fbpx

Erjavec, Bratuškova, Möderndorfer, Katičeva, Škoberne in mnogi drugi ostali pred vrati parlamenta

Foto: STAfoto

Mnogi “pomembni” akterji v prejšnji vladi tokrat ne bodo greli poslanskih stolčkov. Čeprav so nekateri razglašali dobre rezultate, pa se jim je tokrat izjalovilo. Med prvimi je to Karl Erjavec, ki je zatrjeval, da bo DeSUS pravo presenečenje letošnjih volitev, in prav je imel – čeprav je njegova stranka prestopila prag, prvaka med poslanci ne bo, saj DeSUS  v volilni enoti Kranj ni dobil nobenega mandata. Prav tako bo Stranka Alenke Bratušek v parlamentu tokrat brez Alenke Bratušek. Izpadli so tudi Jani Möderndorfer, Peter Vilfan, Julijana Bizjak Mlakar in drugi.

Karl Erjavec je računal na to, da mu bo “levi blok” z Zoranom Jankovićem prinesel nove glasove, a so se mu sanje hitro razblinile. Ali bo enako pristal Janković na županskih volitvah v Ljubljani jeseni letos, pa bo pokazal čas. Pri DeSUS-u so iz DZ izpadli tudi Peter Vilfan, Tomaž Gantar in Julijana Bizjak Mlakar. Erjavec sicer pravi, da je z izidom zadovoljen, saj se je za preboj v parlament potegovalo 25 strank, to, da mu ni uspelo priti v poslanske klopi, pa jemlje kot osebni poraz.

Stranka Alenke Bratušek brez Alenke Bratušek
Stranka je namreč prišla v DZ, a brez šefinje, ki je stranki dala tudi svoje ime. Kaj nameravata predsednika strank, katerima ljudstvo ni zaupalo niti poslanskega sedeža, narediti, še ne vemo, a če se primerjamo z bolj razvitimi zahodnimi državami, bi ob takšnih porazih, ko predsedniki stranke niso izvoljeni v parlament, ti praviloma odstopili s svojih položajev in porazov ne bi oznanjali kot uspeh.

Foto: STA

Sedež iz Stranke Mira Cerarja je izgubil tudi Jani Möderndorfer, ki je želel “konkurirati” Anžetu Logarju kot predsednik parlamentarne preiskovalne komisije, ki naj bi preiskovala sume pranja denarja v bankah NLB in NKBM, a na koncu se je izkazalo, da je bila to krinka za njegove “grehe”.

Za vidnejši izpad iz Židanove stranke SD pa so poskrbeli obrambna ministrica Andreja KatičJan Škoberne in dolgoletni prvi sindikalist gospodarstva v državi, Dušan Semolič.

A. G.