fbpx

Ekstremistični rusofil Aurelio Juri na glas pove, česar si Socialni demokrati ne upajo

Nekdanji poslanec SD Aurelio Juri (Foto: STA)

Propadli politik in swinger Aurelio Juri ne skriva svojih simpatij do fašistične Rusije. Že večkrat je izrazil upanje, da bo EU nehala pomagati Ukrajini in tako podaljševala neizbežno. Tudi tokrat ni razočaral.

Vlado poziva, naj stori nekaj za končanje “samomorilskih” sankcij EU, ki vojno v Ukrajini le podaljšujejo, in ruskemu predsedniku ponudi pogajanja o njegovih varnostnih zahtevah in nadaljevanju plinskih dobav. A Juri ni noben ekstremist. Je le tihi predstavnik večinskega mnenja volivcev Socialnih demokratov in s tem tudi tihi PR-ovec stranke.

Juri lahko pove, česar si Socialni demokrati ne upajo
Aurelio Juri je bivši vidni član Socialnih demokratov, ker pa je v politiki že pred leti propadel, lahko pove to, česar si trenutno aktivni Socialni demokrati ne upajo povedati – da so zelo izrazito naklonjeni Ruski federaciji in njenemu samodržcu. Spomnimo, ko je bila Tanja Fajon še v opoziciji in se je začela vojna v Ukrajini, je bizarno govorila o tem, da je treba vojsko vrniti v kasarno in se začeti pogovarjati – brez jasne opredelitve do tega, da se ruski tanki valijo proti civilistom v predmestju Kijeva. Šef vseh šefov Socialnih demokratov Milan Kučan pa je škandalozno izjavil, da sta krivi obe strani.

Socialni demokrati med dvema ognjema
Ker je trenutno svetovno razpoloženje takšno, da zelo jasno in soglasno obsoja ruski imperialistični fašizem, se je Fajonova skupaj s koalicijskim šefom znašla v zelo nezavidljivem položaju. V EU in širše mora hliniti proukrajinsko, prozahodno pozicijo, doma pa mora med svojimi volivci biti tiho in pustiti Juriju, Kučanu in podobnim ekstremistom, da potiho v imenu stranke mirijo domačo rusofilno srenjo, ki je center volilnega bazena Socialnih demokratov.

Jurijevo mnenje bi bilo v Evropi čudaško in najbrž skrajno desničarsko, v Sloveniji pa je del establišmenta skrajne levice, ki ga velik del volivcev tudi nagradi. Tudi predstavniki Gibanja Svoboda so pred volitvami vztrajno ponavljali, da se bo treba z Rusijo pogovarjati in delili prokremeljsko propagando na tviterju (npr. da je bil pokol v Buči “zaigran”). Socialni demokrati so še intimneje povezani z Rusko federacijo, saj je jedro njihovega obstoja prav boljševiški imperij pod ruskim vodstvom.

Fajonova v obupu lagala Ukrajincem
V kako nevarni situaciji so se znašli Socialni demokrati, je bilo najbolj očitno pri napetem intervjuju Fajonove z ukrajinskim novinarjem, ki ji je jasno povedal, da so tanki, ki jih je Slovenija obljubila Ukrajini, nekje obtičali. “Kaj je z njimi?” je spraševal novinar.

Ta mu je odgovorila, da ob prevzemu vlade niso imeli ničesar na mizi, kar je seveda laž, saj je bila odločitev, da pošljemo tanke Ukrajini v času Janševe vlade, že sprejeta. Slovenija si je želela, da bi nam Nemci poslali oklepnike leopard, a so nam ti ponujali stare marderje, na kar slovensko obrambno ministrstvo ni pristalo. Slovenija je nato predlagala, da nam Nemci pošljejo boxerje. Nemci so prejem predloga potrdili, nato pa je v Sloveniji oblast prevzela vlada Roberta Goloba. Potem se o tem poslu sploh ni več govorilo, vlada pa se še zdaj pretvarja, kot da posla nikoli ni bilo. Kaj se dogaja, uradno ni mogoče izvedeti, saj tako ministrstvo za obrambo kot ministrstvo za zunanje zadeve molčita.

Socialni demokrati si želijo čimprejšnje ukrajinske kapitulacije
Šele ko naše politike začno spraševati tuji novinarji, ki niso tak servilni kot domači, se pokažejo obrisi tega, kako se vlada trudi ugajati tako zahodnjakom z lažno proukrajinsko retoriko kot proruskim domačim socialdemokratskim ekstremistom, tako da v Ukrajino pošlje čim manj oziroma nič orožja.

Aurelio Juri torej za slovenske razmere ni noben ekstremist, ampak tihi PR- predstavnik bazena socialdemokratskih volivcev. Takšni si upajo na glas povedati, naj EU neha pomagati Ukrajini in prepusti 44-milijonski narod fašistični Rusiji, saj je 44 milijonov ljudi pač ustrezna žrtev za to, da bodo oni zopet lahko tankali poceni in se pozimi greli z ruskim plinom. Vprašanje pa je, kdaj bodo takšni socialni demokrati izgubili potrpljenje s Fajonovo, če ne bo njena retorika tudi uradno čim prej in čim bolj podobna Jurijevi.

Andrej Žitnik