fbpx

[EKSKLUZIVNO] Razkrivamo osebno zgodbo: Pazite se Klemenčičevega tasta – ta vas lahko namlati kar s kolom!

Goran Klemenčič (Foto: epa)

Pretepeni 85-letni Martin Š. že štiri leta čaka na pravico, saj naj bi ga pretepel kar tast ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča in oče odvetnice Nine Zidar Klemenčič, Franc Zidar. Glavna obravnava je po številnih ovirah in zavlačevanjih razpisana za 23. november, zoper sodnico, ki vodi postopek na sodišču v Slovenskih Konjicah, pa je podana zahteva za izločitev.

Tast ministra Gorana Klemenčiča, oče Nine Zidar Klemenčič, prejemnik nepovratnih sredstev za poceni nakup in obnovo gradov ter nekdanji funkcionar Zveze komunistov ter stranke Zares Franc Zidar, je očitno precej nevaren človek. Proti njem je ostareli, danes 85-letni Martin Š., pred več kot tremi leti podal kazensko ovadbo zaradi napada in telesne poškodbe, vendar kronologija kaže, kako pravosodje ovira pot do pravice.

Napad Franca Zidarja na starejšega in šibkejšega Martina Š. se je zgodil 4. aprila 2014, vendar je trajalo cela dva meseca, da je kazenska ovadba prišla na državno tožilstvo, pristojni državni tožilec pa je vložil predlog za opravo posameznih preiskovalnih dejanj zaradi kaznivega dejanja hude telesne poškodbe, povzročene iz malomarnosti, šele po enem letu od storitve kaznivega dejanja. Marca 2016 je okrožni državni tožilec zavrgel ovadbo, ker po njegovem naj ne bi bilo dokazov, da je Zidar povzročil hudo telesno poškodbo.

Že pred časom smo poročali, da je Franc Zidar kupil grad Lemberg pri Dobrni, za katerega je plačal toliko, kot stane garsonjera v Celju, obnovil pa ga je kar z “uspešnim kandidiranjem” na razpisih ministrstva za kulturo.

Z vložitvijo zasebne tožbe se je začela prava agonija
Ker se je oškodovani počutil prikrajšanega je kot subsidiarni tožilec nato sam vložil obtožni predlog zoper Franca Zidarja, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe. Vendar je zaradi starosti in slabega zdravja 16. maja zaprosil za pospešitev postopka, saj zaradi dolgotrajnosti postopka vse težje sodeluje v postopku. Konec septembra je ponovno zaprosil za pospešitev, iz istega razloga. Predobravnalni narok je bil na Okrajnem sodišču v Slovenskih Konjicah šele decembra, glavno obravnavo pa je razpisalo dne 14. februarja 2017. Kot boste videli v nadaljevanju, so se zadeve zapletale še naprej.

Glavno obravnavo, razpisano za 14. februar, so dan pred tem preklicali zaradi bolezni Zidarjevega zagovornika in jo preložili na 4. april, ko se je obravnava dejansko opravila, zaslišana sta bila priča in izvedenec medicinske stroke. Naslednja obravnava, ki bi morala biti 23. maja, je bila spet preklicana zaradi opravičila priče in izvedenca. Tokrat za nedoločen čas, novo vabilo pa so poslali za 12. september 2017, vendar mora sodišče zaradi preteka treh mesecev opraviti vsa zaslišanja znova. Glavna obravnava je bila nato spet prestavljena zaradi opravičila priče, čeprav ta ni predložila dokazil o svoji odsotnosti. Toda sodišče je obravnavo sklicalo za 27. oktober, vendar pozor: sodišče je 14. septembra poslalo obvestilo o preklicu glavne obravnave, tokrat zaradi opravičila Zidarjeve zagovornice, sodišče pa je obravnavo znova preložilo na 23. november.

Zahteva za izločitev pristranske sodnice
Zaradi očitnega zavlačevanja Okrajnega sodišča v Slovenskih Konjicah so v odvetniški pisarni, ki zastopa Martina Š., vložili predlog za izločitev sodnice, ki vodi postopek, in sicer zaradi utemeljenega dvoma v njeno nepristranskost, ki ga izkazuje zaradi vtisa, da zanalašč zavlačuje z izvedbo postopka. Glede na to, da je 85-letni Martin Š. že star in slabega zdravja, zaradi česar težko sodeluje v postopku, še toliko bolj obremenjujoče pa je dejstvo, da se bo celotni postopek moral spet začeti povsem od začetka, kar pa telesno in duševno dodatno obremenjuje že tako izčrpanega človeka.

C. Š.