fbpx

Eva Irgl: Dokler bo preteklost ideološka tema, se ne bomo nikamor premaknili

Foto: Bobo

Koalicijske stranke so bile ponovno proti deklaraciji o evropski zavesti in totalitarizmu, evropskim vrednotam ter enakemu odnosu do vseh zločinov.

V tretjem poskusu, da bi državni zbor potrdil deklaracijo o evropski zavesti in totalitarizmu, so stranke koalicije in opozicije ostale vsaka na svojem bregu.

Eva Irgl pričakovala potrditev
Poslanka SDS Eva Irgl je od državnega zbora pričakovala, da bo potrdil deklaracijo. Pri tem je dejala, “da imajo stranke slovenske levice en obraz za Evropo in tujino, drugega za doma.” V prejšnjih poskusih so deklaracijo predložili ob 70 letnici konca druge svetovne vojne in ob obletnici genocida v Srebrenici. Srčno je upala, da bo šlo v tretje rado. “Slovenska politika mora biti sposobna enotno obsoditi vse totalitarizme v okviru formalnega akta. Dokler bo preteklost ideološka tema, se ne bomo nikamor premaknili.”

Gre za vprašanje enakega odnosa do zločina
Branko Grims meni, da je vsak zločin še vedno zločin in si zato vsaka žrtev zasluži spoštovanje. Razočaran je nad vedenjem koalicije, saj je Evropa utemeljena na porazu treh totalitarizmov. “Nesprejetje deklaracije je še toliko bolj usodno v teh časih, ko smo soočeni s četrtim totalitarizmom,” je o neodgovornosti in zanikanju temeljnih človeških vrednot menil Grims.

Drugorazrednost nekaterih žrtev
Ali žrtve ločujete glede na to kateri totalitarizem jih je umoril?” se je zaskrbljeno spraševala poslanka Anja Bah Žibert. Hkrati jo je žalostilo, da se koalicija ne zaveda globine in pomena sporočila, kar je resnično žalostno po njenem mnenju.

Koalicija enotno proti
Predstavnica ministrstva za pravosodje Tina Brecelj ni želela podpreti deklaracije, saj ni novih razlogov za njeno sprejetje, ker so bili z njo že seznanjeni leta 2009. V stranki SMC so dejali, da so delitve že zdavnaj presegli zaradi spoštovanja do žrtev.

 

M.P.