fbpx

Erjavec še vedno misli, da bo zmagal v arbitraži

Foto: STA

Zunanji minister Karl Erjavec je v odzivu na nedavno končan arbitražni postopek med Slovenijo in Hrvaško zaradi nedobavljene elektrike NEK-a dejal, da če je Hrvaška zmagala dvakrat, še ne pomeni, da bo tudi tretjič. Prepričan je, da bo Slovenija v arbitražnem postopku dobila prost dostop do morja. 

Erjavec je prepričan, da arbitraže o meji, ki je po njegovih besedah najpomembnejša, Slovenija ne bo izgubila. “Tukaj bo sigurno Karl zmagal,” je prepričan vodja slovenske diplomacije.

“Nič ne pomaga, če bi prvi dve dobili, tretjo pa zgubili. Rajši vidim, da tretjo dobimo in da ti dve izgubimo,” je še dejal zunanji minister. Ob tem je še opozoril, da je brez prostega dostopa do morja konec sanj o tem, da je Slovenija pomorska država.

Slovenija mora Hrvaški plačati 40 milijonov evrov
Mednarodni center za reševanje investicijskih sporov je nedavno v arbitražnem postopku med Slovenijo in Hrvaško zaradi nedobavljene elektrike iz NEK-a v letih 2002 in 2003 določil višino odškodnine, obresti in stroške, ki jih mora Slovenija plačati – gre za več kot 40 milijonov evrov – Hrvaški.

Hrvaški časnik Večernji list je ob tem danes kot drugo zmago Hrvaške v hrvaško-slovenskih sporih navedel lansko razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, ki je Sloveniji naložilo poplačilo bivših deviznih varčevalcev Ljubljanske banke iz Hrvaške in BiH.

Slovenija in Hrvaška sta letos pričakovali tudi končno odločitev arbitražnega sodišča glede njune meje. A je namesto tega izbruhnila prisluškovalna afera, v katero sta se ujela slovenska agentka in arbiter, kar je Hrvaška izkoristila za enostranski izstop iz procesa. To je znova zapletlo odnose med državama in odložilo odločitev sodišča.

N. K., STA