Z visokimi položnicami Slovencem do 205 milijonov dobička

Datum:

Skupina GEN je lansko leto zabeležila skoraj tri milijarde evrov prihodov in 204,5 milijona evrov čistega dobička. Komitenti Gen-I kot odjemalci električne energije nasploh bi vest lažje sprejeli, če posledično ne bi prejemali visokih mesečnih položnic zaradi serije višanja cene električne energije.

Družba Gen-I postopoma draži elektriko, odkar je Robert Golob, njen nekdanji vodja, prevzel oblast. Komitenti so prvo povečanje opazili konec junija 2022, ko je Gen-I podražila elektriko zaradi, kot so pojasnjevali, situacije v Ukrajini. 1. avgusta 2022 je na naslove odjemalcev prišlo obvestilo, da bodo položnice v povprečju višje za 18 odstotkov. Več – TUKAJ.

Naslednje odmevno zvišanje je sledilo v začetku prejšnjega leta. Na novinarska poizvedovanja so odgovorili, da bodo imeli “ob vztrajanju visokih cen energentov na veleprodajnih trgih gospodinjski odjemalci od 1. 1. 2023 enake cene kot odjemalci konkurenčnih dobaviteljev, pri katerih cene, določene z vladno uredbo, veljajo že od septembra 2022.” Več – TUKAJ

Konec lanskega leta so napovedali ponovno zvišanje, ki pa ga končni odjemalci naj ne bi pretirano občutili, saj se bo 90 odstotkov cene električne energije zaračunavalo po trenutnih ceni, po zvišani ceni pa preostalih 10 odstotkov.

Cena megavatne ure elektrike se vztrajno viša od leta 2021 naprej. Tedaj je stala 74 evrov, nato je leta 2022 zrastla na 92 evrov, lansko leto pa so gospodinjstva doživela zvišanje na 98 evrov. Letos je pričakovati nov veliki skok cen navzgor, na 106 evrov. Brez trenutne regulacije bi znašala 155 evrov. Generalni direktor GEN Energije Dejan Paravan pričakuje padec električne energije šele v letu 2025.

Manjši dobiček kot lansko leto 
Letošnji dobiček je za 28,9 odstotka manjši kot predlani. Na rezultat so najbolj vplivale razmeroma visoke cene elektrike v začetku leta, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal generalni direktor skupine Dejan Paravan. Eden izmed najpomembnejših dogodkov v lanskem letu je bil remont jedrske elektrarne Krško.

Veliko višje cene položnic
Znatno povišanje cen na položnicah za elektriko so pognale številne Slovence na splet. Eden od teh je spletni uporabnik Marko Posavec, ki je na socialnih omrežjih objavil primerjavo decembrske položnice iz leta 2022 in 2023. Cena na njegovi položnici je poskočila za skoraj 100 odstotkov.

Vir: X

Spletnemu uporabniku je položnico poslala družba Elektro energija d.o.o., sicer v 100-odstotni lasti družbe Gen-I, trgovanje in prodaja električne energije d.o.o, ta pa je del skupine GEN, na vrhu katere je GEN Energija. Celotna skupina ima 48,7-odstotni tržni delež pri oskrbi gospodinjstev z elektriko, poroča STA.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...

Med obtoženimi za atentat tudi predsednikova žena

Haitski sodnik Walther Wesser Voltaire je za atentat na...

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...