fbpx

Erjavec potrdil naročila varovalnih ograj in prosil za finančno pomoč

Ograja na Madžarskem. (Foto: Epa)

Zunanji minister Karl Erjavec je potrdil nedavna namigovanja o poizvedovanju in naročilu varovalnih ograj. Te bi po potrebi tudi uporabili. 

V izjavi novinarjem je Erjavec poudaril, da želi Slovenija z ograjami nadzirati migracijske tokove, da ne bi prišlo do razpršenega vstopa migrantov. Dejal je še, da Slovenija ne želi reševati krize na madžarski način in da težav z migracijskimi tokovi ne bo rešila zgolj žičnata ograja. “Poleg tega so za varovanje takšne ograje potrebne človeške sile, saj na Madžarskem ograjo varuje več tisoč policistov in drugega osebja.

Slovenska policija resno kadrovsko podhranjena
Za primerjavo je Erjavec ponudil še podatke o avstrijski policiji, ki šteje kar 28 tisoč policistov, od tega jih je samo na Šentilju nastanjenih 2 tisoč. “Slovenija takšnih kapacitet nima, a vendar obvladuje migracijski tok,” je bil optimističen Erjavec.

Potreben je akcijski načrt za zahodno balkansko pot
Sodelovanje med državami, zlasti tistimi južno od Slovenije, je slabo, kar povzroča dodatne zaplete in težave. Evropskega komisarja za migracije Avramopulosa je včeraj še opozoril, da potrebujemo načrt za zahodno balkansko pot, poroča STA.

Pisal pisma
Iz MZZ-ja pa so medtem sporočili še, da je Erjavec v četrtek zvečer podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu poslal pismo, v katerem je v imenu vlade RS Evropsko komisijo prosil, naj Sloveniji za obvladovanje nastalega položaja glede beguncev nameni nujno finančno pomoč.

To pa ni bilo edino pismo, ki ga je minister napisal v teh dneh. Pisal oziroma odgovoril je tudi na pismo hrvaške kolegice Vesne Pusić, v katerem je poudarila pomen regionalnega sodelovanja ter skupnega delovanja z EU pri reševanju begunske krize. Pozval jo je, naj stori vse za okrepitev dialoga med državama in za to, da bodo begunci v Slovenijo vstopali na dogovorjenih vstopnih točkah.

Milanović: Slovenija zganja veliko hrupa brez razloga
Hrvaški premier Zoran Milanović pa je v Labinu izjavil, da je v Sloveniji “veliko hrupa brez razloga”.

Milanović je prepričan, da se Slovenija neupravičeno pritožuje nad ravnanjem Hrvaške, saj naj bi Ljubljani ponudili, da lahko slovenski policisti pridejo na skrajni vzhod Hrvaške ter začnejo popisovati begunce in migrante že na vlakih, ki peljejo proti slovenski meji.

Hrvaški premier je med drugim povedal tudi, da recimo Avstrijani ni očitala Hrvaški, da se obnaša neevropsko, tako da ne ve, o čem govorijo Slovenci. Ocenil je, da Slovenija zaradi begunskega vala ne more izvajati strogega schengenskega postopka. “Tega ne more nihče, niti Nemčija. Naj pustijo ljudi, da gredo,” je še dejal po poročanju STA.

Povedal je tudi, da se Hrvaška zdaj s krizo ukvarja rutinsko ter da je čez državo šlo več kot 220.000 beguncev. Medtem pa naj bi hrvaški državljani živeli popolnoma običajno življenje.

 

M. P., N. K.