fbpx

Erjavec v boj za narodov blagor. So se ga Hrvati le ustrašili?

Karl Erjavec (Foto: STA)

Slovensko zunanje ministrstvo je na pogovor poklicalo hrvaško veleposlanico v Ljubljani Vesno Terzić in ji podalo odgovor na hrvaške protestne note zaradi žice na slovensko-hrvaški meji. Vročili so ji tudi protestno noto zaradi nezakonite plovbe hrvaške policije in hrvaškega ribiškega inšpektorja v slovenskem morju.

Slovenska protestna nota se nanaša tudi na poskuse ukrepanja proti slovenskim ribičem v zadnjih mesecih ter na širjenje hrvaškega školjčišča v Piranskem zalivu, so še sporočili z MZZ. Slovenija v noti protestira proti poskusom izvajanja hrvaške jurisdikcije v Piranskem zalivu in slovenskem teritorialnem morju izven njega ter Hrvaško poziva, naj spoštuje stanje na dan 25. junija 1991 ter se izogiba incidentom.

“Tehnične ovire” so namenjene nadzoru nad schengensko mejo
Odzvali so se tudi na dosedanje protestne note Hrvaške. Slovenska stran je znova zavrnila vse navedbe Zagreba in ponovila, da je namen postavljanja začasnih tehničnih ovir nadzor nad schengensko mejo ter preprečitev morebitnega vstopa beguncev in migrantov zunaj dogovorjenih vstopnih točk. Poudarila je tudi, da ukrep ne prejudicira rešitve mejnega vprašanja.

Brozina: Arbitražni postopek kljub trmarjenju Hrvatov še vedno velja
Slovenija je tudi znova predlagala, naj se čim prej sestane stalna mešana komisija po Sporazumu o obmejnem prometu in sodelovanju (SOPS), in poudarila, da lahko morebitna vodnogospodarska vprašanja obravnava tudi stalna slovensko-hrvaška komisija po pogodbi med Slovenijo in Hrvaško o urejanju vodnogospodarskih razmerij.

Hrvaško veleposlanico je sprejel v. d. generalnega direktorja za zadeve EU David Brozina, ki je v pogovoru posebej poudaril, da o vprašanju meje med državama poteka arbitražni postopek po arbitražnem sporazumu, ki velja kljub hrvaški nameri o odstopu od sporazuma, so še sporočili z MZZ.

N. K., STA