Ekskluzivni dokument CIA: Stavba, ki stoji v vrtu Narodnega doma Arena, je zdaj zapor Udbe

“Stavba, ki stoji v vrtu Narodnega doma Arena, zdaj služi kot zapor Udbe. Pod stavbo je Udba zgradila devet bunkerjev, od katerih jih šest služi kot zaporniške celice, trije pa kot mučilnice. Celice so za tri osebe in imajo betonske postelje.”

Uredništvo Demokracije je pridobilo dokument ameriške Centralne obveščevalne agencije (Central Intelligance Agency, CIA) iz leta 1949, v katerem je podano poročilo o namestitvah Udbe in osebja v Ljubljani. Dokumentu je priložen tudi arhitekturni načrt kleti menze, kluba, čitalnice in hotela Projektivnega zavoda Ljubljana pod patronatom takratnega ministrstva za gradnje z datumom 16. 12. 1946.

Po poročilu CIA gre za načrt kleti Narodnega doma Arena, ki so v času nastanka poročila CIA (julij 1949) že bile zapori Udbe. Po naših podatkih je šlo za kletne prostore pod nekdanjim Klubom delegatov oziroma poslancev Ljudske skupščine republike Slovenije, Puharjeva ulica 13; sedaj je tam prizidek Narodne galerije, nekdanjega Narodnega doma, Prešernova cesta 24. Ministrstvo za gradnje Ljudske republike Slovenije (1945−1951) sta v tem času vodila Miha Kambič in Ivan Maček – Matija.

Kaj piše v dokumentu?
Omenjeni dokument CIA je stopnjo tajnosti odpravil in ga odobril za javno objavo 18. julija 2018. Datum informacije je julij 1949, datum določbe dokumenta je 13. december 1949, predmet informacije pa je Namestitve Udbe in osebja v Ljubljani. Vir piše (v prevodu iz angleščine):

“1. Sedež Udbe za Ljubljano je v stavbi banke Slavija na vogalu Tyrševe in Gajeve ulice. Vodja zasliševalnega oddelka Udbe, stotnik Franc Zalascek (Zalašček, op. p.), ki prebiva na Gajevi ulici št. 10, je tudi vodja zapora Udbe v Narodnemu domu Arena. Zalascek, ki se je rodil v Tolminu, naj bi bil neusmiljen posameznik in je opisan kot temnejše polti, vitek in visok šest čevljev (182,88 cm). Ivan Prijatelj in Franc Drnovsek (Drnovšek, op. p.), ki sodelujeta z njim, sta po poročanju dokazano komunista in usposobljena agenta Udbe.
2. Sedež Udbe za predmestje Ljubljane je v hotelu Soca (Soča, op. p.) na Ulici sv. Petra št. 4 in je pod vodstvom Jožeta Rizmana. Izpostave (Udbe, op. p.) za različne mestne četrti so nameščene po mestu: ena na Meteljkovi (Metelkovi, op. p.) ulici št. 3, druga na dvorišču nabavno-prodajne zadruge (NAPROZA, op. p.) na Vodnikovem trgu in tretja na Zalokarjevi ulici št. 1.
3. Četrti odsek, ta je na Cigaletovi ulici št. 3, je pod vodstvom Draga Mrvarja, ki pogosto potuje v Trst in čigar žena dela v isti pisarni. Mrvar, nekdanji ključavničar, star približno 26 let, je bil partizanski borec. Opisali so ga kot 5’7’’ (170,18 cm, op. p.) visokega, precej debelega, temnejše polti in s sivimi lasmi.
4. Glavni ljubljanski kurir je Dušan Sedelj (verjetno Sedej, op. p.), ki naj bi pogosto potoval v Trst. Sedej, ki živi na Jegličevi ulici št. 10/1, Ljubljana, ima nalogo zbiranja informacij na mejnih prehodih in pripravo na njihovo (verjetno prebežnikov, op. p.) prijetje v sodelovanju s Knojem.
5. Stavba, ki stoji na vrtu Narodnega doma Arena, zdaj služi kot zapor Udbe. Pod stavbo je Udba zgradila devet bunkerjev, od katerih jih šest služi kot zaporniške celice, trije pa kot mučilnice. Celice so za tri osebe in imajo betonske postelje. Mučilnice so velike kvadratni meter in so opremljene s kavlji, na katere zvežejo ljudi, da jih mučijo. Ena najpogostejših praks je, da bunker napolnijo z ledom ali vročo vodo, v kateri so zaporniki nameščeni ure.”

Opombe k dokumentu
Ob tem je treba vedeti, da so se imena stavb in ulic spreminjala. Kot piše v dokumentu, je bil sedež Udbe za Ljubljano v stavbi banke Slavija na vogalu Tyrševe in Gajeve ulice. Banka Slavija je danes ministrstvo za notranje zadeve. Tyrševo cesto v Ljubljani so leta 1952 preimenovali v Titovo cesto. Danes je to Slovenska cesta. Leta 1941 so po italijanski okupaciji Ljubljane dotedanjo Gajevo ulico preimenovali v Verdijevo ulico, po letu 1952 v Kidričevo ulico, danes je to Štefanova ulica.

V dokumentu piše: “Stavba, ki stoji na vrtu Narodnega doma Arena, zdaj služi kot zapor Udbe.” Po naših podatkih gre za območje porušenega Kluba delegatov oziroma poslancev Ljudske skupščine republike Slovenije ob Puharjevi ulici 13. Sedaj je tam prizidek oziroma povezovalni trakt Narodne galerije, nekdanjega Narodnega doma, Prešernova cesta 24.

