fbpx

[Video] Ekskluzivni intervju z Janezom Janšo: “Trump je zmagal zato, ker je dal rešitve, ki jih je večina državljanov čutila”

Foto: STA

Ne glede na to ali se sprenevedamo ali ne, dejstvo je, da se je Evropska unija znašla v prelomnem letu, saj je pod vprašanjem njen eksistenčni obstanek. Nikoli po koncu osemdesetih let zunanja politika ni imela takšnega vpliva na našo prihodnost kot jo ima danes in stvari so daleč od ne zaskrbljujočih. Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je v včerajšnji oddaji Hobotnica v ekskluzivnem intervjuju z voditeljem Borisom Tomašičem spregovoril o aktualnem političnem stanju v Sloveniji in Evropi. Ocenil je stanje v koaliciji, problematiko, ki jo prinaša migrantska kriza, sporna kadrovanja vladajoče koalicije in predloge za nove ustavne sodnike, govoril pa je tudi o novem predsedniku Vrhovnega sodišča RS.

Janša je razmere v EU ocenil kot najbolj kritične od padca Berlinskega zidu po koncu hladne vojne. “Do lanskega leta se še ni zgodilo, da bi kakšna država izrazila namero, da bi izstopila iz EU, saj so vse države želele postati del Unije. Pot je bila enosmerna.” Spomnil je, da so junija lani volivci v Veliki Britaniji odločili, da izstopijo iz EU. Če še kdo do takrat ni verjel, da lahko govorimo o resnih razmerah, tudi o delno kriznem stanju, od junija naprej temu ni več tako. “Neke razlike glede vzrokov so, glede tega, kje smo, pa ni nekih razlik.”

Vpliv migrantske krize je bil velik
Po prepričanju Janše je izstop Velike Britanije v veliki meri posledica, ni pa vzrok za krizo. Razlogov je po njegovem več. Tisto, kar je poglavitno vplivalo, da je bilo nekaj odstotkov glasov več za odhod iz EU, je bila migrantska kriza. Osrednji plakat za brexit, ki je prikazoval kolone ilegalnih migrantov, ki so vstopali preko nezavarovane schengenske meje v srce Evrope, je prikazoval našo krajino, na slikah je bilo tako mogoče opaziti naše policiste in tisto, kar je ljudi najbolj razjezilo – kolone pretežno mlajših moških. “Ti prizori so drastično zamajali zaupanje velikega števila volivcev, ne samo britanskih, ampak tudi velikega dela tistih iz drugih držav članic,” je poudaril Janša in dodal, da je bilo jasno videti, da skupnost ni sposobna braniti tako zunanjih meja EU kot tudi ne schengenskega prostora.

“Ključna stvar je meja, če je nisi sposoben zavarovati, to pomeni njen konec,” je bil jasen Janša. Voditelj Tomašič je v oddaji na to tematiko pripomnil, da je bilo videti, kot da Evropa ni imela resnične politične volje, da bi ubranila prostor. Tudi Janša se je strinjal, da reči, da ta tega ni bila sposobna, ni primerna, saj ima EU dovolj kapacitete, da to naredi. “Problem je, da ni bilo primernih akcij pristojnih in da države, ki so odgovorne za obrambo zunanjih ali schengenskih mej, niso opravile svojega dela dolžnosti in odgovornosti do evropskega projekta.” Poudaril je, da je schengenska meja padla v dveh državah, in sicer v Grčiji in Sloveniji, posledice tega pa so katastrofalne. “Ključni problem ni število nezakonitih migrantov, ki so prestopili mejo, ampak teroristi, ki so znotraj tega števila, saj že nekaj promilov le teh z varnostnega vidika predstavlja velik problem.”

