fbpx

Eurostat: Če je prva Janševa vlada slovenski BDP močno približala evropskemu povprečju, danes tonemo vse globlje

Foto: STA

Zadnje poročilo evropskega statističnega urada Eurostat razkriva, da slovenski domači bruto proizvod (BDP) na prebivalca, izražen v standardih kupne moči, za kar 17 odstotkov zaostaja za povprečjem Evropske unije. To pomeni, da slovensko gospodarstvo trenutno dosega samo 83 odstotkov evropskega povprečja, kar je praktično 10 odstotkov manj kot leta 2008, ko je svoj mandat končala prva vlada Janeza Janše. Če je desna vlada v štiriletnem obdobju na oblasti beležila konstantno gospodarsko rast in dosegla 93 odstotkov razvitosti, pa je v zadnjih letih, vse od nastopa mandata levega trojčka, trend izrazito negativen. Močno za primerljivimi evropskimi prestolnicami zaostaja tudi Ljubljana, za katero se njen župan Zoran Janković tako rad hvali, da s približno 110 odstotki presega evropsko povprečje.

Kot poroča Eurostat, kjer so Slovenijo razdelili na vzhodno in zahodno regijo, je zahodna Slovenija leta 2015 dosegla 99 odstotkov povprečja, vzhodna Slovenija pa samo 69 odstotkov, kar kaže na vse bolj izrazito centralizacijo gospodarstva, kar močno spominja na razmere v nekdanji skupni državi Jugoslaviji. Ljubljana je sicer središče zahodne regije, v katero spada, vseeno pa njeno gospodarstvo ni dovolj močno, da bi zahodna Slovenija dosegla vsaj evropsko povprečje.

V absolutnih številkah je Slovenija po podatkih evropskih statistikov leta 2015 sicer ustvarila 18.700 evrov BDP na prebivalca; od tega je zahodna Slovenija ustvarila 22.300 evrov BDP na prebivalca, vzhodna pa 15.500 evrov na prebivalca. Na najvišje mesto med skupno 276 regijami se je sicer uvrstil zahodni ožji London s 580 odstotki povprečja EU, sledita Luksemburg z 264 odstotki povprečja in Hamburg z 206 odstotki.

Kje je Ljubljana v primerjavi s prestolnicami Češke in Slovaške?
Sodeč na podatke Eurostata so se med prvo deseterico uvrstile še regije Bruslja (205 odstotkov), Bratislave (188 odstotkov) in Prage (178 odstotkov), sledijo še Zgornja Bavarska (178 odstotkov), Ile de France (176 odstotkov), vzhodni ožji London (175 odstotkov) in Stockholm (174 odstotkov).

Foto: SURS.

Na mestu je predvsem primerjava z Bratislavo in Prago, dvema glavnima mestoma držav, ki sta v Evropsko unijo vstopili sočasno s Slovenijo leta 2004. Že leta 2003 sta slovaška in češka prestolnica po rasti BDP-ja prehiteli Ljubljano, v času mandata Zorana Jankovića pa se je razlika še povečala, v odnosu na Bratislavo kar za 80 odstotkov.

Janković “farba” rajo, medtem ko vse bolj zaostajamo
Medtem ko se Čehi in Slovaki zelo spodobno kosajo z zahodnimi evropskimi državami, čeprav jih je še mnogo bolj kot Slovence za desetleja ukleščil komunizem, Slovenija, ravno nasprotno, vse bolj zaostaja in se približuje državam, kot sta Romunija in Bolgarija.

Foto: STA.

Vseeno se ljubljanski župan Janković rad hvali in zavaja svoje volivce, da je BDP Ljubljane nekaj odstotkov nad evropskim povprečjem. Zadeva izgleda nekoliko drugače, ko razkrijemo podatek Eurostata, da se praktično 80 odstotkov vsega gospodarstva ustvari v mestih, zato je nekaj povsem normalnega, da BDP prestolnice presega evropsko povprečje, ki zajema BDP vseh regij v državah Evropske unije.

L. S.