Erdogan krši človekove pravice, Borut Pahor jih zagovarja. Kaj bo prineslo skupno srečanje?

Foto: STA

Predsednik Borut Pahor se je na dvodnevnem obisku v Turčiji že srečal s tamkajšnjim premierjem Binalijem Yildirimom, popoldne ga čaka še pogovor s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Pahor, ki je velik zagovornik človekovih pravic, pravi, da gre za pomembno srečanje za Slovenijo, Turčijo in EU.

V Pahorjevem kabinetu pravijo, da je to prvi uradni obisk voditelja katere izmed držav EU v Turčiji po poskusu državnega udara 15. julija letos. Pahor je pred obiskom napovedal, da si bo prizadeval za okrepitev zaupanja med Turčijo in Slovenijo ter zlasti Turčijo in EU.

Dialog med Slovenijo, Turčijo in EU je pomemben tudi zaradi vprašanja beguncev.

Borut Pahor je opozoril, da bi porušenje zaupanja in dialoga med EU in Turčijo ter zamrznitev pogajanj za vstop v EU lahko vodila v odpoved marčnega sporazuma in verjetno v obnovitev migrantske poti preko držav Zahodnega Balkana ter tudi Slovenije. Zaradi vprašanja beguncev je tudi v vitalnem interesu Slovenije, da se dialog med državama, pa tudi med EU in Turčijo nadaljuje, je dejal predsednik.

Evropski predstavniki so Erdogana, ki si je v 14 letih na oblasti nabral toliko moči, da ga primerjajo s sultani, opozorili, da po udaru ni dobil dovoljenja za kršenje človekovih pravic in da naj preneha izvajati čistke. Posebej zaskrbljeni so zaradi Erdoganove napovedi, da bi rad ponovno uvedel smrtno kazen, češ da si izdajalci zaslužijo najstrožjo kazen. Turčija je smrtno kazen ukinila leta 2004 v okviru kandidature za članstvo v EU. Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je v enem izmed pogovorov dejal, da Evropa in svet Erdoganu, sicer pomembnemu sogovorniku EU glede številnih perečih tem, tudi migrantskega vprašanja, ne bosta dovolila, da bi kršil človekove pravice.

B. J., STA

 • Olga

  Slovenski politiki, s Pahorjem in Cerarjem na čelu, pa res izbirajo politične sogovornike!??? Najprej Putin, sedaj Erdogan!??? Je naslednji Severno Korejski diktator, Kim Džong Un?!
  Kaj pa je naredil Pahor, ko so v Sloveniji NEZAKONITO zaprli opozicijskega vodjo tik pred volitvami??!!!

  • cosmosjasnovidec

   Kaj naj bi pa on naredil?
   Tovarišu komunajzerskemu izdajalcu Slovenije pa ja ni upal ugovarjati.

   • Olga

    Lahko pa je osvobodil lastnika Sportine!?

 • Vera

  Pahor se včasih res obnaša zelo nezrelo za predsednika . Naša prioriteta je EU , ne pa neke države, kjer se na dolgo in široko kršijo ” temeljne človekove pravice ” !

  • stajerc5

   “….VCASIH…”???
   Pa ne me hecat, no!

 • samsara

  Se je kaj objemal, tako kot z Gadafijem?

  • cosmosjasnovidec

   Ne samo to.Še toplovodarska dela sta opravljala zraven.

 • Antonius

  Pahorju se je skisalo. V Evropi je zaradi zajebavanja s slovensko rusofilsko politiko nezaželen, zato se lahko mednarodno sprehaja samo še po šeriatarskih koncih. Drugo leto se bo potegoval za nov predsedniški mandat, pa skuša Slovencem kazati svoj mednarodni domet. Beden je, da bolj beden že ne more biti.
  Že v Ammanu je na neuradnem delu obiska pri jordanskem kralju Abdulahu II. klobasal take neumnosti, da je oseba, ki jo poznam, glavo stran obračala, da ne bi zardevala.
  Pahor je blefer, ki lahko prepriča za volilni glas samo še tiste cucke, za katerimi je “kekce” pobiral.
  Da je Slovenija uspešno zavozila v maloro po klancu navzdol je bilo dovolj samo tri leta Pahorjevega vladanja.
  Ker Pahor v vsem svojem času političnega angažiranja nima pokazati dobesedno nič, se je hodil predsedniško kazati na kmete, da se je lahko pred fotoaparati piarovsko razkazoval s kosami in kmetijskimi kosilnicami.