Foto: Nova24TV

Sporočilo nemškega urada za begunce vplivalo na destrukcijo
Po prepričanju Janše je eden izmed ključnih problemov, zakaj danes govorimo o krizi in o razpadanju, imidž, ki je nastal ob spoznanju ljudi, da ta tvorba ni sposobna zavarovati enega od ključnih elementov svojega obstoja. Predvsem pa je pomemben način, kako se je to zgodilo. Med članicami EU, ki so manifestirale strogi odnos do pravil, je bila Nemčija vedno v ospredju, na drugi strani pa so bile države članice, ki so se zavzemale za ohlapno sledenje pravil. Sporočilo nemškega urada za begunce, da ne velja več pravilo, da lahko zaprosiš za azil v prvi varni državi in ne kjerkoli, je imelo katastrofalne posledice in je po prepričanju Janše zelo destruktivno vplivalo na stanje v EU.

Hitra socialistična integracija vplivala na nastanek getov
Odnos do migracij je bil po besedah Janše vedno ena izmed točk, na kateri so se oblikovale politične delitve in politične paradigme v svetu, predvsem pa v EU. “Vedno je veliko razhajanja politike socialistov in levice do migracij in politike konservativnih in sredinskih strank, ki so združene v Evropsko ljudsko stranko.” Levica je tako za čim bolj odprte meje, ohlapna pravila, čim hitrejšo integracijo, saj v podelitvi državljanstva in volilne pravice vidijo lahko dosegljive volivce. “Naša grupacija temelji na evropskih vrednotah in tradiciji, ki vseskozi zagovarja nadzorovane migracije, kot jih je do nedavnega poznala Evropa in kot jih poznajo v Kanadi, ZDA in v Novi Zelandiji. Dejstvo je, da se ne more naseliti kdorkoli, saj mora ta izpolnjevati določene striktne pogoje in prevzeti navade v okolju.” Poudaril je, da je hitra socialistična integracija tista, ki je prispevala k nastanku getov, kjer živijo tujci iz drugih kultur in kamor lokalna policija nima vstopa oziroma kamor si drznejo vstopiti le z oklepniki ali specialnimi enotami. “To je v državah, kot so Francija, Belgija, deloma Nizozemska in Švedska, prispevalo k nastanku velikanskih varnostnih in socialnih problemov.”

Nujno je upoštevanje vidika pravičnosti
Janša je izpostavil vidik pravičnosti, ki bi ga morala upoštevati vsaka država do svojih državljanov, pri čemer je dodal, da je naravnost nemogoče zagovarjati stanje, ki vlada v Sloveniji, ko skupaj z davki in prispevki za stroške enega prosilca za azil namenimo 1.963 evrov na mesec, pri tem pa imamo v državi minimalno plačo pod 700 evri. “Glede na to, da se številke višajo, je to nevzdržno z vidika pravičnosti in finančne vzdržnosti,” je bil jasen. “Slovenija je imela v lanskem letu za migrante namenjenih 130 milijonov evrov v proračunu, na drugi strani pa nimamo niti za našitke vojakov, ki gredo na misije, da ne govorim o mizernih plačah vojakov in nezadostni opremi.” Zaradi teh neskladij so po besedah Janše stvari v Evropi krizne, saj so nekatere evropske vlade in institucije posvojile socialistično paradigmo do migracij.

Merklova in Juncker sta del problema
Kljub temu, da sta nemška kanclerka Angela Merkel  in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker člana Evropske ljudske stranke, je po besedah Janše prišlo do stanja, da je še do nedavnega tako v Nemčiji kot tudi v Evropskem parlamentu delovala koalicija, ki v evropskem merilu sicer ne obstaja več in je zahtevala sklepanje kompromisov. Eden od njih je bil, po besedah Janše, tudi o migrantskem vprašanju, kar predstavlja politično razlago, zakaj je do tega prišlo. “Prav imajo tisti, ki pravijo, da te krize ni povzročila Le Penova ali Geert Wilders, povzročili so jo tisti, ki so imeli v rokah škarje in platno. Če govorimo o konkretnih imenih, sta to Merklova in Juncker.” Po njegovem mnenju je to naravnost paradoksalno, saj sta pomembno prispevala k rešitvi evropske finančne krize, ko so že celo v ZDA napovedali razpad evroobmočja. “Imela sta pozitivne zasluge, da smo izšli iz krize, naredila pa sta katastrofalno napako, saj sta del problema in ne rešitve.”