Naslednji podatek. “Sedež Udbe za predmestje Ljubljane je v hotelu Soča na Ulici sv. Petra št. 4.” Gre za nekdanji hotel na Sv. Petra cesti, današnji Trubarjevi 5 (v bližini nekdanjega Centromerkurja, zdaj Galerije Emporium), kjer je že na začetku 19. stoletja stala gostilna s prenočišči Zum Kaiser von Österreich – Pri avstrijskem cesarju. Po prvi svetovni vojni se je hotel preimenoval v Hotel Wilson, že leta 1923 pa je omenjen kot Hotel Soča. Danes je tam AVA – Akademija za vizualne umetnosti.

“Izpostave (Udbe, op. p.) za različne mestne četrti so nameščene po mestu: ena na Meteljkovi (Metelkovi, op. p.) ulici št. 3, druga na dvorišču nabavno-prodajne zadruge (NAPROZA, op. p.) na Vodnikovem trgu in tretja na Zalokarjevi ulici št. 1.” Najprej gre za stavbo na današnji Metelkovi ulici nasproti Slovenskega etnografskega muzeja. NAPROZA na Vodnikovem trgu v Ljubljani je bila po naših podatkih v stavbi trgovine Dom, trgovine s spominki. Zalokarjeva ulica pa je v neposredni bližini UKC Ljubljana.

Križišče Tavčarjeve in Cigaletove ulice.

“Četrti odsek, ta je na Cigaletovi ulici št. 3.” Na Cigaletovi ulici št. 3, ki se še danes imenuje tako, imajo danes prostore odvetniške družbe, v pritličju sta lokala.

V dokumentu je omenjena še Jegličeva ulica, kjer je živel udbovec Sedej. Jegličevo ulico je Mestni ljudski odbor Ljubljana leta 1952 preimenoval v Njegoševo cesto, poimenovana po Petru II. Petroviću Njegošu, vladarju Črne gore, pesniku in filozofu. Danes je na tej lokaciji Hotel Asteria.

Petra Janša, Demokracija

 • Branislav Valter

  Americani so vedeli za mucilnice, vendar niso ukrepali? Zakaj ne?

  Sem pa presenecen da je takrat v ministrstvu sa gradnje deloval stricek Ivan.

  Petra, za tvojega ocija vem da je bil clan ZK in da je vodil pionirje v Titovo Jajce. Ne Vem pa ce je bil tudi clan UDBE. Vprasaj ga in nam povej

 • montyamp

  Z represijo vladajo samo idioti .
  NKVD hlapčevstvo se je pri stalinu naučilo kako se dela s pametnimi . Ljudje so po WW2 iz yugojebine množično bežali v tujino , tako kot bežijo slovenski možgani danes pred potomstvom ušivo garjavih gošarskih izdajalcev in udbovskih zasliševalcev slovenskega ljudstva .
  Ne bo šlo čisto gladko , udbovska deca so razvajeni politični kadavri katerih se ne bomo znebili z zastavicami in transparenti . To je kot bi hijene preganjal z mladimi račkami . Hipokrizija teh samopoimenovanih komunistov ki imajo s komunizmom toliko kot morski psi s Saharo , se izmeriti ne da , ker gre po vsej verjetnosti v bistvu za psihopatologijo zasejano na ta prostor l.1920 z ustanovitvijo komunistične stranke Slovenije .
  Se pravi leglo organiziranega kriminala (KARDELJ,MAČEK,GUSTINČIČ,LESKOŠEK……..),
  z idiotizmi dokapitalizirano l.1935-1937 pri KOMINTERNI v Moskvi , prevzame v medvojnih letih z morijo in polnjenjem 800 morišč po Sloveniji , oblast nad bogaboječimi pošteno in lepo vzgojenimi ljudmi podalpskega sveta .
  Zaradi neobvladljivo izkrivljenih neuravnovešencev z nadzorovanimi mnenji s strani murglosrbskega kokakartela , se pravi zaradi marionetarske nevretenčarske zasedbe kastriranih mladičev udbovske celice , mi danes drvimo novim bankrotom in atentatom naproti .
  Fuj banditi , fuj fej , a vas ni nič sram ??????????????????????????????

  • dob

   “Z represijo vladajo samo idioti.”
   Represijo prenašajo samo idioti.

   • septem artes liberales

    Med katere spadas ti Goran.

    • dob

     smešnež

   • jan Gedli

    Torej nas ni malo idiotov. Nihče nič ne naredi zoper represijo.

  • Branislav Valter

   Edina resitev: pridi za menoj v ZDA
   Mas primerno izobrazbo?
   Se ti da garat?
   Od protikomunizma se v ZDA ne da preziveti. Ustvarjati moras presezno vrednost -profit.
   Od kofetkanja in filozofiranja se v ZDA ne da ziveti.

 • xtc

  No očitno je nekdo iz UDBE ,delal tudi za CIO,da je dobila informacije o tem.
  Sicer pa se vidi kako gosta je bila mreža UDBE v “demokratični Titekovi SFRJ”.

  • Slovenec

   Kaj pa, če je CIA to izvohala s svojimi agenti v jugovini?

  • GverilaStyle

   milan je bil milan…pa sej bi se še veljakov našlo, ki danes v parlamentu kradejo, včasih so pa info prodajal

 • neuralinkn1

  Ne vem zakaj se sploh pogovarjamo, odkar je Slovenija samostojna, takih stvari ne bi smelo biti več, vlada pa bi morala imeti pregled nad dejavnostmi in arhive.
  Potem pa lahko vidimo dokumente tujih tajnih služb, ki vedo o naši tajni policiji več kot vlada in državljani, kdo je pravzaprav obvestil CIA in izdal policijske skrivnosti, to bi morali najprej vedeti. Saj nič ne piše, da bi koga mučili, kot recimo v zaporih policijskih uprav, samo lokacije so popisali, enostavno nihče ni bil tam, da bi lahko povedal kaj se je dogajalo zgleda.

