fbpx

Erjavec že grozi bodočim reformatorjem: Pokojninske reforme ne bo

Obraz, ki zaradi politične higiene ne bi smel več nastopati v slovenski politiki. (Foto: epa)

V stranki DeSUS po navedbah predsednika Karla Erjavca pozdravljajo novico iz Bruslja, ki obeta izstop Slovenije iz postopka zaradi presežnega primanjkljaja. Prepričani so, da je eden od razlogov za to zadnja pokojninska reforma. Potrebe za novo reformo v letu 2017, kot predlaga Evropska komisija, pa po mnenju Erjavca ni, zato ji bo močno nasprotoval.

Prav tako DeSUS ne bo sodeloval pri oblikovanju pokojninske reforme, kot za leto 2017 predlaga Evropska komisija, je navedel Erjavec. Prepričan je, da je že zadnja sprejeta pokojninska reforma močno posegla v pravice bodočih upokojencev.

Za Slovenijo je namreč v sredo iz Bruslja prišla dobra novica, saj je Evropska komisija predlagala končanje postopka zaradi presežnega primanjkljaja. A je obenem Slovenija tako kot lani dobila tudi štiri priporočila z več konkretnimi predlogi za proračunsko in reformno ukrepanje v naslednjih 12 do 18 mesecih.

Leva koalicija kljub priporočilom brez nadaljnjih reform
Komisija je Slovenijo med drugim pozvala, naj po odpravi čezmernega primanjkljaja doseže letno fiskalno prilagoditev v višini 0,6 odstotka BDP v letih 2016 in 2017, pozvala jo je tudi k pripravi in izvedbi reforme sistemov zdravstvenega varstva in dolgotrajne oskrbe ter k sprejetju pokojninske reforme do konca leta 2017. Koalicija se je sicer po dokaj burni razpravi že v preteklih mesecih do neke mere uskladila in se strinjala, da do leta 2020 nova pokojninska reforma ni potrebna, pač pa bodo pripravili ukrepe, ki bodo učinkovali po tem letu.

M. P., STA