fbpx

Škandalozna dvojna merila: Med vlado Janeza Janše je Blejski strateški forum obrobna tema, v času Golobove vlade pa najpomembnejši dogodek

Voditeljica Odmevov Tanja Starič je na začetku oddaje pompozno napovedala osrednje teme letošnjega Blejskega strateškega foruma. (Foto: RTV)

Čeprav je udeležba predsednikov vlad in držav na letošnjem Blejskem strateškem forumu kar nekajkrat nižja od lanske, je mogoče opaziti velikansko razliko v poročanju osrednjih medijev. Še posebej izstopa poročanje javne RTVS, ki jo financiramo prav vsa gospodinjstva. Letos je bilo namreč dogajanje na Blejskem strateškem forumu v ospredju, lani pa je bil dogodek potisnjen v ozadje, saj je bilo tistega dne precej pomembnejših dogodkov, kot je denimo zmaga našega kolesarskega asa Primoža Rogliča na etapi dirke po Španiji.

Lanskoletni Blejski strateški forum, ki je potekal od 1. in 2. septembra, je zaznamovala rekordna zasedba tujih voditeljev v zgodovini organizacije tega dogodka. V Slovenijo je namreč prišlo kar 17 predsednikov držav in vlad. Kakorkoli, na javni RTVS so se navkljub dejstvu, da Blejski strateški forum velja za vodilno mednarodno konferenco v srednji in jugovzhodni Evropi, ki ponuja platformo za izražanje in primerjanje mnenj o sodobni družbi in njeni prihodnosti, se očitno javni RTVS ni zdelo vredno, da dogodek umestijo v ospredje.

Tako smo bili lani najprej informirani o športnih uspehih, medalji na praolimpijskih igrah in zmagi kolesarskega asa Primoža Rogliča na eni od etap španske Vuelte. Nato je bila pozornost posvečena prvemu šolskemu dnevu, številu okužb, šele po vsem tem je prišla na vrsto omemba Blejskega strateškega foruma. Če še razumemo poročanje o okužbah, ki so pomembno krojile naš vsakdan, in prvem šolskem dnevu, saj je bil 1. september, je težje razumeti, zakaj naj bi bili športni uspehi tega dne najpomembnejši. Nihče na tem mestu ne trdi, da uspehi slovenskih športnikov niso pomembni. Konec koncev so naši športniki najboljši ambasadorji države po svetu, a vendarle bi pričakovali, da se vsaj začetku pomembne konference v organizaciji naše države, kjer so se vrstili pogovori o prihodnosti Evrope z udeležbo tako velikega števila tujih državnikov, nameni več pozornosti.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Foto: posnetek zaslona RTVS

Letos je vse drugače
Kdor si je ogledal včerajšnji Dnevnik in Odmeve, je lahko videl, da je poročanje povsem drugačno. V ospredju je bil namreč Blejski strateški forum. Voditelj Saša Krajnc je namreč uvodoma povedal: “Vojna v Ukrajini in energetska kriza. Temi prvega dneva najpomembnejšega mednarodnopolitičnega srečanja pri nas.” Kot kaže, se torej na javni televiziji le zavedajo pomena Blejskega strateškega foruma, a očitno ga izpostavljajo le takrat, ko so na oblasti njihovi. Poročanje o lanskoletnem forumu so najbrž na račun rekordne udeležbe, ki je tudi odraz ugleda voditelja države, gledali kot na piar vladi Janeza Janše, zato so dogodek postavili v ozadje.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Če bi zaposleni na javni televiziji dosledno upoštevali določbe zakona o Radioteleviziji Slovenija, do takšnih razlik v poročanju o isti stvari ne bi prihajalo. 5. člen omenjenega zakona namreč jasno navaja, da se od novinarjev, urednikov RTVS in drugih, neposredno udeleženih pri ustvarjanju ali pripravljanju RTV programov, med drugim pričakuje, da pri svojem delu še posebej spoštujejo načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij; načelo politične uravnoteženosti, svetovnonazorskega pluralizma in načelo politične neodvisnosti in avtonomnosti novinarjev ter zagotavljanje nepristranske in celovite obveščenosti, saj imajo državljani tako možnost svobodnega oblikovanja mnenj.

Način poročanja o lanskoletnem forumu pa ne preseneča toliko, če človek ve, da je bilo poročanje vse od nastopa vlade Janeza Janše izrazito pristransko. Stališča opozicije in vseh kritikov vlade, med njimi tudi nedvladnikov, ki so se redno udeleževali protivladnih protestov, so postavljali v ospredje, medtem ko je za stališča druge strani kar nekako zmanjkalo prostora. Čeprav se je Slovenija uvrščala med najuspešnejše države po soočanju s covidno krizo, beležila rekordno brezposelnost, projekti v lokalnih okoljih pa so cveteli, se je tem temam namenjala obrobna pozornost, da si ne bi slučajno kdo od gledalcev drznil pomisliti, da vlada Janeza Janše dobro dela. Ker je vlada Roberta Goloba prišla na oblast tudi s pomočjo javne RTVS, ne čudi, da se še naprej opeva delo Golobove vlade. To je slovenska realnost in ta primer, o katerem smo poročali, je le še dokaz več.

Sara Kovač