 • GverilaStyle

  Tak objekt bi rabili danes!!!

 • Janez Kepic-Kern

  Semle spodnje – še zlasti – spada.

  ŠALA,
  FANTAZIJSKA ŠALA

  VESELA NOVICA !

  Baje obstoječe, baje “usodno” vplivno, baje ex KP, ZK neformalno
  društvece, klubček
  “MAČEK, MAČKI V ŽAKLJU” – baje
  -baje

  “ZAPIRA – ŠTACUNO” = PRENEHUJE S SVOJIM “BAJE” DELOVANJEM.!?

  Realno ozadje te
  VESELE NOVICE,, ki je spletena
  iz mestnih, urbanih legend in iz fantazije L.r. podpisanega
  naj seveda preverijo – UPRAVNI ORGANI IN ORGANI MNZ, ki so pooblaščeni
  za
  nadzor DRUŠTEV, SHODOV ITD. , da je vse v zvezi z njimi – PO ČRKI ZAKONA.

  VSAKA PODOBNOST Z REALNIMI OSEBAMI
  EX KP, ZK NEFORMALNIMI
  ZDRUŽBICAMI – JE NAKLJUČNA

  ŠALA,
  FANTAZIJSKA ŠALA

  1. ŠALA,
  Baje obstoječe, baje “usodno” vplivno, baje ex KP, ZK neformalno
  društvece, klubček
  “MAČEK, MAČKI V ŽAKLJU” – baje
  -baje
  “ZAPIRA – ŠTACUNO” = PRENEHUJE S SVOJIM “BAJE” DELOVANJEM.!?
  ZDAJ
  V SEPTEMBRU 2019.!?
  2. ALI BO – LMŠ VLADA – PADLA ?

  Vsi pravijo – DA SE BO
  VLADA LMŠ
  SAMA OD SEBE – SESULA !?
  To nima več – baje – NIKAKRŠNE – povezave z baje obstoječim, neformalnim elitnim,
  tradicionalnem, baje ex KP; ZK društvecem, klubčkom
  – baje s sedežem nekje pri NAMI, LJ.

  “MAČEK V ŽAKLJU”

  domnevno obstoječem, domnevno “usodno” vplivnem društvecem oz. klubčkom,
  ker vanj nihče, ki obsoja ex VKP/b STALINIZEM, TITOIZEM, KARDELJANSTVO, SD – pokomunizem – VANJ
  – NI
  IMEL – V S T O P A
  , V “MAČKU V ŽAKLJU” – SO SHODI – DOMNEVNO – potekali vse dni NON-STOP.
  Ampak
  od današnjega dne, oz. od 9.9. 2019 – PA – NIČ VEČ !
  Upajmo
  NIKOLI – VEČ.
  Zakaj tako – povem – v nadaljevanju. L..R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC
  TEGA DELA ŠALE,
  FANTAZIJSKE – ŠALE

  •Edit•Reply•Share ›

  Avatar
  Janez Kepic-Kern Janez Kepic-Kern • 10 hours ago • edited
  NADALJEVANJE ŠALE,
  FANTAZIJSKE – ŠALE –
  O
  “ZAPIRANJU ŠTACUNE – baje “usodno” pomembnega, baje ex KP, ZK
  neformalnega
  društveca, elitnega klubčeka t.i. “MAČEK, MAČKI V ŽAKLJU”

  ORISNO FANTAZIJSK POROČILCE,
  KAKO JE PRIŠLO DO “BAJE – ZGODOVINSKE ODLOČITVICE”
  SKLEPA
  “IT*S CLOSING TIME,, ČAS
  ZA ZAPRTJE
  “ŠTACUNCE”
  “MAČEK, MAČKI V ŽAKLJU”
  Danes, 7.9. 2019 – se je SHOD”vidno-nevidnih” članov elitnih “MAČKOV V ŽAKLJU”
  nepričakovano spremenil
  v “ZAPIRANJE “ŠTACUNCE”,
  BAJE “USODNO POMEMBNEGA”
  DRUŠTVECA,
  ELITNEGA KLUBČEKA “MAČEK, MAČKI V ŽAKLJU”.
  Zgodilo se je takole:

  “LEPOFRIZURNI”, nesivo “LEPOFRIZURNI” šef “MAČKOV V ŽAKLJU”
  je rekel:
  “Poslušajte kameradi pardon – tovariši
  jaz
  sem zdaj, sicer nesiv, a čez 70 let star.
  NIMAM VEČ ŽIVCEV KOT NEKOČ,
  ŽENA ME JE NEFER ZAPUSTILA,
  IN ODFRLELA ZA STALNO Z NEKIM NAŠIM ENAKO NEFER EX TOVARIŠEM
  NEKAM NA OBALO, V TOPLEJŠE KRAJE.
  MORAM SKRBETI ZA OTROKE IN VNUKE, KI JIH HVALABOGU – IMAM.
  Žene nič ne pogrešam, ker je bila in je verjetno še -ena neresna “frfra”.
  Rad bi se – deaktiviral, častno – iz “MAČKOV”, ki so bili pomemben del mene.”

