Organi pregona so resno vzeli Lojzeta Peterleta – je končno zamenjal politično ploščo?

Lojze Peterle na dogodku z Milanom Kučanom, (Foto: STA)

Zgodba o izstopu Lojzeta Peterleta iz Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve dobiva nove razsežnosti. Peterle se, zaradi elektronskih sporočil, ki jih je dobil zaradi svojega izstopa iz vodstva VSO, počuti ogroženega. Zato je enega od teh, ki so mu pisali, prijavil policiji.

Pisec je Peterletu v elektronskem sporočilu napisal: “Natančno sem poslušal oddajo Tema dneva na Nova24TV. Prekliči izstop iz predsedstva VSO! V nasprotnem primeru bom 25.6. ok. 20.30 naredil, kar moram. Lepo vas prosim, ne me siliti v to. Lep dan.” Peterle, se je tega sporočila zbal in svojemu asistentu Andreju Černigoju dne 23.6.2016 naročil, naj dejanje prijavi policiji.

Še storilec je bil šokiran, da se taka bagatela procesira
Policija je postopek sprožila in tudi obiskala storilca na domu. Ta je bil naravnost presenečen, da se kaj takega obravnava tako resno. Dejal je: “Šokiran sem, da se to procesira. Pred petimi leti sem prijavil uničenje arhivi v RS policiji in tožilstvu. Do danes ni do mene prišel v zvezi s tem noben policist. Pred 10 leti so me policisti pošpricali s plinov v Mariboru, do danes brez epiloga. S tem elektronskim sporočilom, poslanim 20.6.2016, sem mislil to, kar je napisano. Nisem vedel 20.6.2016 in 24.6.2016 kaj bom naredil 25.6.2016 ob 20.30. Menim, da prijavljena elektronska pošta ne more biti kršitev po 6. členu ZJRM-1, kot tudi ne moja predhodna sporočila naslovniku.”

Policija je namreč postopek izpeljala po hitrem postopku in piscu izdala odločbo o prekršku. Sedaj pa pride zanimivi del. Marsikdo bi lahko rekel, da je šlo za grožnjo (Peterle se je namreč čutil ogroženega), čeprav zelo posredno. A temu ni tako, saj storilčevo pisanje ni imelo nobenih pravnih elementov grožnje (135. člen Kazenskega zakonika).

Foto: Nova24tv

Foto: Nova24tv

Glede na odločbo je pisec kršil javni red in mir
To elektronsko sporočilo je bilo namreč zelo neopredeljeno. Pisec je zapisal le “naredil bom, kar moram.” S tem ni opredelil ne načina, ne škode, ki bo nastala Peterletu. Zato pisca niso mogli preganjati po Kazenskem zakoniku. Čudi pa, da so se sploh odločili za kakršenkoli pregon. Spomnimo, da v slovenskem pravosodju popolnoma ignorirajo grožnje desničarskim politikom.

Leta 2006 je policist Zlatko Gomilšek Janezu Janši neposredno zagrozil z likvidacijo. Primer se je vlekel tako dolgo, da je zastaral. Ne samo to. Policist Gomilšek, ki so ga zaradi groženj vrgli iz policije, je bil po postopku ponovno zaposlen in spet lahko nosi orožje. Ko je leta 2013 Janez Janša obiskal Maribor je samooklicani aktivist Sanjin Jašar zapisal, da je treba nekdanjega premiera pričakati s solzilcem. Eden od njegovih prijateljev Alen Šela pa je dodal, da je treba uporabiti orožje. Takrat je okrajni državni tožilec Simon Grahornik zapisal, da so grožnje pavšalne in, da ni nobene nevarnosti za Janšo. Zanimivo je, da je hrvaški bombaš zaradi groženj Pahorju, dobil 11 let zapora.

Zakaj torej takšen angažma za Peterleta? Policija je šla celo tako daleč, da je našla člen v Zakonu o varstvu javnega reda in miru, ki se glasi: “Kdor izziva ali koga spodbuja k pretepu ali se vede na drzen, nasilen, nesramen, žaljiv ali podoben način ali koga zasleduje in s takšnim vedenjem pri njem povzroči občutek ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu, se kaznuje z globo od 60.000 do 120.000 tolarjev.” (Tj. od 250,38 EUR do 500,75 EUR).

Foto: Nova24tv

Foto: Nova24tv

Glavno vlogo so igrala Peterletova čustva
Glede na opis prekrška je jasno, da si je pisec globo zaslužil samo zato, ker je pri Peterletu povzročil občutek ogroženosti in strahu. Po tako subjektivni definiciji je lahko oglobljen vsak, saj je dovolj nek, pa če še tako inkonkluziven dokaz, da se nekdo počuti ogroženega.

Seveda sta samo dejanje in Peterletov odziv bagatela. Politična, sodna in policijska bagatela. Pomen ji daje le primerjava obravnave politikov desnega pola. Na resne grožnje z umorom, poškodovanjem, uničenjem lastnine in podobno, so se, kar se tiče desne opcije, do sedaj organi pregona odzvali popolnoma neresno in nekorektno. Sedaj pa so iz “petnih žil” za Peterleta potegnili nek člen, da so lahko oglobili storilca.

Že dalj časa se namiguje, da je Peterle zamenjal opcijo. Od njegovega cincanja v naši oddaji, kjer je izjavil “strinjam se, da je treba tovrstne stvari obsoditi (veleizdaja op.p.), a ne sedaj, ko imamo kaj za praznovati”, do njegovih zelo jasnih besed v pismu VSO, da se “ne strinja z ovadbo proti Milanu Kučanu.” Zelo pomenljivi so tudi njegovi nastopi v javnosti, kjer se kaže v družbi tistih, ki so skoraj preprečili slovensko osamosvojitev. Med njimi je največkrat viden Milan Kučan, pa tudi drugi upi slovenske levice, kot je na primer Tanja Fajon. Morda pa niso tako iz trte izvite navedbe, da je Peterle zamenjal ploščo in prestopil na stran levih tranzicijskih omrežij. Pri teh pa vemo, da lahko, tudi pri najbolj bagatelnih postopkih brez vseh dokazov, vedno dosežejo svoje.

V nadaljevanju objavljamo fotografije celotnega dokumenta.

A. R.