Obstajata dva ključna scenarija glede prihodnosti EU
Glede prihodnosti Evrope je napovedal dva možna scenarija in sicer enega, da bo Evropa obstala, drugi pa, da bo razpadla. Po njegovem prepričanju smo zaenkrat bližje drugemu. Več je dogajanj, ki kažejo na to, da nismo sposobni odpravljati temeljnih vzrokov in dodal, da zaradi zapletenega političnega stanja v dveh ključnih državah, Franciji in Nemčiji, ne moremo vedeti, kaj se bo izcimilo in, kar je huje, ne moremo vplivati na to. “EU ne bo razpadla zaradi Slovenije, Grčije, Portugalske, Avstrije in tudi Nizozemske ne, ne glede na  vlado, lahko pa razpade zaradi takšne ali drugačne odločitve volivcev v Nemčiji ali Franciji, če se eni ali drugi odločijo za drugo pot, kar lahko povzroči razpad skupine na nekaj močnih držav, ki bodo v vsakem primeru preživele in na satelite, ki bodo od teh držav politično in gospodarsko odvisni.”

Foto: Nova24TV

Pri tem je opozoril, da je Slovenija država, ki ima 70-odstotni izvoz blaga, kar pomeni, da bi bilo stanje v primeru razpada pri nas dosti bolj resno kot v primeru Velike Britanije, ki ima sama po sebi bistveno večjo težo. Janša je spomnil na volitve v ZDA in izrazil prepričanje, da je Trump zmagal zato, ker je dal rešitve, ki jih je večina državljanov čutila. “Potrebno se je zavedati, da je med nami in ZDA velika razlika, saj ta na račun poudarjanja politike America First izvaža le 14 odstotkov blaga, Evropa pa ima večinoma izvozno gospodarstvo, še posebej Slovenija.”

Zgodovina je najboljša učiteljica
Spomnil je na televizijski nastop, ki ga je imel devetdesetih letih, v času zaostrovanja pred plebiscitom in kjer je podal nasvet ljudem: “Molimo za mir in se oborožujmo.”  “Po osamosvojitvi sem verjel, da mi tega stavka ne bo potrebno ponoviti, danes pa mislim, da smo blizu tega, vse je na kocki in v našem interesu je, da EU v kakršno smo vstopili in je v skladu z Lizbonsko pogodbo, obstane. Vsaj v največji možni meri.” Janša je poudaril, da bo EU zmožna zavarovati mejo in vzpostaviti ustrezno migracijsko politiko samo, če bo ukrepala že danes in ne šele jutri in če bo sposobna lastno celino očistiti radikalnega islama, groženj terorizma  in se znebiti politične korektnosti ter sanj o multikulturnosti. “Zgodovina je jasno pokazala, da lahko različne kulture mirno bivajo ena ob drugi, nikakor pa se ne obnese nasilno združevanje in tlačenje ene v drugo. Žal se iz tega nismo veliko naučili.”

Janša je povedal, da je nujno, da se Slovenija vseeno pripravi na najslabši scenarij in si ustvari čim bolj ugodno okolje. Dejstvo je, da glede prihodnosti EU obstajata dva ključna scenarija, več pa je različic. “Potrebno je, da se trudimo in se pripravimo na preživetje, tudi če do tega ne bi prišlo, žal pa prihodnost Evrope ni odvisna samo od našega truda.” Prepričan je, če bi ob pravem času podprli dobre predloge Višegrajske skupine, bi Velika Britanija še vedno ostala del EU in tako zdaj ne bi govorili o eksistenčni krizi. Dejstvo je, da slovenska vlada in njena zunanja politika delujeta konfuzno, saj navezujemo stike z Rusijo, predsednik države gre na obisk k Erdoganu, sami pa ob tem kljub zavezam ne izpolnjujemo pogojev zavezništva NATO in delujemo v smeri ohranjanja EU.

