fbpx

Epidemiološke razmere v Sloveniji niso tako stabilne, kot bi si želeli: Med regijami z najvišjo incidenco so ravno tiste, kjer se danes pričenjajo šolske počitnice!

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte (Foto: STA)

Včeraj je bilo opravljenih 1.428 PCR testiranj in 8.551 hitrih antigenskih testov. S PCR testiranji je bilo potrjenih 247 novih okužb. V skladu z Načrtom sproščanja smo po besedah vladne govorke Maje Bratuše še vedno v oranžni fazi. Sedem dnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih namreč znaša 744. V bolnišnicah se danes zdravi 584 covidnih pacientov, v petek je bilo skupaj hospitaliziranih 623 oseb. Na intenzivni negi se zdravijo 104 pacienti, dva manj kot včeraj oziroma pet manj kot v soboto.

Skupaj je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 39 pacientov, v soboto pa 25. Iz bolnišnic pa je bilo včeraj skupaj odpuščenih 13 pacientov in 31 v soboto. Včeraj je žal umrlo osem oseb.

Med regijami z najvišjo incidenco tiste, kjer se danes pričenjajo šolske zimske počitnice
Najvišjo sedemdnevno incidenco beležijo v obalno-kraški regiji, sledi primorsko-notranjska. Najboljšo sedemdnevno incidenco ima zasavska regija, sledita pa posavska in goriška regija. Štirinajstdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100 tisoč prebivalcev znaša 522,1. Najvišjo štirinajstdnevno incidenco prav tako beležijo v obalno-kraški regiji. Sledijo primorsko-notranjska, gorenjska in pomurska regija. Najboljšo štirinajstnevno povprečje potrjenih okužb beležijo v zasavski regiji, kjer ta znaša 372,7. Sledita pa ji posavska in goriška regija. Bratušova je po poročanju STA izjavila, da višjo, 14-dnevno, v Evropi beležijo le v Španiji, na Češkem, Portugalskem in v Latviji.

“Razmere v Sloveniji resnično niso tako stabilne, kot bi si želeli,” je poudarila in opozorila, da so med regijami z najvišjo incidenco ravno tiste, kjer se danes pričenjajo šolske zimske počitnice. Ob tem je še povedala, da je Slovenija danes prejela 22.230 doz cepiva podjetja Pfizer.

Vladna govorka Maja Bratuša (Foto: STA)

Namesto obljudenih turističnih točk izbirajte kraje z manjšo obiskanostjo
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Alenka Forte je povedala, da je bilo po prvem vikendu po sprostitvi omejitev gibanja na občine videti, kako so se številni odpravili na najbolj znane turistične točke, kjer je bilo zaznati večje število obiskovalcev. Prav tako je bila minuli vikend tudi velika gneča v nakupovalnih središčih. “Pomembno je, da še naprej upoštevamo vse preventivne ukrepe. Premišljeno izbirajmo svoje destinacije za izlet po Sloveniji. Slovenija ima ogromno lepih, turistično manj znanih kotičkov. Izberite za svoj izlet kraje, kjer ni pričakovati tolikšnega obiska izletnikov,” svetuje Fortejeva. Ob obisku trgovinskih centrov svetuje, da naj vsi obiskovalci dosledno upoštevajo vse ukrepe. “Razdalja, nošenje mask in razkuževanje rok. Svoje nakupe opravite premišljeno in hitro, ter se ne zadržujte v trgovinah po nepotrebnem. Tudi vse trgovce naprošamo, da zagotovite varno okolje za obiskovalce”.

“Izjemno smo veseli, da se razmere v bolnišnicah postopno umirjajo. Število hospitaliziranih pada, prav tako tudi število umrlih, zato smo na ministrstvu za zdravje  pripravili izhodno strategijo za covidne bolnike”. Trenutno se nahajamo v prvi fazi izhodne strategije, ko število hospitaliziranih pade pod 700. Zmogljivost vseh bolnišnic se zniža na 10 odstotkov vseh posteljnih zmogljivosti, razen v bolnišnici Golnik, kjer ta odstotek 15 odstotkov. Bolnišnica Topolšica in Bolnišnica Sežana nista več covidni bolnišnici in začneta izvajati svoj redni program. “Res upamo, da bomo v kratkem prešli v drugo fazo, ki nastopi takrat, ko pade število hospitaliziranih covid bolnikov pod 500.”

Foto: STA

V drugi fazi bolnišnice Ptuj, Slovenj Gradec, Trbovlje, Brežice in Izola ne bodo več covidne bolnišnice in bodo pričele izvajati svoj redni program, je zatrdila Fortejeva.  SB Jesenice zaradi požarne in energetske sanacije ter gradnje nove intenzivne enote v drugi fazi ukine covidno intenzivno enoto, medtem ko se vse na novo sprejete intenzivne covid bolnike namešča na Golniku ali v UKC Ljubljana. ABO Covid oddelek pa ostane. V urgentnih centrih vse bolnišnice ohranijo sive cone, kjer izolirajo paciente s sumom na covid. Če je pacient pozitiven, se glede nadaljnje obravnave prerazporedi glede na izhodno strategijo. V tretjo fazo bomo prešli, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov padlo pod 250. Covid bolnišnice v tretji fazi ostanejo UKC Ljubljana, UKC Maribor, Golnik, Splošna bolnišnica Celje in splošni bolnišnici v Novem mestu in Novi Gorici. V četrti fazi, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov padlo pod 100, pa covid bolnišnice ostanejo še UKC Ljubljana, UKC Maribor in Golnik. V primeru še večjega padca bolnikov, se ukinejo tudi intenzivne covid postelje na Golniku.

