fbpx

Ekskluzivno razkritje: Gröblacher, ki zapira NKBM v goriški regiji, se sramuje svojih slovenskih korenin!

Foto: NKBM/STA

Po tem, ko smo objavili članek o Johnu Denhofu in Josefu Gröblacherju, tako imenovanih grobarjih NKBM na Goriškem, se nam je oglasil vir iz vrst koroških Slovencev, ki nam je sporočil šokantno podrobnost. Pokojna mama Josefa Gröblacherja je bila pravzaprav znana partizanska aktivistka Milena Gröblacher. Gröblacher naj bi po pripovedovanju našega vira, ki Gröblacherja pozna iz otroštva, celo odlično govoril slovensko, a naj bi se sramoval svojih slovenskih korenin in s sodelavci v slovenščini ne želi spregovoriti niti besede. Takšnim Slovencem pravijo vindišarji.

In kdo je bila Milena Gröblacher? Na podlagi informacij, ki so dostopne na spletu, prihaja iz Škocjana ob Klopinjskem jezeru, kjer se je med drugo svetovno vojno kot mladinka pridružila partizanom, za njih opravljala kurirske naloge in pridobivala mladino za upor proti nacizmu. Vsa povojna leta je bila Gröblacherjeva aktivna v Zvezi slovenskih žena.

Foto: STA

Kader ruske Sberbanke, zdaj glavni operativec v NKBM
Gröblacher je bil sicer pred prihodom v Maribor zaposlen v Sberbank Europe na Dunaju, kjer je deloval kot svetovalec izvršilnemu direktorju za operativno poslovanje skupine. Pred kariero v Sberbanki je na različnih delovnih mestih dolga leta deloval v banki Hypo Alpe Adria Bank. Med leti 2010 in 2015 je deloval kot član uprave ruske izpostave Sberbank na Madžarskem, med leti 2007 in 2010 pa kot član uprave Volksbank Srbija, predhodnice Sberbank.

Spomnimo. Klub primorskih poslancev, ki ga vodi poslanec največje opozicijske stranke SDS Danijel Krivec, se je seznanil z namero, da namerava NKBM zaradi optimizacije in racionalizacije dela v začetku prihajajočega leta odpuščati zaposlene v poslovalnicah banke na Goriškem. Zaposlitev naj bi izgubilo 90 bančnikov, šest od njih pa jih je že prejelo namero o odpovedi delovnega razmerja. Po njihovih besedah je najbolj skrb vzbujajoče to, da še sploh ni izdelan načrt za reorganizacijo dela, ki bi odvečnim zaposlenim omogočil zaposlitev na drugem delovnem mestu znotraj banke.

Danijel Krivec (Foto: SDS)

Število nezaposlenih lahko še močno naraste
Uprava banke je 22. avgusta 2017 zaposlenim v banki poslala pismo, v katerem je zapisala, da še ni jasno znano število uslužbencev, ki bo izgubilo delo. V tem pa je mogoče zaslediti izraze, kot so strategija, globalni trendi, optimizacija in reorganizacija, kar kaže na to, da je v ozadju odpuščanje večjega števila ljudi. V dopisu, ki so ga poslanci primorske regije naslovili na predsednika in člane uprave NKBM, so izpostavili, da jim je popolnoma nerazumljivo, da banka, ki na Goriškem ustvari tretjino prometa, tam krči število poslovalnic in posledično zmanjšuje število zaposlenih. Na takšen način se škodo povzroča tudi ugledu in poslovni uspešnosti banke, ne le strankam in regiji sami.

Pri ukinitvi poslovalnice NKBM v Novi Gorici je med glavnimi akterji član uprave Josef Gröblacher, ki si med drugim zavzema za zaprtje poslovalnice v Bovcu, kar bi za lokalno skupnost pomenilo katastrofo, saj NKBM predstavlja edino banko, ki jo potrebuje več majhnih podjetnikov, pa tudi turisti, ki v vedno večjem številu prihajajo v Bovec. Poslanec Danijel Krivec je napovedal, da bo naredil vse kar je v njegovi moči, da se NKBM iz Bovca ne umakne.

H. M.