fbpx

[EKSKLUZIVNO] Bomo Slovenci končno lažje zadihali? Janša pripravlja predloge, ki bodo odpravili davčne in administrativne ovire

Predsednik SDS Janez Janša (Foto: Urban Cerjak)

Janez Janša je danes na sedežu Slovenske demokratske stranke (SDS) sprejel vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, saj želi, da se različne administrativne in davčne ovire, ki dušijo slovenskega človeka in predvsem slovensko gospodarstvo, odpravijo.

Današnje srečanje je eno v nizu srečanj, ki jih Strokovni svet SDS pripravlja v teh dneh in tednih, “ključni namen tega pa je zbiranje predlogov za odpravo različnih administrativnih in davčnih ovir, ki dušijo slovenskega človeka in predvsem slovensko gospodarstvo,” je povedal prvak SDS Janez Janša. Izpostavil je, da poslanska skupina SDS v sodelovanju s strokovnim svetom pripravlja poseben paket priporočil Vladi RS za odpravo teh ovir.

“Po zajetnem kupu predlogov, ki smo jih oblikovali sami, zdaj zbiramo še predloge od različnih gospodarskih subjektov, pa tudi od državljank in državljanov, Slovenk in Slovencev, ki pravzaprav vsak dan čutijo vse te ovire. Slovenija je postala neznosno regulirana družba, bistveno bolj, kot je bila pred desetimi ali dvajsetimi leti, in naš namen je narediti velik korak v smer bolj sproščene Slovenije, kjer bodo do izraza prišli tako potenciali posameznika kot gospodarskih subjektov,” je razkril Janez Janša.

Prvak SDS je na sedežu stranke sprejel iz OZS predsednika Branka Meha, direktorja Danijela Lampergerja, zadolženo za zastopanje gospodarskih interesov Majo Rigač in Miro Črešnar iz službe za stike z javnostjo. Srečanja so se iz SDS udeležili še mag. Andrej Vizjak, poslanka Suzana Lep Šimenko in predsednik Gospodarsko-podjetniškega foruma SDS Branko Bračko.

“S konkretnimi predlogi poskušamo obrniti tok razmišljanja”
Eksluzivno za Novo24tv je povedal, da priporočila, ki jih pripravljajo, zajemajo zmanjšanje ali odpravo nesmiselnih kazni pri prometnih ali davčnih prekrških, prav tako pa tudi odpravo čakalnih vrst, saj v Sloveniji, kljub temu, da smo v 21. stoletju, vsak, ki želi registrirati neko gospodarsko pobudo, še vedno naleti na ovire. Zelo velik poudarek pa Janša daje temu, kar slovensko gospodarstvo ponavlja že zadnja tri ali štiri leta, ko gre za ovire oziroma za stalno spreminjanje predpisov. “Ni problem le to, da je nekaj regulirano, problem je, da se regulacije stalno spreminjajo. Zbrali smo celo vrsto seznamov teh sprememb, ki so se dogajale v zadnjih letih in so popolnoma nesmiselne. Če pogledamo nazaj v zgodovino, lahko naštevamo od nalepk za avtomobile, do zadnje neumnosti, ki je šla skozi parlament s strani vlade oziroma največje vladne stranke, ko zahtevajo registracijo koles s pomožnim motorjem, naslednja faza bo očitno registracija skirojev in smuči, o čolnih na vesla že razmišljajo, tako da s temi konkretnimi predlogi poskušamo nekako obrniti tok razmišljanja.”

“Na vladi imamo stranko javnega sektorja in razmišljajo v smeri birokratizacije, regulacije in tako naprej, mi pa želimo s to sejo, tudi če te konkretne pobude ne bodo takoj upoštevane, vplivati na to, da se smer razmišljanja spremeni.”

Marjanca Scheicher