  Velepomemembni
  PRVORAZREDNEŽ, kozmopolit,
  NAMESTNIK “LEPOFRIZURNEGA” – reče:
  “SAJ TE RAZUMEMO – TUDI JAZ SE BLIŽAM 70 LETU.
  Tudi jaz imam težave v zasebnem življenju – TUDI JAZ BI DE RAD – DEAKTIVIRAL.
  Tudi mene zapuščajo živci,
  zlasti zaradi žensk: zalotil sem mojo mlado lepotico s katero živim,
  kako je brala PREŠERNOVE PESMI:
  v “LEPI VIDI ”
  – je podčrtala stavek

  “STARCA SEM VZELA, SEM REVICA – MALOKDAJ – VESELA”
  To je meni – grozno.

  Rad bom še kaj pomagal, a iz silno odgovornih “MAČKOV” – BI SE DEAKTIVIRAL.”

  Velepomembni NADZORNI ČLAN, nad 90 letni “PALČKA”
  tudi reče;
  “JA SE STRINJAM KAR KOREKTNO ZAPRIMO, SKONTIRAJMO “MAČKE”
  Sem zdajle komaj prilezel iz mojega barjanskega konca – sem do NAME,
  MATILDA ME ŽE ŠLATA, PA VELIKO NAŠIH “MAČKOV -VETERAOV” – TUDI”
  IN REČE
  usodne besede: “ZAPRIMO ŠTACUNO, KONČAJMO Z “MAČKI V ŽAKLJU”
  Tudi
  lepofrizurni, pesniško lepofrizurni cca 60 let , športen, kolesar
  – “ŠTRUCA” reče:
  ” a bomo našo kuhno – tud zaprl. A se vam bo kaj tožil po mojih – štruklih?

  “PALČKA”, zelo suhi, nad 90 let NADZORNI – reče:
  pusti zdaj – štrukle.
  jaz le še ČOKOLINOTE JEM IN FRUTKE – PIJEM – kot en malček.
  TI
  “PLAŠČEK” povej, kako je kaj,
  s tvojmi INTERNET KOMENTATORJI
  – BRANITELJI
  NAŠGA STALINIZMA, STALIN PARTIZANOV,TITO KOMUNIZMA, KARDELJ SOCIALIZMA.
  Kaj
  je s tvojimi
  – INTERNET-SPLETNIMI – BRANITELJI – KOMENTATORJI
  NAS ZASLUŽNIH EX KP ZK REVOLUCIONARJEV”?

  “PLAŠČEK” reče:
  ” Ah, NIČ NI Z NJIMI: sami pijanci, drogeraši in napol norci so. Tri sem že dal – ODPELJAT
  V – “BEGNE”.
  Eden od njih, saj veste – tisti “FOGL” – še veliko piše,
  ampak vedno bolj utrgano,
  VELIKO TUD – SPOLNIH SPREVRŽENOSTI. Ni dobrih piscev,
  SPLETNIH BRANITELJEV.

  “LEPOFRIZURNI” zarohni: ” – NIČ DNARJA JIM DAT.
  DEDEC
  MORA BIT DEDEC – KAKOR JAZ – ne pa en “spolni sprevrženec”.
  ZAPRIMO “MAČKE”,
  Tiste, ki nas sramotijo – pa na “cesto”. Zastopiš? AMEN” !. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE,
  FANTAZIJSKE – ŠALE
  O BAJE OBSTOJEČIH T.I. MAČKIH.

 • Skrajno Desni

  Ekskluzivni dokument ni ne vem kaj, v Jaršah je v Yugi obstajal dom za mladoletne otroke in v njegovi kleti sta bili dve celici zgrajeni iz betona ravno tako ležišče brez vode sanitarije na štrbunk iztrebke so morali otroci čistiti z golimi rokami, edina svetloba ki je prihajala v prostor je bilo 15 ali 17 lukenj premera 3 cm izvrtanih v beton, sodeč po zgoraj priloženi fotografiji je bil ta udbovski zapor hotel v primerjavi z otroškim v Jaršah.

 • Janez Kepic-Kern

  ŠE 1X
  PONAVLJAM.
  NI SE VREDNO TRUDITI
  s prepričevanjem – tega verjetno precej “fruc fruc” VALTERJA BRANISLAVA.
  in
  F.TUNEKA
  Onadva
  sta se zdi taka- kot “MAČEK MURI”
  Vse verjame, kar prebere – tudi vejice in pike.
  Npr.
  za t.i. MARŠALA TITA – še zdaj, leta 2019 trdi,
  da
  GA JE RODILA MARIJA Javeršek-Brroz, za katero je
  – dokazano,
  da je leta 1892 rodila na Dunaju – otroka z imenom – FRANZ.
  S
  človekom kot je VALTER BRANISLAV – nima smisla debatirati.
  ker
  IGNORIRA – DEJSTVA, KI SE JIH NE DA ZANIKATI.
  Naj ti zaupam,
  da VALTER – NI STAR CCA 150 LET,
  DA BI BIL OSEBNO NAVZOČ – LETA 1892
  – OB PORODNI POSTELJI ŽENSKE, KI JE RODILA T.I MARŠALA TITA.
  Valter B. je bil rojen 1955. leta,
  torej je star cca 65 let. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  • Branislav Valter

   Marsala Tita je rodil Janez Kepic Kern!!!

   • montyamp

    Tito je bil navadna sluz polna hipokrizije kot ti norosti in laži .
    Le zakaj je miljon yugovičev zbežalo 1965 v Nemčijo na delo ???
    Ker morilci niso sposobni drugega kot uničevanja in morije .
    In zakaj si spizdil ti budalo ???

    • Branislav Valter

     Milion Jugotov ni zbezalo saj so bile meje na stezaj odprte.
     Jaz nisem spizdil. Vzel sem pasos in odsel.
     ZAKAJ SI TI VZTRAJAL V SFRJ CE SI TAKO TRPEL?

   • Janez Kepic-Kern

    Biti valter branislav
    kaznivo – ravno – ni,
    lepo
    pa tudi ni biti – Valter Branistav,
    en
    odtenek boljši od f. tunka – se zdiš.

