fbpx

Erjavec ostaja zunanji minister. Tonin: To je žalosten dan za Slovenijo.

Obraz, ki zaradi politične higiene ne bi smel več nastopati v slovenski politiki. (Foto: epa)

Zunanji minister Karl Erjavec je uspešno prestal interpelacijo, v kateri sta mu opozicijski NSi in SDS očitali “zgrešeno zunanjo politiko”. Po 16-urni razpravi je ministra podprlo 51 poslancev, proti pa jih je glasovalo 20.

Da bi interpelacija uspela, bi jo morala podpreti večina od 90 poslancev. A je bilo pravzaprav že pred začetkom razprave jasno, da bodo poslanci koalicijskih strank SMC, DeSUS in SD podprli ministra Karla Erjavca, za čigar razrešitev so glasovali le poslanci NSi in SDS. Poslanci ZL ga sicer niso podprli, a tudi interpelacije niso podprli in so se vzdržali. Glasovanja ob poldrugi uri zjutraj se je sicer udeležilo 75 poslancev.

Erjavec vodi improvizirano zunanjo politiko
Opozicijski poslanci so ministru v razpravi očitali predvsem odgovornost za zaplete z arbitražo s Hrvaško, pa tudi preveč prorusko in premalo prozahodno politiko, napačno kadrovsko politiko na zunanjem ministrstvu in številne druge napake, zaradi katerih naj bi ugled in položaj Slovenije v mednarodni skupnosti pešal. Erjavcu so očitali, da vodi “improvizirano, nedosledno, nejasno, nenačelno, neodločno, nerazumljivo in statično zunanjo politiko”.

“Zdaj pa je kriv Erjavec?”
Minister je vse očitke zavračal in menil, da gre za osebni napad nanj, da bi se oslabila vlada premierja Mira Cerarja. “Še malo, pa bi bil odgovoren za klimatske spremembe,” je dejal v sklepnem nagovoru poslancem. “Zakaj vprašanji Ljubljanske banke in meje nista bili rešeni že ob osamosvojitvi? Zdaj pa je kriv Erjavec?” je dejal minister.

“Ta interpelacija je bila vsebinsko prazna in nepotrebna, dan v parlamentu pa je bil izgubljen,” je še dodal Erjavec.

Erjavec namerno sabotiral arbitražo?
V NSi so sicer namigovali, da je Erjavec namerno sabotiral arbitražo v korist Hrvaške. Matej Tonin je napovedoval tudi zaupne dokaze, ki naj bi to potrjevali. Poslanci so jih pregledali na zaprtem delu seje ob koncu razprave, a spremembe odločitve na koncu niso prinesli niti niso vidno vplivali na potek razprave, ki se je po kaki uri znova javno nadaljevala. Horvat je le dejal, da “zdaj ve”, da je bila v arbitražni aferi največja žrtev zdaj bivša slovenska agentka Simona Drenik, ki so ji skupaj z zdaj prav tako bivšim slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem prisluškovali.

Predlagatelja Jože Horvat in Andrej Šircelj (SDS) sta sicer ob koncu vztrajala, da Erjavec ni v celoti pojasnil očitkov iz interpelacije in da bi zato poslanci morali podpreti njegovo razrešitev. “Odgovori ministra so bili zminimalizirani in zbanalizirani,” je razpravo povzel Šircelj.

Tonin: To je žalosten dan za Slovenijo
Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je rezultat glasovanja o interpelaciji zoper zunanjega ministra, v katerem je ta ubranil svoj položaj, označil kot žalosten dan za Slovenijo. Koalicija se je očitno odločila, da je zanjo pomembnejše politično preživetje kot pa dobrobit Slovenije, je opozoril.

N. K., STA