Bo Golob odstopil? Kaže, da je že ves čas skriti lastnik elektro podjetja, ki ga napaja država

Datum:

Robert Golob je postal lastnik podjetja Star Solar, ki je doslej prejelo 2,14 milijona evrov, največ od državne družbe Borzen, organizatorja trga z električno energijo. Golobovo lastništvo je razvidno iz zadnjih objav na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije. Golob je namreč prijavil več sprememb premoženja, menda zaradi sporazumne ločitve od Jane Nemec Golob. Kar pa pri vsem najbolj vznemirja, je to, da je bila za direktorico Golobovega podjetja že 12. julija 2023 imenovana njegova hči Luna Golob, sicer 19-letna gimnazijska maturantka. Javnosti pa Robert Golob o spremembah premoženjskega stanja ni obvestil, čeprav bi le-to moral storiti.

Podjetje Star Solar za proizvodnjo električne energije s sedežem na Delpinovi ulici 18 v Novi gorici je bilo ustanovljeno marca 2012, vse do 20. oktobra 2023 je bila njegova uradna lastnica Jana Nemec Golob,  nato pa je bila v bazi Ajpesa 20. oktobra lani zabeležena sprememba lastništva in se je izkazalo, da je (bil) dejanski lastnik tega podjetja Robert Golob. Ta menda ni hotel pojasniti podrobnosti glede spremembe premoženja; kabinet PV pa je časniku Delo pojasnil, da je Golob spremembe lastništva prijavil zaradi sporazumne razveze in s tem povezano delitvijo premoženja z nekdanjo ženo Jano Nemec Golob. Kot še poroča Delo, je Golob prijavil odsvojitev več kot desetih parcel v skupni izmeri dobrih 10 tisoč kvadratnih metrov, pridobitev nepremičnine, odsvojitev denarnih sredstev, pridobitev poslovnega deleža in pridobitev obveznosti, vsako posamezno vredno več kot 10 tisoč evrov.

Kot poroča Spletni časopis, naj bi Golob podjetje odkupil s pretvorbo posojila, težkega 200.000 evrov, v lastniški delež, že prej je imel v njem 7.500 evrov, kar kaže sodna dokumentacija. Po podatkih Erarja je podjetje Star Solar, d. o. o., doslej prejelo 2,14 milijona evrov, največ od državne družbe Borzen, organizatorja trga z električno energijo.

Kaj vemo o Luni Golob?

Pri vsem skupaj je zanimivo to, da je Golob na direktorski položaj v tem podjetju, ki večino denarja zadnja leta prejema od državnega operaterja trga z električno energijo Borzen, postavil svojo hčer, Luno Golob. Star  Solar ima sedež še zmeraj na Delpinovi ulici 18 v Novi gorici, medtem ko imata tako Golob kot njegova hči stalna naslova še vedno prijavljena v Kromberku, Pod Škrabrijelom v Novi Gorici, enako kot pred lanskimi volitvami.

Golobova hči Luna je končala gimnazijo in lani postala polnoletna, v tem šolskem letu naj bi bila brucka na eni od fakultet. Javnost jo je spoznala po tem, ko je lani na svojem Instagram profilu objavila fotografijo, kjer je pred predsedniškimi volitvami stegovala sredinec proti plakatu oz. kandidatu Janeza Ciglerja Kralja (NSi).

Zakaj direktorskega mesta ni dal Tini?

Na to vprašanje je opozoril Bojan Požar, ki je nanizal še več povezanih in zanimivih dejstev:

– Da je Državna družba Borzen podjetju Star Solar po formalnem Golobovem prevzemu te firme (19. 11. 2023) že nakazala dobrih 14 tisoč evrov, kar pomeni, da predsednik vlade RS in Gibanja Svoboda pravkar nemoteno posluje z državnimi podjetji.

– Golob direktorskega mesta Star Solarja ni dal Tini Gaber (ampak hčerki Luni), kar pravzaprav veliko pove tudi o ljubezni Gaber-Golob.

– Da je Mojca Kert, Golobova direktorica Borzena, bivša žena odvetnika Mirana Kosa, brata bolj znanega Draga Kosa in prav tako znane Marte Kos.

Pri tem je Požar postavil še več za javnost in za KPK pomembnih vprašanj, povezanih z Golobovim lastništvom Star Solarja:

 – Ali je Golob kršil moralno-etična načela in tudi zakonodajo, ker je bil ves čas, to je več kot očitno, skriti lastnik podjetja Star Solar, d. o. o., ki veliko večino svojih prihodkov iz trgovanja/proizvodnje z električno energijo ustvari z državnimi podjetji?

– Ali lahko predsednik vlade hkrati zasebno posluje z državnimi podjetji, in to v neverjetnem trikotniku, kjer je on lastnik zasebne firme, formalna direktorica je njegova komaj polnoletna hčerka Luna, ključna “poslovna partnerica” pa čisto slučajno Mojca Kert, direktorica državne družbe Borzen, sicer pa bivša, Golobu podrejena, uslužbenka Gen-I ter poslanska kandidatka Gibanja Svobode, ki jo je Golob, potem ko ni bila izvoljena za poslanko, nastavil za direktorico Borzena?!

L. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...

Francija usposobila 10.000 ukrajinskih vojakov

Francija je od začetka ruske invazije na Ukrajino usposobila...

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...