    ŠALA

    FOGL TUNEK – na pregledu pri ZDRAVNICI, v ZD.
    Takoj
    pojamra – gospa ZDRAVNICA – ali mi lahko pomagate.
    Hude težave z nekontrokiranim odtekanjem URINA – imam.
    Urin mi uhaja, ne utegnem priti – do WC. Smrdim.

    ZDRAVNICA – vpraša F.TUNEKA – “JA KOLIKO ST PA VI STARI? “Nekaj čez 60” reče FOGL.
    “ZDI SE MI,
    DA PIJETE,
    PA PRETEŽKI STE. Verjetno gre za PROSTATO:

    A IMATE ŠE LAHKO SPOLNE ODNOSE? Tunek reče:”MI JE NERODNO, NE BOM ODGOVORIL”

    STROGA ZDRAVNICA
    SKOZI ZADNJIK – KOT JE TO OBIČAJMO – PRETIPA PROSTATO
    IN REČE: “povečano in precej razkrojeno PROSTATO imate.
    MORATE ITI
    1. na odvzem krvi za PSA kazalec raka na prostati, 2.običajni odvzem krvi, 3. odvzem urina in blata, 4.ULTRA ZVOK SLIKANJE SPODNJEGA TREBUHA.

    F. TUNEK prestrašeno GLEDA IN REČE:
    “”ampak – jaz bom – vse to
    – POZABIL”

    STROGA ZDRAVNICA REČE:
    “DOBRO, VAM BOM PA NA LISTEK – NAPISALA: seznam napotnic tudi.

    F.TUNEK PRESTRAŠENO GLEDA in reče: “AMPAK GOSPA ZDRAVNICA, STE PRIJAZMA
    – AMPAK – JAZ BOM VAŠE LISTKE
    – I Z G U B I L !

    ZDRAVNICAJEZNO POGLEDA F.TUNKA in teče:
    “poslušajte vi – VI STE – ali nesramni ali pa metalno razkrojeni.
    Nobenih napotnic, receptov, navodil -VAM NE BOM DALA
    NAROČILA
    VAS BOM NA OBISK ZDRAVNICE – NA VAŠEM DOMU !

    F. TUNEK – čvekavo reče : “a je TA ZDRAVNICA – KAJ SEXI, ZA SEX?
    STROGA ZDRAVNICA
    OSORNO REČE
    : ” ja, visoka šlank je, od sexa z njo boste – ozdraveli. MATILDA – je. L.R. JANEZ K . KERN KOMENDA
    P.S.
    KONEC ŠALE

    • Branislav Valter

     Kdo je napisal to salo?

    • Branislav Valter

     Kje je SOAVE?
     UTIHNILA JE

 • radames

  “Zalokarjeva ulica pa je v neposredni bližini UKC Ljubljana.”

  Zalokarjeve ulice ni več, ker je zdaj tam nova urgenca UKC in ostale stavbe.

  Na začetku Zalokarjeve gledano s strani Bohoričeve na levi (vogalna stavba Zalokarjeve in Bohoričeve) je stala stavba Bohoričeva 16, kjer je živel Bojan Adamič (dirigent PORL – plesni orkester radia Ljubljana). Imel je športno alfa-romeo s tablico LJ-16-00.

  #udbapress

  • ZatonMesecnikov

   To je tisti udbovec in ZZB Borec, Adamič, ki je na Bledu leta 1950 v hrbet ustrelil Zdravka Rusa, prijatelja njegove ljubice?

   • radames

    Ja, tisti.

   • Branislav Valter

    Bojan Adamic ki je fukal Meri Avsenak.
    Ljubica je bila pokojna Breda Kruh.
    31. avgusta 1950 je v hrbet ustrelil Zdravka Rusa, ki je bil prijatelj Adamičeve mladoletne ljubice Brede Kruh in nečak Josipa Rusa. 30. decembra istega leta se je pričelo sojenje, na katerem je bil zaradi uboja iz malomarnosti obsojen na pogojno kazen enega leta zapora.[8][9]

    • ZatonMesecnikov

     Naši nikoli ne sedijo. Tako je še danes….

 • Olga101

  Sem lahko dosmrtno naselimo udbomafijca iz Murgel, da se bo počutil domače! Še prej pa naj vrne ves denar, ki ga je z Udbo ukradel in odnesel v tujino!
  Neka Stefanija Kučan ima pri mehiški HSBC 200 miljonov DOLARJEV na računu!??? FURS, policija, sodstvo, kje ste?

  • Branislav Valter

   Stefania ima ta denar pri meni.

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA,
  FANTAZIJSKA ŠALA

  VESELA NOVICA !

  Baje obstoječe, baje “usodno” vplivno, baje ex KP, ZK neformalno
  društvece, klubček
  “MAČEK, MAČKI V ŽAKLJU” – baje
  -baje

  “ZAPIRA – ŠTACUNO” = PRENEHUJE S SVOJIM “BAJE” DELOVANJEM.!?

  Realno ozadje te
  VESELE NOVICE,, ki je spletena
  iz mestnih, urbanih legend in iz fantazije L.r. podpisanega
  naj seveda preverijo – UPRAVNI ORGANI IN ORGANI MNZ, ki so pooblaščeni
  za
  nadzor DRUŠTEV, SHODOV ITD. , da je vse v zvezi z njimi – PO ČRKI ZAKONA.

  VSAKA PODOBNOST Z REALNIMI OSEBAMI
  EX KP, ZK NEFORMALNIMI
  ZDRUŽBICAMI – JE NAKLJUČNA

  ŠALA,
  FANTAZIJSKA ŠALA
  – EPILOG – ZAPIRALNE , včerajšnje – SEJE “MAČKOV V ŽAKLJU”.

