[EKSKLUZIVNO] Razkrivamo: Policisti prijeli 12 Afganistancev, ki so v prenatrpanem vozilu divjali sredi Ljubljane

Ljubljana, Bežigrad. (Foto: STA)

Med tem, ko nekateri trdijo, da migrantske krize ni več in da vsi tisti, ki o njej govorijo, spodbujajo sovraštvo, opozorila, ki temeljijo na konkretnih podatkih predsednika Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb mag. Branka Grimsa, govorijo sama zase. Slovenija ni nikakršen osamljeni otok, kar je potrdila tudi Policijska uprava Ljubljana, ki je za Nova24TV potrdila, da so v Ljubljani ustavili kombi, v katerem je bilo 12 nezakonitih migrantov z afganistanskim državljanstvom. 

Policisti Policijske uprave Ljubljana so v torek, 28. novembra, okrog 22.40 obvestili Operativno-komunikacijski center PU Ljubljana, da na Litijski cesti v Ljubljani ustavljajo vozilo VW transporter s celjskimi registrskimi oznakami, ki ne upošteva zvočnih in svetlobnih znakov policistov in z vožnjo nadaljuje s pospešeno hitrostjo proti središču mesta. Policistom je pred križiščem Topniške in Linhartove ulice le uspelo zaustaviti vozilo. Pri kontroli in nadaljnjem postopku je bilo ugotovljeno, da je voznik državljan Slovenije, v vozilu pa je bilo še 12 oseb, od tega sedem odraslih in pet otrok, ki so državljani Afganistana.

Slika je simbolična. (Foto: iStock/YouTube)

Vozniku vozila odredili pripor
Tujci so v nadaljevanju zaprosili za mednarodno zaščito in so bili po končanem postopku nameščeni v azilnem domu. Slovenskemu državljanu pa so policisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja po 308. členu KZ-1C (Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države) odvzeli prostost in odredili pridržanje.

Po končani kriminalistični preiskavi je bil osumljeni 30. novembra 2017 skupaj s kazensko ovadbo, med drugim tudi zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu po 324. členu KZ-1C, priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor.

Slika je simbolna. (Foto: STA)

Obravnavali so več primerov nezakonitega prehajanja državne meje
Letos so policisti obravnavali nekaj več primerov nezakonitega prehajanj državne meje. Na območju Policijske uprave Ljubljana je bilo prijetih šest oseb, ki so prevažale tujce, torej nezakonite pribežnike iz različnih držav. Nekaj nezakonitih pribežnikov pa se je brez pomoči prevajalcev javilo na različnih PE na območju PU Ljubljana in zaprosilo za mednarodno zaščito.

Za migrante se vedno najde denar
Od leta 2015 se soočamo z velikim povečanjem migracij z vzhoda. V letu 2016 je slovensko mejo s pomočjo vlade Republike Slovenije nezakonito prestopilo več kot 500.000 migrantov. Po daljšem sprenevedanju slovenske vlade, koliko mora država mesečno nameniti za vzdrževanje enega prosilca za azil, je revizijsko poročilo Računskega sodišča RS na začetku leta končno razkrilo, da so v letu 2015 mesečni stroški bili vsaj 1.963 evrov na osebo.

Glede na mizerne pokojnine slovenskih upokojencev in na podatek, da je minimalna neto plača 613 evrov, je val ogorčenja slovenskih državljanov popolnoma upravičen, saj je več kot očitno, da naša država bolj poskrbi za tiste, ki niso nikoli niti evra prispevali v državni proračun. Poslanec dr. Vinko Gorenak je v preteklosti že večkrat poudaril, da je sicer treba biti solidaren do pomoči potrebnih, a vendar v skladu s svojimi zmožnostmi. “Prav nihče v tej državi nima pravice odločiti, da ima prosilec za azil ali oseba, ki mu je azil odobren, več kot upokojenec, ki je 40 let garal za to državo, ali več kot delavec, ki osem ur gara za strojem. To, kar počenejo, je zločin nad našimi ljudmi.”

N. Ž.