Računalniški hudodelci od HSE zahtevajo milijonsko odkupnino

Datum:

Po uvodnih zagotovilih, da odgovorni v Holdingu slovenskih elektrarn obvladujejo razmere, se je izkazalo, da temu še zdaleč ni tako. Naše poročanje se je izkazalo za resnično. Še več, hekerji oz. nepridipravi sedaj od HSE zahtevajo milijonsko odkupnino.

Potrdilo se je tudi naše jutranje poročanje, zaposleni v HSE so danes ostali doma, Dravske elektrarne pa naj bi upravljali ročno, poroča STA.

Predsednica nadzornega sveta HSE Nevenka Hrovatin kljub vsemu ni želela komentirati trenutnega dogajanja. Prav tako ne namerava sklicati izredne seje nadzornega sveta. Ta se bo v kratkem sestal na rednem zasedanju.

Kljub temu, da morajo elektrarne upravljati ročno in kljub temu, da neznan hudodelec ali skupina računalniških hudodelcev zahteva milijonsko odkupnino – v HSE trdijo, da imajo razmere pod nadzorom. Tako so popoldne sporočili, da ključni sistemi za obratovanje elektrarn in trgovanje delujejo, po vezava z Elesom je vzpostavljena, analiza in diagnostika dogajanja sta še v teku. Pri tem sodelujejo s Policijo in Uradom vlade za informacijsko varnost.

V slednjem se zaenkrat še niso odločili za razglasitev stanja povečane ogroženosti varnosti omrežij in informacijskih sistemov. Direktor urada Uroš Svete trdi, da skupina HSE deluje transparentno.

Računalniški hudodelci naj bi vdrli v poslovni sistem družbe in zaklenili nekatere datoteke. Proizvodnja elektrike kljub temu ni ogrožana.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...