  Po “zapiralni= CLOSING UP-TIME” seji ” “MAČKOV V ŽAKLJU”
  sta
  “LEPOFRIZURNI” ex šef “MAČKOV” in njegov
  ex namestnik šefa “MAČKOV V ŽAKLJU” – “PRVORAZREDNI-KOZMOPOLT”
  šla
  še na “DRINK” nekih res močnih pijač, ki jih ne bom imenoval,
  da “prijateljsko=tovariško”
  iz sebe VEN VRŽETA VES GNEV, ki se jima je zadnja leta – NABIRAL
  V NJIJU
  EX STALINISTIČNI OZ. POKOMUNISTIČNI . “DUŠI”

  V elitnem lokalu v centru Ljubljane,
  med srkanjem neke res močne pijče
  “LEPOFRIZURNI” reče “KOZMOPOLITSKEMU PRVORAZREDNEŽU”,
  ki se je narejemo “razumevajoče” nasmihal:
  “Veš kaj – to kar se je meni dogajalo – v politki in
  privatno – TO PA PRESEGA – VSE MEJE:

  vsi me samo izkoriščajo,

  se kitijo z mojim javno nevidnim delom in imajo denarne koristi – od mojega
  nevidnega, a odločilno pomembnega dela !

  Vsi : “elitni ex KP, ZK penzionisti, večni minister Karl, ki bi bil brez mene – “nula”,
  starci ex KP, ZK z Barja – vsi.
  Ko bi bilo kaj narobe – BI BIL PA JAZ, MI “MAČKI” – KRIVI”.
  In – nobene hvaležnosti – ZATO SMO DONS ZAPRL – NAŠE “MAČKE”
  NE BOMO MI VEČ HODILI – PO ŽGOČ KOSTANJ V ŽERJAVICO – ZA KORISTI DRUGIH .
  Dost je blo, kar sami naj migajo, al pa grejo “NA ČAKANJE”
  K
  sreči mam – vsaj – luštne vnuke,
  o ex nefer ženi pa, da ne govorim:
  POPIHALA JO JE OD MENE,
  KI SEM NORMAL, ČVRST, RESEN DEDEC
  – S TISTO “ZAVALJENO SPUŽVO OD EX SEKRETARJA,
  KI SEM MU TUDI VELIK POMAGAL.- hinavski kroti, debeli, birokratski.
  Zdaj
  sta nekje na obali, samo “žreta in pijeta” v njuni bogati ex KP, ZK penziji
  in sta oba že kot -DVA SODA, zavaljena za – ne spoznat.
  Sploh ne morem mislit – na to – tolk me – to vse razjezi.
  Da o nesposobnih ” mladih lepotanih” iz ex KP, ZK familij, ki sem jih spravil — h koritu – NE GOVORIM.
  Od zdaj
  NAPREJ – SE BOM SAMO ŠE Z VNUK – IGRAL” L.r. JANEZ K. KERN KOMEDA
  P.S.
  KONEC ŠALE
  TEGA DELA
  FANTAZIJSKE ŠALE
  se bo nadaljevalo

 • Janez Kepic-Kern

  ŠE TU
  JE ZABAVNO IN POMEMBNO
  ŠALA,
  FANTAZIJSKA ŠALA
  Nadaljevanje in konec
  FANTAZIJSKE ŠALE
  O DOMNEVNEM NEFORMALNEM DRUŠTVECU “MAČKI V ŽAKLJU”

  VESELA NOVICA !

  Baje obstoječe, baje “usodno” vplivno, baje ex KP, ZK neformalno
  društvece, klubček
  “MAČEK, MAČKI V ŽAKLJU” – baje
  -baje

  “ZAPIRA – ŠTACUNO” = PRENEHUJE S SVOJIM “BAJE” DELOVANJEM.!?

  Realno ozadje te
  VESELE NOVICE,, ki je spletena
  iz mestnih, urbanih legend in iz fantazije L.r. podpisanega
  naj seveda preverijo – UPRAVNI ORGANI IN ORGANI MNZ, ki so pooblaščeni
  za
  nadzor DRUŠTEV, SHODOV ITD. , da je vse v zvezi z njimi – PO ČRKI ZAKONA.

  VSAKA PODOBNOST Z REALNIMI OSEBAMI
  EX KP, ZK NEFORMALNIMI
  ZDRUŽBICAMI – JE NAKLJUČNA

  ŠALA,
  FANTAZIJSKA ŠALA
  – EPILOG – ZAPIRALNE , včerajšnje – SEJE “MAČKOV V ŽAKLJU”.

  Po “zapiralni= CLOSING UP-TIME” seji ” “MAČKOV V ŽAKLJU”
  sta
  “LEPOFRIZURNI” ex šef “MAČKOV” in njegov
  ex namestnik šefa “MAČKOV V ŽAKLJU” – “PRVORAZREDNI-KOZMOPOLT”
  šla
  še na “DRINK” nekih res močnih pijač, ki jih ne bom imenoval,
  da “prijateljsko=tovariško”
  iz sebe VEN VRŽETA VES GNEV, ki se jima je zadnja leta – NABIRAL
  V NJIJU
  EX STALINISTIČNI OZ. POKOMUNISTIČNI . “DUŠI”

  V elitnem lokalu v centru Ljubljane,
  med srkanjem neke res močne PIJAČE

  “PRVORAZREDNI KOZMOPOLIT” reče
  dosedanjemu njega in “MAČKOV” ex šefu – “LEPOFRIZURNEMU”