Zdravstveni sistem se bo po besedah Fortejeve torej postopno pričel ukvarjati z rednim programom. “Vsak lahko s preventivnim obnašanjem in doslednim spoštovanjem ukrepov pripomore, da bo naše zdravstvo ponovno lahko normalno delovalo,” poudarja in dodaja, da hitro testiranje po vsej Sloveniji poteka brez večjih zapletov, v skladu s termini, ki jih določijo izvajalci hitrih testiranj. “Zdravstveni domovi so se odlično organizirali, testiranje šolnikov in gospodarstva poteka dobro. Glede na potrebe je ministrstvo za zdravje prejšnji teden objavilo javno naročilo za 1 milijon hitrih testov. Javno naročilo je objavljeno na Portalu javnih naročil. Rok za oddajo ponudbe je 10. marec 2021.”

Otroci pridobili veliko novih veščin
Mojca Kirbiš, ravnateljica Osnovne šole Rada Robiča Limbuš je sporočila, da so se danes tudi osnovne šole iz območja jugovzhoda Slovenije napolnile. V šole so se poleg učencev prvega triletja vrnili tudi učenci od 4. do 9. razreda. “V šolske klopi so sedli po 14 tednih pouka na daljavo.  Učenci od 6. do 9. razreda niso bili v šoli že od 19. oktobra lani. Vsem izrekam dobrodošlico ob vrnitvi v šolo!” Kirbiševa je povedala, da so se strokovni delavci v tem času izobraževali, se učili uporabljati različna spletna orodja, pripravili prilagojene urnike, prav tako pa smo učence učili uporabe različnih spletnih orodij, npr. uporabe spletnih učilnic, elektronske pošte, itd. “Prepričana sem, da je pouk na daljavo potekal po naših najboljših močeh. Uporabljali smo različna orodja. Strokovni delavci so pripravljali številna gradiva, pa vendar, pouk na daljavo nikakor ne more nadomestiti tistega v šoli. Predvsem, ker je trajal tako dolgo. Tudi tiste dejavnosti, ki so bile v začetku pouka na daljavo zelo učinkovite, v zadnjih tednih niso bile več. Učitelji so pripravljali video razlage in številna odlična didaktična gradiva, a je v zadnjih tednih pri učencih zelo upadla motivacija.”

Veliko učencev (od 6. do 9. razreda) bi še naprej delalo od doma
Po besedah Kirbiševe je pouk na daljavo potekal tudi zelo kvalitetno. Učenci in učitelji so namreč pridobili veliko novih veščin. “Na naši šoli smo imeli tedenske videokonference strokovnih delavcev, kjer smo veliko časa namenili pogovoru o delu v razredih, učencih, iskanju pomoči zanje. Posameznim učencem, ki so slabše sledili učnemu delu, smo poskušali pomagati z okrepljenim sodelovanjem z razrednikom, s svetovalno službo, z učitelji za dodatno strokovno pomoč, s starši ter z individualnimi pogovornimi urami z učenci. Velikokrat je bilo težko.” Ravnateljica poudarja, da s ponosom ugotavlja, da jim je kljub težki situaciji uspelo. “Skupaj smo zmogli skozi to težko obdobje. Z veseljem, a tudi z veliko odgovornostjo, sem danes opazovala vračanje otrok v šolo. Večina otrok je zelo veselih vrnitve v šolo, veliko učencev od 6. do 9. razreda pa bi še naprej rado delalo od doma.”

Foto: Twitter Vlada RS

Ravnateljica poudarja, da so se v njihovi šoli na vrnitev dobro pripravili. “Zavedamo se, da se učenci vračajo v šole, epidemija pa še vedno traja. Zato je danes ob veselju prisotna tudi skrb, ki izhaja iz zavedanja velike odgovornosti. Naše osnovno vodilo je, da se učenci posameznih oddelkov med seboj ne mešajo. V razredu imajo določen sedežni red. Mize so postavljene tako, da so čim bolj oddaljene druga od druge, a žal učilnice niso tako velike, da bi lahko povsod zagotovili 1,5-2 metra razdalje. Vsi si želimo, da šola ne bi ponovno zaprla svojih vrat, zato naprošam vse starše, da resnično ravnajo odgovorno in v šolo pošljejo le zdravega otroka. Skupaj bomo zmogli. Z dobro voljo, pozitivno energijo, dobro komunikacijo in potrpežljivostjo,” je bila jasna.

Nina Žoher