fbpx

[Ekskluzivno!] Ime neslavnega kandidata za veleposlanika na Hrvaškem Marka Makovca tudi v WikiLeaksovih depešah: Objavljamo dokaze!

Marko Makovec. Foto: sta

Kandidat za novega veleposlanika na Hrvaškem Marko Makovec se je znašel v svojevrstni godlji, potem ko so mu prijatelji na Facebooku čestitali za imenovanje na položaj, še preden je bila informacija javno obelodanjena. Odgovornega urednika Portala Plus je takrat presenetil odziv Makovca, ki se je lepo zahvalil za čestitke, kar napeljuje na možnost ne ravno transparentnega postopka imenovanja. A presenetil je Makovčev odziv, ta je namreč Steinbuchu preko Facebooka celo grozil. Razkrivamo pa tudi, da se je Makovčevo ime pojavljalo tudi v objavljenih depešah WikiLeaksa.

Vse se je začelo s preprostimi čestitkami za imenovanje na mesto hrvaškega veleposlanika v Zagrebu slovenskemu diplomatu Marku Makovcu, ki so jih njegovi prijatelji objavili na Facebooku. Makovec je bil namreč že nekaj časa pod drobnogledom, saj je v preteklosti služil kot svetovalec za zunanjo politiko predsednika Boruta Pahorja. Trenutno zaseda položaj veleposlanika na stalnem predstavništvu Slovenije v Bruslju pri EU, kjer je akreditiran pri politično-varnostnem odboru.

V kaosu, ki naj bi vladal na Cerarjevem zunanjem ministrstvu, kjer po pisanju Portala Plus zaposleni pogrešajo kakršnokoli dejansko vodenje, je predsednik Pahor izkoristil priložnost. Makovec naj bi tako bil Pahorjev človek v Zagrebu, s katerim bi predsednik dobil boljši vpogled v odnose med Ljubljano in Zagrebom. Zadnja veleposlanica Smiljana Knez namreč ni bila kos vsem izzivom, ki jih prinaša za slovensko diplomacijo najpomembnejša diplomatska misija.

Makovec grozi svobodnim medijem
A problem je nastal, ko so z zunanjega ministrstva sporočili, da postopek izbire veleposlanika Slovenije v Zagrebu ni zaključen, zato kakršnikoli zapisi o imenovanju na položaj ne morejo držati. Problem je nastal tudi zato, ker se je Makovec za vse čestitke za imenovanje na položaj zahvalil. Dejansko gre za podobno bizaren primer kot izpred let, ko je tudi Alenka Bratušek prejela čestitko za izvolitev na premiersko funkcijo, in to kar 20 minut pred razglasitvijo rezultatov tajnega glasovanja poslancev. Spomnimo, sporna čestitka,  ki jo je v svoj objektiv kot fotodokaz ujel Jani Božič, je bila od Petra Kraljiča, upokojenega slovenskega poslovneža, ki je kasneje, na vladni strani, postal pomemben kadrovik za državna podjetja in paradržavne sklade, je pisal Pozareport.

WikiLeaksovi dokumenti, v katerih se pojavlja Makovec – seznam. (printscreen: WikiLeaks)

Zgoraj lahko vidite printscreen WikiLeaksovih depeš, v katerih se pojavlja Marko Makovec. Več o njegovi vpletenosti, ki jo je razkrinkal prav Assange, pa preberite TUKAJ

Printscreeen omemb Makovca v WikiLeaksovih depešah.

Kot da vse to samo po sebi ne bi bilo dovolj, pa si je Makovec po objavi na Portalu Plus dovolil diplomatski spodrsljaj, zaradi katerega sploh ne bi smel več biti v diplomaciji. Namreč, odgovornemu uredniku Portala Plus Dejanu Steinbuchu je grozil. “Star slovenski pregovor pravi,” je zapisal Makovec, “za vsako rit raste palca, tudi zate! To ti obljubim!”

Ne samo, da gre za grožnjo, gre za grožnjo svobodnim medijem s strani politike in vršenje pritiska nanje, ravno ko se je vlada Marjana Šarca odločila, da začne svojo lastno hajko v obrambo svobode medijev. Resda je to Šarčeva vlada storila v prvi vrsti zaradi Mladine, katere novinar Borut Mekina je nedavno napadal Steinbucha in objavil njegove zasebne podatke na Twitterju, ki pa jih je kasneje umaknil. Šarčeva vlada je začela zagovarjati svobodo medijev, potem ko je nekdo iz Sove oziroma kabineta predsednika vlade POP TV prepustil posnetek pogovora, ki naj bi prikazoval, kako se vrši pritisk na največjo komercialno televizijo v Sloveniji preko lobistov.

WikiLeaks objavil dokumente, ki so razkrinkali Makovca
Ob tem pa ne gre zanemariti informacije, da je Makovec tesno povezan tudi z nekdanjim ameriškim veleposlanikom Josephom A. Mussomelijem, s katerim sta ohranila dobre odnose tudi potem, ko je ta zapustil mesto veleposlanika v Sloveniji. V času Mussomelijevega mandata v Ljubljani naj bi bil ravno Makovec tisti, ki je ameriškemu veleposlaniku nosil informacije. Makovčeva žena Katarina Makovec pa je že dalj časa zaposlena pri Ameriški gospodarski zbornici Slovenije.

Marko Makovec in nekdanji ameriški veleposlanik Jospeh Mussomeli leta 2018. (printscreen: Facebook)

A ob vsem tem najbolj preseneti, da se ravno Makovčevo ime pojavlja v štirinajstih diplomatskih depešah, ki jih je objavil WikiLeaks. Makovec je po dokumentih sodeč med drugim tudi lobiral za ameriško energetsko podjetje Aspect Energy, ki se je sprva predstavljalo kot podjetje čiste energije, nakar se je izkazalo, da jih zanima črpanje zemeljskega plina v Prekmurju. Pri Aspectu so si želeli ureditev zakonskega področja za nadaljevanje projekta, saj so ugotovili, da je bilo na 40 hektarjih zemlje kar 35 tisoč lastnikov, zaradi česar je bila povečana možnost sporov, ki bi lahko projekt ustavili za nedoločen čas.

Makovec je očitno navajen delovati v ozadju. Tako ga niso presenetile prezgodnje čestitke in tako nas ne morejo presenetiti niti njegov odziv niti njegove grožnje. Gre za diplomata, ki je navajen sklepanja dogovorov, za katere javnost nikoli ne izve, in tega niti ne skriva. Vsekakor bi bilo vredno, če bi se z njegovim primerom iz teh razlogov pozabavala tudi Komisija za preprečevanje korupcije.

R. O.