  Ja
  te razumem kolega=tovariš stari, saj sva praktično “generacija”, čeprav si ti par let starejši.
  Oba so naju
  “vzgojili” ex KP, ZK STALINISTI – Ivan MAČEK, M. RIBIČIČ, V. AVBELJ ITD.
  Morda
  sem imel jaz prej višje funkcije, a ti si živel bolj pametno, vseeno si imel kar OK ženo, vsaj OK otroke in vnuke imaš.
  V privatnem življenju ti gre bolje – kot meni.
  AMPAK : tole “ZAPRTJE MAČKOV” SVA PA DOBRO IZVEDLA,
  po mojem mnenju
  – ravno v pravem času – KO SVA ŠE PRI MOČEH.
  Nihče
  nama ne bo mogel ničesar očitati, ker “MAČKOV” takih kot so bili – ne bo več.
  Saj vidiš,
  kako “ONEMOGLI” so že
  – “ex KP, ZK BARJANCI”: saj imajo vse in vsega preveč,
  moti jih le, da niso več na DIREKTNI OBLASTI:
  a saj
  so vsi že v stanju za “DOMOVE ZA STARE” ali za na ŽALE.
  Kaj se hoče- – TAKO JE ŽIVLJENJE “C*EST LA VIE”,
  – SD – bodo debelo gledali, ko nas “MAČKOV” ne bo več. Dovolj dolgo smo jih opirali.
  Naj se – SD, LEVICA LMŠ, DESUS – sami znajdejo.
  Zdaj vsi debelo gledajo,
  KDO JE BLOKIRAL “KARDELJEVEGA VNUKA” – za dir. Uradnega lista.
  AMPAK !
  MIDVA, MI “MAČKI” – nismo imeli – nič pri tem. vEMO PA, KDO JE TO IZVEDEL. Ne mi.
  ZDAJ
  SD, LMŠ, DESUS, LEVICA ITD. nas “MAČKOV” nimajo – več, da bi jim
  POVEDALI, KAJ SE JE ZGODILO “KARDELJEVEMU VNUKU” – pa so vsi – ZBEGANI. Se zdi.
  Ampak dovolj
  NOTRANJE DISCIPLINE IN “IDEJNE ENOTNOSTI”
  pa
  ti SD, LEVICA, DESUS, LMš ITD. – nimajo: NOVIH “MAČKOV” organzirati – NE ZMOREJO.
  Skratka !
  Nas ex “MAČKE” BODO PUSTILI RI MIRU, NE BODO NAS STALNO GNJAVILI ,
  – HKRATI NAS BOJO – PA RES POGREŠALI.
  Veš
  kaj “LEPOFRIZURNI” – en OK predlog imam.
  – “MAĆKE” ZA VSE DOSLEJ TAGIRANE – UKINJAVA – b smislu “MAČKOV NI VEČ”
  A
  ohraniva – čisto ozko ekipo, ki bo ščitila INTERESE NAJU DVEH, IN ŠE KOGA,
  “MAČKOV”,
  ki bi bili kot doslej – “DEKLICA ZA VSE” – pa ne bo več!

  “LEPOFRIZURNI” navdušeno reče:
  Tvoja ideja “PRVORAZREDNI” je super,
  “prvorazredna” – ideja.
  “MIDVA SVA PA RES – IZNAJDLJIVA – stara “MAČKA”.
  Midva sva še na vezi:
  Mini, a odlični “MAČKI”
  bodo še delovali.
  “URADNO ” pa “MAČKOV V ŽAKLJU – NI VEČ”
  “LEPOFRIZURNI” in “PRVORAZREDNI” – si podata roki in rečeta: “VELJA”

  “PRVORAZREDNI” reče: ” privatn imam pa ŠE BOLJ MIZERNO SITUACIJO –
  KOT TI.
  Kot veš mi z otroki – ni šlo tako OK kot tebi. Bolj žalostno.
  Ampak !
  Kot veš sem v “zoprno-prijetni vezi” z eno mlajšo LEPOTIČKO.
  A
  MI SLABO KAŽE:
  ni pravega vzdušja, razlika v letih – se pozna.
  Kot se, omenil si je
  “moja lepotička”
  v Prešernovi pesmi LEPA VIDA – ppodčrtala besede:
  “STARCA SEM VZELA, MALOKDAJ SEM REVICA – VESELA”
  Grozno, a ne? Za “starca” – me ima. No dokler bo šlo, bo šlo.”

  “LEPOFRZURNI” in “PRVORAZREDNI” resignirano zavzdihneta:
  “JA POSTARALA SVA SE. AMPAK – PRAVA – STARCA – ŠE NISVA ”
  Še sva
  stara “MAČKA V ŽAKLJU”. Hvala ti – IVAN MAČEK.” L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE
  KONEC FANTAZIJSKE ŠALE
  O “MAČKIH V ŽAKLJU”
  končano

 • Branislav Valter

  Americani so vedeli za mucilnice, vendar niso ukrepali? Zakaj ne?

  Sem pa presenecen da je takrat v ministrstvu sa gradnje deloval stricek Ivan.

  Petra, za tvojega ocija vem da je bil clan ZK in da je vodil pionirje v Titovo Jajce. Ne Vem pa ce je bil tudi clan UDBE. Vprasaj ga in nam povej.

 • Janez Kepic-Kern

  “MAČKA V ŽAKLJU – MI NE SPREJMEMO”
  BELE VRANE
  https://www.youtube.com/watch?v=8K36-f1qdJ8

  POMEMBNO,
  NI ŠALA – RESNO.

  PONAVLJAM.
  In
  opozarjam – zlasti
  vse Vas
  cenjene t.i. pomladnike – PIŠOČE – na ta OK E-PORTAL NOVE24TV.

