prenevarno, saj so se številni slabo počutili.

Agencija RS za okolje (ARSO) je v petek sporočila, da so prve izmerjene vrednosti delcev zraka v bližini požara povišane. V večernem in nočnem zraku bodo tako vrednosti nevarnih delcev le še naraščale. Kakšne vrste odpadkov je podjetje odlagalo, in posledično kaj točno že dva dni gori, pa očitno ne ve še nihče, zato tudi na ARSO o tem niso vedeli povedati praktično ničesar.

Inštitut Jožefa Stefana pravi, da v zraku ni škodljivih snovi in plinov – a kaj bi pokazale meritve neodvisnih inštitutov?
Župan Krštinc je nato v večerni izjavi za medije podal še eno izjavo, sporočil je, da so meritve, ki jih je opravil ekološki laboratorij mobilne enote Inštituta Jožefa Stefana, pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih plinov in snovi. Meritve izcedne vode s požarišča so pokazale, da je ta onesnažena, hkrati pa so meritve vode v bližnji Krki pokazale, da reka ni onesnažena.

Terenske meritve je izvajala tudi Agencija RS za okolje, te pa so pokazale, da je bila vsebnost delcev PM10 v štiriurnem povprečju na mejni vrednosti dovoljenega, ki znaša 50 miligramov na kubični meter. To pomeni, da je zrak onesnažen, a onesnaženost ni presegla dovoljene vrednosti. Glede na razvoj gašenja pa lahko pričakujejo, da se bo vsebnost omenjenih delcev še zmanjševala, je še pojasnil župan.

Vsaj zaenkrat torej zgodba močno spominja na dogajanje na Vrhniki v dneh po požaru v Kemisu, ko so različne državne službe opravile meritve in vse po vrsti »dokazovale«, da so ljudje lahko mirni, saj naj ne bi bilo nevarnosti za njihovo zdravje. Meritve zemlje, ki so jih posamezni okoliški prebivalci opravili pri neodvisnih, zasebnih inštitutih, pa so nato pokazale popolnoma drugačne rezultate, namreč, da sta bila tako ozračje kot zemlja močno kontaminirana.

Foto: STA.

Prebivalcem še nihče ni povedal, kaj vdihavajo in v kakšni nevarnosti so
Ogenj je po navedbah gasilcev zajel tako plastične odpadke, predvsem odpadni polivinil, kot tudi lesne sekance in lesne odpadke, vnel pa se je tudi del sistema s sončnimi celicami. Šele, ko bo požar dokončno pogašen, bodo lahko kriminalisti začeli ugotavljati vzroke zanj, je pa poveljnik štaba civilne zaščite Srečko Šestan že v četrtek za TV Slovenija povedal, da so se požari pojavili na več koncih objekta, tako da je bilo naenkrat več žarišč. V petek zvečer je ostalo le še eno večje žarišče.

Viri blizu podjetju Ekosistemi sicer pravijo, da v Zalogu gori odpadna farmacija iz farmacevtske družbe Krka in da je bil požar podtaknjen. Tako kot v primeru Kemisa, tudi zdaj obstaja utemeljen sum, da gorijo prepovedani odpadki, saj ni nobenega nadzora nad tem, kaj se pri Novem mestu skladišči. Zaradi tega so še najbolj razočarani okoliški prebivalci, ki so v zadnjih letih pogosto priča takšnim nesrečam, a se vedno znova vse pomete pod preprogo. “Ne povedo nam ničesar o tem, kaj vdihavamo in če je hrana na vrtovih primerna za uživanje. K nam ni bilo nikogar, ne predstavnikov občine, ne civilne zaščite, ne kogarkoli drugega,” nam je povedal zaskrbljeni čebelar, ki živi praktično čez cesto, nasproti Ekosistema. Nihče pa ne verjame, da je novi požar naključje.

L. S.

 • Morala

  Niti ne bodo izvedeli resnice kaj gori!

  Sama sem zelo razočarana nad vsem kar se dogaja v Sloveniji – ekološka sporna podjetja, mafija, kriminal, droge, kraja, korupcija, pokvarjeni hlapčevski politiki, revščina, bogatenje elite, izkoriščanje delavcev in še in še!

  Lovijo majhne ribice, večjih ne upajo!

  • hribovc

   ne da ne upajo, ne smejo in nočejo !! ker so politiki, mafijci, banksterji, policaji in krivosodstvo vsi tako al dr’gač zlizani med seboj…

  • baubau

   Boste in bomo torej šli na referendume in volitve in izbrali prav?!

 • dež

  Če prav razumem IJF, se pri kurjenju odpadne plastike (tiste iz rumenih kant) v zrak ne sproščajo nobene škodljive snovi. Sprašujem IJS in ARSO, ali lahko doma tudi sam kurim takšne odpadke v peči na trda goriva in če ne, zakaj ne ? Če peč na trda kuriva ne ustreza standardom za takšno kurjenje ali lahko zakurim na vrtu, če v Straži ni bilo škodljivih emisij, sklepam da jih tudi pri meni ne bo ?

