fbpx

[VIDEO] “Etična” vlada Mira Cerarja ignorira ugotovitve KPK in se še naprej spreneveda

Boris Štefanec (Foto: STA)

V javnosti je že odmevalo sporno delovanje ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča v okviru KPK glede bančne luknje, kot državni sekretar Katarine Kresal pa je spregledal preplačan najem poslovne stavbe Jurija Pogačarja. S pomočjo nezakonitega poročanja KPK je celo zrušil drugo Janševo vlado, sedaj pa je bil nagrajen z ministrskim položajem. Veliko polemik pa poleg premoženja zakoncev Klemenčič porajajo tudi astronomski zaslužki premiera Mira Cerarja, ki je v desetih letih kot profesor in svetovalec zaslužil več kot milijon evrov. Nezakonito izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost, ki ga je prejemala tudi ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič kaže na značilnost Cerarjeve vlade, ki je pred volitvami obljubljala strokovnost, etičnost in doslednost.

Zdi se, da v družbi pod vodstvom aktualne vlade ni posledic za nezakonito ravnanje, zaradi česar se je voditelj oddaje Hobotnica Boris Tomašič odločil za pogovor o konkretnih nepravilnostih s predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisom Štefanecom, da bi se lahko državljani pobližje seznanili s problematiko korupcije in delom komisije.

Minister Goran Klemenčič je kot predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) odklonil izročitev dokumentacije parlamentarni preiskovalni komisiji v zvezi z bančno luknjo. O tem, ali je šlo za nezakonito odločitev ali je bilo ravnanje usmerjeno v zaščito nekaterih, bi se morala izreči KPK. Kot je pojasnil Klemenčič, so komisiji DZ izročili dokumentacijo, ki so jo po njihovem prepričanju lahko, niso pa smeli dati stvari, ki so jih odstopili tožilstvu.

V času Klemenčičevega ministrovanja je žena prejela 241.105,62 evrov plačil iz javnega sektorja
Nina Zidar Klemenčič, žena ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča in odvetnica, je za zastopanje propadle Factor banke prejela 887.971,28 evrov. V času odkar je njen mož minister, je po podatkih KPK prejela 241.105,62 evrov plačil iz javnega sektorja. Gre za ogromne zneske, ki si ga povprečen državljan niti predstavljati ne more. Kot smo izvedeli se ukvarja tudi s konji. Koliko zasluži z rejo in prodajo konj od ministra nismo uspeli izvedeti. Za lažjo predstavo naj omenimo, da lahko plemenski konj stane 100 tisoč evrov in več. Veliko pa zasluži tudi davkoplačevalskega denarja.

S pomočjo nezakonitega poročanja KPK zrušil Janševo vlado
Goran Klemenčič je javnosti postal znan kot državni sekretar propadle političarke Katarine Kresal, ki ni opazil preplačanega najema poslovne stavbe Jurija Pogačarja, čeprav je bil za to zadolžen. Med medijske zvezde pa ga je izstrelilo nezakonito poročanje KPK, ki ga je Gregor Virant zlorabil, da je lahko zrušil drugo Janševo vlado. Za nagrado ga je najbolj etični predsednik vlade vzel za ministra, kjer nadaljuje s svojim bojem zoper korupcijo in klientalizem, ker ima s tem ogromno lastnih izkušenj. Nedavno je predlagal, da bi morali vsi visoki funkcionarji javno razkriti vse svoje premoženje. Gre za odličen predlog, ki ga je že pred leti predlagala SDS, vendar takrat ni bil sprejet. Takšen ukrep je nedvomno koristen, saj dejansko zmanjšuje možnost korupcije najvišjih politikov.

Goran Klemenčič (Foto: STA).

Goran Klemenčič (Foto: STA).

Zakonca Klemenčič ne želita razkriti svojega premoženja
Ministra Klemenčiča smo prosili, da nam razkrije njegovo in ženino premoženje ter njune dohodke v zadnjih treh letih. Konec koncev bi bil tako za vzgled ostalim, ki niso tako pošteni, kot je on in njegova žena, ki služita ogromne količine denarja od države in bank, ki jih saniramo davkoplačevalci. Koliko je zaslužil v zadnjih treh letih in kakšno je njegovo premoženjsko stanje nismo uspeli izvedeti. Tega nismo ugotovili niti za njegovo ženo. Več kot očitno pa je, da minister in njegova žena nimata čiste vesti. Zakaj bi se sicer Klemenčič širokoustil s predlogi o razkrivanju premoženja, medtem ko ga sam skriva. In več kot očitno ima veliko za skriti.

