fbpx

Eva Irgl ministru Medvedu: Italijansko sodišče slovenski radijski postaji dosodilo 150 tisoč evrov odškodnine, do kdaj bodo Italijani še lahko vpadali na slovensko območje?!

Poslanka SDS Eva Irgl. Foto: sds.si

Kakšne ukrepe namera predlagati Ministrstvo za javno upravo glede vpadanja italijanskih radijskih postaj na frekvence slovenskih radijskih postaj in s tem zaščititi radijske frekvence?

Poslanka SDS Eva Irgl je na ministra za javno upravo Rudija Medveda naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z vprašanjem vpadanja na frekvence, ki so po ženevskem sporazumu dodeljene slovenskim radijskim postajam. Poslanka je v poslanskem vprašanju opozorila ministra, da so mediji nedolgo tega poročali o tem, da je italijansko kasacijsko sodišče 11. 9. 2018 dokončno odločilo, da mora ena izmed slovenskih radijskih postaj plačati odškodnino. Tako je Italijansko vrhovno sodišče dokončno zavrnilo pritožbo ene izmed slovenskih radijskih postaj, ki mora zaradi motenja radijskih frekvenc italijanske postaje plačati 150 tisoč evrov odškodnine, skupni znesek pa bi lahko dosegel več milijonov evrov. Gre za frekvenco, ki po mednarodnem dogovoru pripada izključno Sloveniji. Podobna usoda zdaj grozi tudi drugim slovenskim radijskim postajam na meji za Italijo.

“Dejstvo je, da italijanske radijske postaje že več let zasedajo slovenske frekvence in motijo sprejem slovenskih radijskih postaj v Sloveniji. Zadnja leta pa so italijanske radijske postaje pri italijanskih sodiščih začele celo vlagati tožbe zoper slovenske radijske postaje,” je zapisala Eva Irgl.

Glede na navedeno Irglova sprašuje ministra, kakšne ukrepe namerava predlagati z vidika delovnega področja ministrstva, ki ga vodi glede vpadanja italijanskih radijskih postaj na frekvence slovenskih radijskih postaj in s tem zaščiti radijske frekvence ter kdaj.

J. G.