  TA E-PORTAL
  IN TI KOMENTARJI – SO VELIKO BOLJ BRANI
  – KOT SI MI PODPORNIKI SDS – SPLOH – PREDSTAVLJAMO.

  Ex KP, ZK ljudje – te komentarje – ZAGOTOVO ZELO VELIKO BEREJO
  KER JE NOVA24TV
  IN KER SO – TUKAKŠNJI, TI KOMENTARJI
  – EDINI VIR
  INFORMACIJ EX KP ZK-JEM o nas protikomunistih, o SDS ITD.

  MOJE T.I. ŠALE
  NPR. O
  VERJETNO
  – MOŽNO OBSTOJEČEM NEFORMALNEM “DRUŠTVU, KLUBU” – “MAČKI V ŽAKLJU”
  namenoma tako pišem,
  ne zaradi vas,
  za katere vem, da ste – proti ex KP, ZK, SD, LEVICA, LMŠ , DESUS ITD.
  Tako
  NAMENOMA tako razvlečemo -pišem,
  ker s takim načinom – močno
  BEGAM
  IN HKRATI
  ARGUMENTIRANO – INFORMIRAM ZLASTI “ŽAL NAŠE” T.I. EX KP, ZK-JE.
  MISLIM NA
  POSLANCE EX KP, ZK STRANK IN NA
  običajne ex KP, ZK BRALCE,
  KI ZELO BEREJO TA OK E- PORTAL NOVE24TV

  TA PORTAL IN TE KOMENTARJE – ZELO VELIO BEREJEJO,
  samo si
  NE UPAJO
  SODELOVATI – v polemikah – TU, na tem OK E-PORTALU NOVE24TV.

  Ti
  komentarji so VELIKO BOLJ BRANI KOT SE TO ZDI
  NAM PODPORNIKOM – OK SDS.
  Saj celo to,
  kako bi celo znova uvedli CENZURO
  – premišljujejo
  PRAV ZARADI – te NOVE24TV
  IN
  ZARADI TEH KOMENTARJEV.. l.r. JANEZ K. KERN KOMENDA

  • Janez Kepic-Kern

   ZA VALTERJA BRANISLAVA =F. TUNEKA
   spodaj

   ŠALA

   FOGL TUNEK – na pregledu pri ZDRAVNICI, v ZD.
   Takoj
   pojamra – gospa ZDRAVNICA – ali mi lahko pomagate.
   Hude težave z nekontrokiranim odtekanjem URINA – imam.
   Urin mi uhaja, ne utegnem priti – do WC. Smrdim.

   ZDRAVNICA – vpraša F.TUNEKA – “JA KOLIKO ST PA VI STARI? “Nekaj čez 60” reče FOGL.
   “ZDI SE MI,
   DA PIJETE,
   PA PRETEŽKI STE. Verjetno gre za PROSTATO:

   A IMATE ŠE LAHKO SPOLNE ODNOSE? Tunek reče:”MI JE NERODNO, NE BOM ODGOVORIL”

   STROGA ZDRAVNICA
   SKOZI ZADNJIK – KOT JE TO OBIČAJMO – PRETIPA PROSTATO
   IN REČE: “povečano in precej razkrojeno PROSTATO imate.
   MORATE ITI
   1. na odvzem krvi za PSA kazalec raka na prostati, 2.običajni odvzem krvi, 3. odvzem urina in blata, 4.ULTRA ZVOK SLIKANJE SPODNJEGA TREBUHA.

   F. TUNEK prestrašeno GLEDA IN REČE:
   “”ampak – jaz bom – vse to
   – POZABIL”

   STROGA ZDRAVNICA REČE:
   “DOBRO, VAM BOM PA NA LISTEK – NAPISALA: seznam napotnic tudi.

   F.TUNEK PRESTRAŠENO GLEDA in reče: “AMPAK GOSPA ZDRAVNICA, STE PRIJAZMA
   – AMPAK – JAZ BOM VAŠE LISTKE
   – I Z G U B I L !

   ZDRAVNICAJEZNO POGLEDA F.TUNKA in teče:
   “poslušajte vi – VI STE – ali nesramni ali pa metalno razkrojeni.
   Nobenih napotnic, receptov, navodil -VAM NE BOM DALA
   NAROČILA
   VAS BOM NA OBISK ZDRAVNICE – NA VAŠEM DOMU !

   F. TUNEK – čvekavo reče : “a je TA ZDRAVNICA – KAJ SEXI, ZA SEX?
   STROGA ZDRAVNICA
   OSORNO REČE
   : ” ja, visoka šlank je, od sexa z njo boste – ozdraveli. MATILDA – je. L.R. JANEZ K . KERN KOMENDA
   P.S.
   KONEC ŠALE

 • cosmosjasnovidec

  Tole kar je napisano tukaj je le kap v morje proti tistemu kaj vse se je v stari Yugi dogajalo.
  Ne vidim pa več nikakršnega smisla,da se te zadeve nenehno vlačijo na svetlo,ker za njih odgovarjal ne bo nihče so tudi že preteklost ter od njih ni nobene koristi.
  Danes je z temi lopovi v vladah in na položajih Slovenija v totalnem kurcu in bi bila večja korist,da se poglobi celotna zadeva v to smer ne pa debata o preteklosti.
  Raje bi naj ukrepali proti kriminalnim zadevam katere izvajajo skorumpirana sodišča kot so glede copatarske čefutarske golazni “jankovići” bi bila večja korist.
  Koga sedaj boli kurac kaj se je dogajalo v preteklosti,ko je pa prihodnost Slovenije tako ali tako propast.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

 • Open mind