Cerar je služil mastne vsote s profesuro in svetovanjem
Premier Miro Cerar je v desetih letih kot profesor in svetovalec zaslužil več kot milijon evrov. Njegovi posli so povezani tako z Mirom Senico kot tudi s Katarino Kresal. Od oktobra 2007 do maja 2013 je pri Senici zaslužil več kot 75.000 evrov. V desetih letih je Miro Cerar s svojim podjetjem zaslužil več kot pol milijona evrov, pol milijona pa je zaslužil tudi kot profesor na pravni fakulteti. Cerar je kot profesor na pravni fakulteti prejemal med 4.500 in 5.000 evri na mesec, kar znese do 60.000 evrov letno. Več kot 350 tisočakov je prejel s poslovnim svetovanjem od javnih investicij. Samo s svetovanjem Državnemu zboru (DZ) je zaslužil 226.000 evrov. Ob tem velja poudariti, da ima DZ svojo zakonodajno-pravno službo.

Glede dvakratno plačanih potnih stroškov okrivil računovodstvo
Vredno je tudi spomniti, da se je Cerar ob najavi, da se podaja na volitve, znašel sredi afere z dvakratno plačanimi potnimi stroški. Za predavanje na dveh koroških srednjih šolah je namreč obema obračunal enake potne stroške. Za predavanje na Gimnaziji Ravne na Koroškem je zaračunal 340 evrov, za predavanje s stroški vred na Gimnaziji Slovenj Gradec pa 481,49 evrov. Cerar je dvakratno plačane stroške potrdil in dejal, da prevzema odgovornost, pri čemer je krivdo zvalil na računovodstvo.

Miro Cerar (Foto: STA)

Miro Cerar (Foto: STA)

Cerarjevi pa še danes niso odgovorili na naša vprašanja o stroških, ki so nastali z ustanovnim kongresom. Spomnimo pa, da je ob prihodu Gašparja Gašparja Mišiča v Luko Koper ta razkril, da ima Luka Koper že dlje časa z odvetniško pisarno Senica, ki ji je svetoval Cerar, sklenjeno pogodbo z mesečnim pavšalnim zneskom. Cerar je bil tudi v organih podjetja Evropski center za reševanje sporov, ki je v lasti partnerice Mira Senice in bivše ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal. Cerar je namreč član sveta za etična vprašanja.

Poleg dodatka za stalno pripravljenost Brenčičeva prejemala neupravičen znesek prejetih sejnin
Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je poleg nezakonitega dodatka za stalno pripravljenost prejela tudi okoli 19.000 evrov neupravičenih sejnin. Na Nacionalni agenciji Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis), je neupravičeno prejela okoli 19.000 evrov več za sejnine kot dovoljuje uredba. Na sejo bi morala prejeti nekaj čez 80 evrov- in ne nekaj čez 300 evrov kot jih je prejemala. Vlada je v tistih letih posameznikom celo svetovala naj se sejninam odpovedo. Nezakonite dodatke za pripravljenost naj bi že vrnila, ni pa vrnila celotnega zneska neupravičeno prejetih sejnin.

Maja Makovec Brenčič (Foto: STA)

Maja Makovec Brenčič (Foto: STA)

KPK od vej oblasti pričakuje ukrepanje
Po besedah Štefaneca KPK predstavlja ogledalo slovenski družbi s predstavljanjem negativnih dejstev, ki nimajo veliko z integriteto in moralo. “S tem, ko prikazujemo določena dejstva smatramo, da bodo odločevalci iz vrst zakonodajne, izvršilne in sodne veje oblasti reagirali in da bodo s tem sprožene ustrezne posledice.” Štefanec meni, da komisija kljub temu, da s strani vlade posledic za ugotovljene nepravilnosti praktično ni bilo, ne potrebuje večjih pooblastil, saj je njen poglavitni namen vse od ustanovitve leta 2004 preventivni.

“Naš glavni namen je, da ozaveščamo slovensko družbo, da kar ni etično in se ne spodobi, bo imelo posledice v realnosti.” Poleg tega se je Štefanec dotaknil primera, ko je zaradi poročila KPK padla Janševa vlada. “Ta zadeva je na ustavnem sodišču padla zaradi procesnih napak, saj bi morali dati Janši in Jankoviću najprej možnost, da nejasnosti pojasnita preden so le te posredovali javnosti.” Podal je prepričanje, da težko verjame, da je prišlo do napake glede na to, da so bili takratni člani senata pravi strokovnjaki.