  • resnicaboli

   Povsod po Evropi (zahodni) je strogo prepovedano kuriti plastiko ker povzroča rak. Pri nas pa inštitut ugotovi da pri požaru kjer so zgorele velike količine odpada plastike ni nevarnosti v zraku. Kdo zdaj laže inštitucije v Evropi ali strokovnjaki v Sloveniji?

   • učko

    Pri nas so inštituti in sodišča in vse živo, režimski !!! Tudi firme ala Krka in Gorenje (lastnik Kemisa) so režimska, forum 21 !!! Kaj torej pričakuješ? Objektivnost in strokovnost? Ne biti naiven, da ne bom rekel kaj hujšega !!!!

   • dež

    Ti “strokovnjaki” se sploh ne zavedajo, kakšno škodo so si naredili, ob njihovem obnašanju v zadevah Kemis, Ekosistemi in Magna. Še tisti ljudje, ki so jim do sedaj morda kaj verjeli na njihovo besedo, so po zadnjih dogodkih spremenili mnenje.
    Ne vem kako si ti butlni predstavljajo, da bodo dobili še kakšno soglasje za nova odlagališča ali okoljsko problematične industrijske obrate. Dobili bodo zgolj referendum na referendum in kar prav je tako.

 • upornik22

  jst to slovensko mafijo bom uničil tako kot steven segal…….

  • RATATA

   Jst, Rambo ti bom pomagu!

 • RATATA

  Vse je treba sfukat!

 • baubau

  pa mislite,da obstaja pri nas kak “neodvisni”institut”?

 • althar

  “Ljube ovčice, ponavljamo sporočilo z Vrhnike. Nobenega strahu, nobene nevarne substance nikjer ne presegajo dovoljenih količin. A zelenjave in rib ne jest, vode ne pit, dihajte pa tudi bolj na redko.”
  #udbogreznica

 • Osti jarej

  .včeraj na popu intervju s članom civilne iniciative:z natančnimi podatki smo obveščali vse vlade…od janševe naprej,pa se ni nič spremenilo….in zdaj je,kar je

 • Osti jarej

  …tip je dobil koncesijo za predelavo in hrambo nevarnih odpadkov,ki jih je hranil v eni stari bajti v katero naj nebi čisto NIČ vložil in kljub opozarjanju prebivalcev na nepravilnosti,se ni nič zgodilo……zdaj jahajo eno brezvezno in popolnoma nesposobno ministrico,ki bo po mandatu itak odšla na eno drugo, odgovorno delovno mesto….ves birokratski aparat,ki je odgovoren,bo pa ostal in življenje bo teklo dalje….dokler bo….

  ti se prav trudijo,da se ne potrudijo…kvaliteta življenja gre pa v kurac……

  mimogrede…a falkona dobro vzdržujejo…..

 • Osti jarej

  ..tudi šestan se je zvil nekam sam vase…glave kar nekako ne more več držat pokonci….ah,se bo že navadil narodu lagat…

 • PG

  Imamo nov način odstranjevanja strupenih odpadkov – sežigalnica na prostem, ker je naš represorni sistem napisan za izbrance po recepturi “kaj nam pa morej, morej, morej”.

 • hle

  A ni to malo čudno da so v kratkem obdobju gorele kar tri firme ki se ukvarjajo z odpadki in namesto da se ukvarjamo samo z tem kdo ima škodo bi se morali začeti spraševati tudi kdo ima ali bo imel korist od tega ker se v tej branži obračajo veliki denarji pa tudi raznih kvazi eko aktivistov ne bi smeli spregledat ker v ozadju je sigurno tako kot vedno denar

 • Bozz

  “Prebivalcem še nihče ni povedal, kaj vdihavajo in v kakšni nevarnosti so”

  Zato, pa imamo prebivalci internet, da nam pove.

  http://siol.net/novice/slovenija/dioksin-spada-med-najbolj-toksicne-kemikalije-203692

  “Dioksin je skupina 75 toksinov in je 11-tisočkrat smrtonosnejši od natrijevega cianida, spada pa med najbolj toksične kemikalije, ki jih je naredil človek.

  Tako je za SiOL povedal Anton Komat, ekolog, svobodni raziskovalec in publicist. Dioksin, ki so ga pred dnevi odkrili v krmi za piščance in prašiče v Nemčiji, po Komatovih besedah lahko usodno deluje že v najmanjših količinah. Kako smo sploh ustvarili dioksin? Dioksin je umetna substanca, ki nastane kot kemična smet, torej kot stranski produkt pri kemičnih reakcijah. Najbolj nevaren je katerikoli sežig plastičnih mas. Zelo nevarno je tudi sežiganje motornih olj. In v Sloveniji imamo kar nekaj takšnih sežigov, kot na primer v Anhovem. Najdemo ga tudi ob izgorevanju diezelskega goriva ali pa pri proizvodnji pesticidov oziroma herbicidov. Pri tem naj opozorim, da si s herbicidom, ki je pri nas še dovoljen, to je 2,4-D, ki ga ponavadi uporabljamo proti plevelu, sami sebi po dvoriščih škropimo dioksin.”