  Pahorja se spominjam, ko se je kot predsednik stranke SD na čonu odpravljal na dopust. Skromen narcisoidni lepotec, povsem podoben kipu Adonisa, do pasu slečeno ozaljšan, se je pred tv kamerami podajal v manjšem motornem čolnu na dopust, nekje na Jadranu se bom izgubil. Ne potrebujem veliko, dovolj mi je knjiga in pokazal precej debelo knjigo filozofa Descartesa. Meni se je pamet ustavila od presenečenja. Kdo mu je sploh povedal, da ta filozof obstaja, mi je najprej šinilo v glavo?!¨
  Motor na čolnu je zabrnel in velikega bleferja z nasmeškom na ustih je odneslo na širni Jadran. Morskega volka, ljubitelja avantur in filozofije je odneslo samo okoli rta Savudrije, ker ima čisto malo nižje po istrski obali navzdol, njegova partnerica vikend.
  Škoda, da ni Pahor pravljično bitje, ker bi bile tudi težave, ki nam jih je zapustil, manj težke, pravljične.

  • cosmosjasnovidec

   Ne samo v Europi ampak je z to rusofilsko politiko zajebal Slovenijo tudi pri Amerikancih in drugod.
   Hrvati so od američanov dobili moderne helikopterje ter orožje nam pa niso dali niti municije,da je Pahor ne bi porinil rusom kateri bi raziskovali kako je sestavljena.

 • Unikatna

  Zelo, zelo, zelo me je razočaral. Zagovornik člov. pravic ne hodi na obisk k takšnim, ki najbolj kršijo člov. pravice!!

  • cosmosjasnovidec

   Mene pa to sploh ne preseneča,ker vem,da levaška komunajzerska načela pri njih nikoli ne zapadejo in jih je nemogoče spremeniti.

  • RATATA

   Že 1989. se je videlo kakšen je. In zdaj nič drugačen ni.

 • cosmosjasnovidec

  Upam,da mu bodo kamelotrajbarski musliči tam razčesali rit.

 • Dostmamrecesije

  Zadnje čase hod samo še po islamskih državah. Iran, Egipt Turčija.

  • Razocarana

   Najbolje da tam kar ostane.

 • Antonius

  Naj opozorim še na krucinalno “malenkost”, kako STA ustvarja javno mnenje o Pahorju.
  V naslovu STA izpostavlja Erdoganovo kršenje človekovih pravic, zraven pa STA dodaja, da Pahor človekove pravice zagovarja. Bralec dobi vtis, da se bo Pahor z Erdoganom pogovarjal o človekovih pravicah. Vse kaj drugega, samo o tej temi ne bosta rekla nobene. Če bi bila ena od dogovorjenih pogovornih tem človekove pravice, Erdogan Pahorja niti sprejel ne bi.
  Pahor si ni izposloval obiska v Turčiji zaradi človekovih pravic, tja je odšel zaradi doma grajenega mednarodnega ugleda političnega težkokategornika in zaradi volilnih potreb, ki sem jih že spodaj omenil.
  Pahor je šel v Turčijo zalivati posušeno zaupanje in podrti most dialoga, domov bo prinesel pa prazno kanto za zalivanje.
  STA si bo pa po potrebah in naročilu še enkrat izmislila Pahorjevo skrb za človekove pravice, ki jim je s poseljevanjem šeriatarjev po naši domovini, menda zavezana tudi Slovenija.

  • cosmosjasnovidec

   Res je.
   Pahor Erdoganu niti črhniti ne bi upal o nekih človekovih pravicah bo pa erdoganu razlagal o komunajzerskih človekovih pravicah kakršne širi tukaj v Sloveniji.
   Je pa šel k kamelotrajbarju po nasvet kako naj izvede enak državni udar kot ga je kamelotrajbar v turčiji tako,da bi počistil z svojimi drugače mišljenimi nasprotniki.

 • centurion

  Sam ta Pahor je vsak dan večji bik.
  A bo dol za kakšen dan kebab pekel al kaj?
  Za prvo stran musli koledarja naj se tam pofotka, zguba rdeča.

  • cosmosjasnovidec

   Bik se je že narodil tako,da ne more biti drugačen.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!