Izpostavil je, da je računsko sodišče ugotovilo, da sta njegova predhodnika Drago Kos in Gregor Klemenčič pri uporabi denarja komisije kršila zakon ter glede integritete imenovanja ministra dodal, da je o tem odločil premier Miro Cerar. Poleg tega je razkril, da so glede spornih letalskih kart Gregorja Viranta ugotovili, da naj bi jih bojda naročala njegova žena.

Na področju preiskovanja premoženja si na KPK prizadevajo za novelo
Glede premoženja zakoncev Klemenčič je Štefanec dejal, da korupcijska tveganja obstajajo pri zakoncih kjer je eden na oblasti, drugi pa služi na račun javnega denarja. Poudaril je, da pri preučevanju premoženja ne smejo pregledovati njegove žene, saj le ta ni zavezanka KPK. Tomašič je spomnil, da so v primeru Janše kljub temu preiskovali vse stroške družine Janša, na kar je Štefanec odvrnil, da se je v tem primeru zgodila preiskava njegovih družinskih članov zaradi indicev, da določene stroške plačujejo žena in ostali sorodniki. Dejal je, da zakon sicer nalaga, da premoženja zakoncev ne preiskujejo ter dodal, da se pojavljajo nejasnosti in nedorečenosti zakona, zaradi česar je bila predlagana novela zakona, ki bo predlagala preglejevanje premoženja ožjih družinskih članov.

KPK v obzir vzame tudi seznam lastnikov plemenskih živali
Štefanec je izpostavil, da pri preučevanju premoženja v obzir vzamejo tudi seznam lastnikov plemenskih živali, ki pri preprodaji na trgu dosegajo vrtoglave vsote ter dodal, da komisija zagovarja stališče, da kjer obstajajo tveganja za korupcija le ta ugotovijo in sprožijo ukrepe, ki so nujni, da se ta tveganja zmanjšajo, nato pa se ugotovi ali so ukrepi pravi in ali se je tveganje zmanjšalo. “Komisija ima tudi zakonodajno iniciativo v primeru, ko gre za tveganje korupcije.”

Foto: STA

Foto: STA

Glede zaposlitve Cerarja na mesto svetovalca DZ je dejal, da so ga najverjetneje zaposlili zato, ker so ocenili, da je njegovo delo ustavnega sodnika potrebno, je pa komentiral, da je nenavadno, da so v zadnjih dveh letih v DZ-ju porabili 6.000 evrov za svetovanje, prej pa so Cerarju za svetovanje odšteli kar 226.000 evrov.

Pri izplačevanju dodatka za stalno pripravljenost občutek ugotovljene številne nepravilnosti
Glede izplačevanja dodatka za stalno pripravljenost je Štefanec povedel, da so pri preiskovanju ministrstev in občin ugotovili vrsto nepravilnosti, saj ni bilo določenih kriterijev, ki bi v nekem trenutku utemeljevali stalno pripravljenost ter dodal, da se je težko znebiti občutka, da je v tem primeru šlo za povečanje plač. Komentiral pa je tudi primer nekdanjega člana KPK Roka Praprotnika, ki je še pred zaključkom opravljanja funkcije namestnika predsednika KPK odšel na dobro plačano mesto na NLB, čeprav bi le to moral opravljati vse dokler funkcije ne bi opravljal kdo drug. Tomašič pa je dodal, da je Praprotnik Kosu omogočil poslovanje z njegovim podjetjem. Poleg tega sta se Tomašič in Štefanec dotaknila tudi zaposlitve Špele Kučan na diplomatsko službo v Zürichu, pri čemer je Štefanec pripomnil, da je prišlo do nekih nepravilnosti, saj ni bilo jasni kakšni so bili pogoji za imenovanje in dodal, da je stvar predmet preiskave.

Odnosi v KPK so normalni, prijav je 200 več kot letos
Glede odnosov znotraj KPK je Štefanec komentiral, da so normalni, saj so vsi člani med seboj enakopravni. Glede Sedlarjeve pa je komentiral, da jo je zaradi pregledovanja podatkov sodelavcev KPK prijavil na Urad informacijske pooblaščenke, kjer so ocenili, da je za to imela pooblastila. “Čeprav se s tem ne strinjam moram odločitev spoštovati.”

“Povedati moram, da kljub temu, da pravijo, da je zaupanje v KPK manjše, smo do konca oktobra sprejeli 200 več prijav kot lani. Vse medije in javnost pozivam, da ob zaznanih nepravilnostih obvestijo javnost. Verjemite, da bo KPK ustrezno reagirala.”

N. Ž.