Erjavec povzroča zmedo s svojimi izjavami – včeraj smo odkrivali tuje borce na meji, danes več ne

Obraz, ki zaradi politične higiene ne bi smel več nastopati v slovenski politiki. (Foto: epa)

Če je zunanji minister Karl Erjavec še včeraj govoril, da slovenski policisti na meji redno odkrivajo sirske ekstremiste, danes govori povsem drugače in pravi, da policija še ni naletela na osebo, ki je sodelovala v spopadih v Siriji. Njegovo prvotno trditev je zanikal tudi sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic.

Šefic je zanikal trditve in poročanje medijev, da naj bi policija ob prehajanju migrantov s Hrvaške v Slovenijo dnevno zaznavala ljudi, povezane s terorističnimi organizacijami. Poudaril pa je tudi, da bi bilo pri tako veliki masi ljudi iluzorno pričakovati 100-odstotno “vodotesnost” sistema.

Krivec za zmedo je sicer zunanji minister Erjavec, ki je še včeraj na Brdu pri Kranju trdil ravno obratno. QDanes pa pojasnilo, da se je njegova izjava nanašala na to, da policija poostruje nadzor na meji, da izvede vse postopke, ki so potrebni za preverjanje migrantov.

V 380.000-članski množici so jih resneje obravnavali le nekaj deset
Šefic je povedal, da so od začetka migrantskega vala obravnavali le nekaj deset ljudi, za katere so na podlagi določenih indikatorjev policisti zaznali možnosti, da bi lahko bili povezani s terorističnimi organizacijami. Na podlagi temeljitega preverjanja podatkov iz njihovih evidenc ter evidenc Interpola in Europola ter ostalih institucij prav v nobenem primeru niso dobili potrdila, da gre za sodelujoče v terorističnih skupinah, je razložil Šefic.

Možnost, da bi mejo prešel kakšen terorist, je zelo majhna
Šefic je povedal, da je možnost, da bi mejo – pri vseh aktivnostih, ki jih izvajajo – prešel kakšen terorist, izjemno majhna. Pravi, da vse migrante individualno obravnavajo in se z njimi pogovorijo o njihovih morebitnih vlogah na vojnem območju. Med migranti naj bi bili tudi taki, ki so sodelovali kot humanitarci ali pa v organizacijah, ki niso teroristične.

A. R., STA