fbpx

Erdogan krši človekove pravice, Borut Pahor jih zagovarja. Kaj bo prineslo skupno srečanje?

Foto: STA

Predsednik Borut Pahor se je na dvodnevnem obisku v Turčiji že srečal s tamkajšnjim premierjem Binalijem Yildirimom, popoldne ga čaka še pogovor s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Pahor, ki je velik zagovornik človekovih pravic, pravi, da gre za pomembno srečanje za Slovenijo, Turčijo in EU.

V Pahorjevem kabinetu pravijo, da je to prvi uradni obisk voditelja katere izmed držav EU v Turčiji po poskusu državnega udara 15. julija letos.  Pahor je pred obiskom napovedal, da si bo prizadeval za okrepitev zaupanja med Turčijo in Slovenijo ter zlasti Turčijo in EU.

Dialog med Slovenijo, Turčijo in EU je pomemben tudi zaradi vprašanja beguncev.

Borut Pahor je opozoril, da bi porušenje zaupanja in dialoga med EU in Turčijo ter zamrznitev pogajanj za vstop v EU lahko vodila v odpoved marčnega sporazuma in verjetno v obnovitev migrantske poti preko držav Zahodnega Balkana ter tudi Slovenije. Zaradi vprašanja beguncev je tudi v vitalnem interesu Slovenije, da se dialog med državama, pa tudi med EU in Turčijo nadaljuje, je dejal predsednik.

Evropski predstavniki so Erdogana, ki si je v 14 letih na oblasti nabral toliko moči, da ga primerjajo s sultani, opozorili, da po udaru ni dobil dovoljenja za kršenje človekovih pravic in da naj preneha izvajati čistke. Posebej zaskrbljeni so zaradi Erdoganove napovedi, da bi rad ponovno uvedel smrtno kazen, češ da si izdajalci zaslužijo najstrožjo kazen. Turčija je smrtno kazen ukinila leta 2004 v okviru kandidature za članstvo v EU. Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je v enem izmed pogovorov dejal, da Evropa in svet Erdoganu, sicer pomembnemu sogovorniku EU glede številnih perečih tem, tudi migrantskega vprašanja, ne bosta dovolila, da bi kršil človekove pravice.

B. J., STA