  https://sl.wikipedia.org/wiki/Dioksini

  “Poklicna izpostavljenost dioksinom je pomemben dejavnik tveganja, na primer pri proizvodnji herbicidov. Vdihavanje plinastih frakcij ima škodljiv učinek na populacijo ljudi, ki se nahaja blizu virov onesnaženja, ki niso adekvatno urejeni in pod kontrolo emisij. V mnogih državah v razvoju, ni regulativ za omejitev emisij, kar dviguje zaskrbljenost. Skupaj s pomanjkljivim vzorčenjem koncentracij povzroča skrb dejstvo, da so emisije podcenjene. Proces stalnega periodičnega vzorčenja, imenovan AMESA, ki so ga izvedli v Belgiji, je pokazal, da sporadično vzorčenje podceni emisije za količnik 30 ali celo 50! Le nekateri emitorji imajo stalno vzorčenje v programu. Zelo sporna je ocena US EPA , ki ugotavlja, da bi moral biti referenčen odmerek dioksinov mnogo pod sedanjo povprečno vrednostjo vnosa v organizem.”

  http://www.food-info.net/si/qa/qa-wi2.htm

  “Dioksini niso topni v vodi, v maščobi pa zelo. S prašnimi delci se dioksini prenašajo tudi na rastline, npr. travo. Ko krava poje travo, se dioksin prenese v njeno telo in se shrani v maščobi. Z mlekom se dioksin izloča iz krave. Enako se dogaja pri ljudeh. Dioksin zaužijemo s hrano in le-ta se naloži v maščobi, kjer lahko ostane dolgo časa. Kot pri kravah, se tudi pri ljudeh dioksin lahko izloči z materinim mlekom. Zato človeško mleko lahko prav tako vsebuje manjše količine dioksina. Skoraj vse živalske maščobe vsebujejo manjše količine dioksina. V principu rastlinske maščobe ne vsebujejo dioksina. Ponavadi so količine dioksina pod maksimalno dovoljeno količino.”

  https://www.bodieko.si/ali-so-dioxini-tudi-v-nasi-hrani

  “Dioxini so proizvodi onesnaževanja okolja. Nastajajo pri izogrevanju oziroma sežiganju organskih snovi, tako v industriji, kot tudi v naravi (pri požarih, vulkanski dejavnosti), zgorevanju dizelskega goriva in kurilnega olja, v manjši meri bencina, lesa, zgorevanje smeti in premoga. Manjše količine nastajajo tudi pri proizvodnji papirja, ki uporablja klor (danes je tega vedno manj), pri proizvodnji pesticidov in drugih kemikalij. Po kemični nesreči v tovarnu v Sevesu, industrija danes uporablja vse več čistejše tehnologije, tako, da je vse manj izpustov dioxinov v naravo iz industrijskih obratov.”

  Ampak važno, da butalski kmetje še naprej špricajo dioksine po njivah in butalski sosedje kurijo plastiko pozimi…če pa kje zagori kakšen obrat za predelavo smeti, pa še toliko bolje. Juhej!

  “Ja, če mi je pa doktor strokovnjak rekel, da če ne pošpricam, ne bo nič raslo…”

  Važno, da je dohtar reku.

 • Bozz

  “Nihče pa ne verjame, da je novi požar naključje.”

  Danes kurijo ljudje (korupcija,…), jutri bo zakuril Bog.

  2 Peter 3
  10 Prišel pa bo Gospodov dan kakor tat. Tedaj bo nebo s hrumom prešlo, prvine se bodo v ognju razkrojile, zemlja in dela v njej pa bodo zgorela.
  11 Kako prav je torej, da živite sveto in res pobožno, če se bo vse to razkrojilo,
  12 da čakate in hitite k prihodu Božjega dne, zaradi katerega bo nebo zaplamenelo in prešlo in se bodo prvine razžarjene topile.
  13 Mi pa po njegovi obljubi pričakujemo novo nebo in novo zemljo, v kateri biva PRAVIČNOST.

 • Osti jarej

  direktor obrata se sploh še ni prikazal na prizorišču….ej,ej…smo mi še daleč od civiliziranega sveta……tip bi moral biti že v arestu,pristojni pa preiskovati vzroke požara…..jp….mafija služi “krupne pare”

  • FRANC3

   Lastnik obrata je Kovačič, Cigan iz Črmošnjic pri Podturnu.

 • šmentanamuha

  Očitno nekdo briše sledi za sabo. Vsi ti požari so med sabo povezani, vse to so podjetja v državni lasti ali z večinskim deležem. A bi se že lahko našel en malo bolj pameten policaj al pa detektiv in bi stvari med sabo povezal. Ne pa tko kot pri onem umoru v Račah, ko se policija 14 dni po umoru ni zmigala, ker so mislili, da se je oni kar sam pretepel, ker ni mogel več govoriti, ko so prišli policaji. Kera beda.

  • stop migraciji in zlu

   evropske države se morajo zbuditi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!