V primeru ponovnega migrantskega vala bi prišlo do razpada
Po prepričanju Janše bi bilo kaj drugega težko pričakovati od ljudi, katerih stranka je nastala le nekaj tednov pred volitvami, člani pa so brez izkušenj iz realnega sektorja in življenja. Največ, kar so ti ljudje vodili, je bil razred študentov, to pa ni realno okolje. Janša je izpostavil, da so ljudje potrebovali kar tri leta, da so dojeli, kaj se dogaja v Sloveniji in po svetu. Prepričan je, če bi Slovenija sočasno z Madžarsko napovedala zaprtje meje, bi temu zgledu sledili tudi Hrvaška in Srbija, in tako bi se val migrantov ustavil v Makedoniji. “Šele, ko so ankete pokazale, da migrantska problematika predstavlja ključen problem, je vlada pričela s postavljanjem ograje.” Janša je opozoril, da bo v primeru, če se val ponovi, prišlo do razpada EU, saj bomo takrat vsi nosili orožje naokoli.

Neučinkovita vlada zapravlja pomembne priložnosti
Slovenska vlada je znana po svoji neučinkovitosti, saj se ni sposobna odzvati na notranje težave. Po prepričanju Janše zmaga v nepošteni tekmi vpliva na vladanje. “Tudi če zanikaš in odrivaš podzavest na stran, občutek, da ustreliš medveda, ki so ti ga privezali, ni isti, kot če ta ne bi bil privezan, saj ti to veš. To vpliva na tvoje obnašanje, ki marsikaj zaznamuje.” Janša je poudaril, da mu je predsedovanje Evropskemu svetu predstavljalo gromozanski izziv, kljub bogatim izkušnjam v vlogi podpredsednika in ministra v štirih različnih vladah ter osebnem poznanstvu večine evropskih politikov, ki so krojili naše okolje. “Nikakor si ne znam predstavljati, kako bi to opravil nekdo, ki nima izkušenj in ne pozna nikogar, predava pa o etiki in morali.”

Janša je spomnil na program nacionalnih razvojnih projektov, ki je bil zasnovan v letih 2006 in 2007, saj ima Slovenija izjemno logistično točko, kjer imata stičišče 4. in 5. evropski koridor. “Bilo je veliko interesa s strani privatnih in tujih vlagateljev ter letalskih družb, a je žal leta 2009 nova vlada kljub temu stvari zaustavila in spet se ni zgodilo nič.” Povedal je, da bo v nekaj dneh v Zagrebu odprto novo letališče, ki so ga zgradili poleg starega in dodal, da bi bilo nujno, če bi mi isto naredili na mariborskem letališču.  “Na isti dan bodo v Zagrebu odprli 50 novih letalskih povezav, predstavljajte si, kaj to pomeni za turizem.” Emirates pa tam gradi tudi logistični center za ta del Evrope, kar bo dodatno prispevalo k hrvaškemu BDP-ju. Dejstvo je, da je Slovenija imela boljše pogoje, ampak vse te igrice so nastale zaradi mantre novih obrazov, da se postavi kulisa v ospredje, da se lahko vlada iz ozadja, ohrani oblast, zaščiti pred pregonom zaradi zločinov, ki so nastali v preteklosti. Janša je poudaril, da smo državljani tisti, ki plačujemo ceno, kajti Slovenija ima ogromne potenciale in lahko bi se razvijali dosti hitreje. “Jokati za zapravljenimi priložnostmi sicer ne smemo preveč,  da ne bomo novih izpustili, a je nujno potrebno, da se učimo na lastnih napakah.”

Foto: STA

Slovenija nujno potrebuje normalno sestavo gospodarstva
Glede na to, da vlada predstavlja idealna gojišča za tiste, ki lahko obvladujejo državo, ni čudno, da prihaja do prerivanja pri koritu in se tako uveljavlja praksa kadrovanja v državnih podjetjih na podlagi neznanih referenc, saj je pomembno le, da so “naši”. Janša je prepričan, da je ta nevarnost navzoča ne glede na barvo vlade. “Mi smo bili edina vlada, ki se je tega zavedala vnaprej. Jaz in dr. Bajuk sva leta 2002 in 2003 terjala, da se klientelizmu naredi konec in da se opoziciji omogoči, da se v nadzorne svete ključnih podjetij imenuje vsaj enega ali dva strokovnjaka za boljše nadzorovanje, a tega niso sprejeli. Leta 2004 smo mi dali možnost opoziciji, da sodeluje v nadzornih svetih in Križanič je bil v treh ali štirih podjetjih v nadzornem svetu, ko pa je na oblast prišla njihova vlada, se je ta praksa prekinila.” Janša je poudaril, da je za Slovenijo nujno potrebno, da dobi normalno sestavo gospodarstva, za katerega bo značilno, da bodo lastniki odgovarjali za poslovanje in za zaposlene ter bodo stvari normalno potekale. “Dokler bomo imeli državno last, bomo imeli težave s kadrovanjem.”

Po besedah Janše vladnemu predsedniku Cerarju ni v navadi, da bi komuniciral v primeru uskladitve ključnih projektov in dodal, da je komunikacija potekala le v času vrhunca migrantske krize. Povedal je, da so bili nekateri predlogi sicer upoštevani, a žal prepozno. “Pričakujemo, da bo prišlo do  informiranja v zvezi z razsodbo arbitražnega sodišča, saj bo povzročila dodatne napetosti med Slovenijo in Hrvaško.” Janša je izpostavil, da je sicer res, da je hrvaška stran odstopila in dodal, da je tudi slovenski parlament sprejel odločitev, da sporazum razume kot način, s katerim bomo določili  stik naših voda z mednarodnimi in če odločitev ne bo takšna, je ne bomo upoštevali. “Ni pretirane razlike med uradnim stališčem slovenskega  in hrvaškega parlamenta. Ne vemo, kakšna bo odločitev, upajmo, da bo za nas vsaj sprejemljiva, bo pa povzročila stanje, na katero se bo potrebno pripraviti. Pričakujem, da vlada ne bo solirala.”

Glavno merilo za imenovanje sodnikov bi morala biti strokovnost

Glede imenovanja ustavnih sodnikov je Janša prepričan, da sami sebi in ugledu države navzven škodimo, če predalčkamo sodnike na leve ali desne. Potrebujemo kredibilne ustavne sodnike, ki bodo ne glede na osebna politična in verska prepričanja branili ustavo, najvišji zakon v državi. Janša je opozoril, da gredo mediji predaleč, saj se favorizira tiste, ki niso imeli prav, ne pa tistih, ki so imeli, in dodal, da je zaradi tega racionalna razprava otežena. Po prepričanju Janše bi potrebovali predsednika vrhovnega sodišča in generalnega državnega tožilca, ki bi bil brez madeža in dodal, da ni čudno, da v Sloveniji vlada tako nizko zaupanje v slovensko pravosodje. Poleg tega je Janša v oddaji opozoril, da je žalostno, da Nacionalni preiskovalni urad ni zaslišal tistih, ki so odgovorni za nastanek bančne luknje, v zaporih pa prav tako ne sedijo tisti, ki so odgovorni za gromozansko preplačilo gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6). V zaporu so večinoma podjetniki zaradi neplačanih računov v višini več deset tisoč evrov, ker niso prejeli plačila od drugih podjetij.

V intervjuju je predsednik največje opozicijske stranke opozoril tudi na katastrofalne razmere v slovenskem zdravstvu in na nujnost sprejema sistemskih rešitev. Celoten intervju si lahko ogledate na YouTube kanalu Nove24TV.

N. Ž.