fbpx

Evropa je v vojni s terorizmom! Kako varna je Slovenija?

(Foto: epa)

Za napad v francoski Nici, ki ga je zgrešil 31-letni oče treh otrok, je tudi uradno prevzela odgovornost Islamska država. Evropska unija je v vojni s terorizmom. Kako varna je pri tem Slovenija?

“Slovenija ni osamljen otoček sredi Evrope. Tudi pri nas se moramo začeti odgovorno obnašati, se pripraviti na najhujše in se nehati slepiti,’‘ je jasen Branko Grims, predsednik Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb v DZ RS.

Bili so opozorjeni
Varnostne sile so 4 mesece opozarjale, da bo tarča ISIS-a Mediteran, še natančneje Francoska obala. Ostaja vprašanje, zakaj se ni reagiralo? Ob tem pa dejstvo, da se bo Evropa morala resneje spoprijeti z grozečo nevarnostjo.

Borci ISIS-a, ki bežijo pred združeno vojsko demokratičnega sveta, prihajajo v Evropo. Branko Grims je na to opozarjal že pred letom dni: ”Vsak od njih prinese potencialno nevarnost in izkušnjo v pobijanju ljudi. Če tega ne bomo preprečili, bo nasilje rodilo nasilje.”

Branko Grims (foto: Nova24TV).

Branko Grims (foto: Nova24TV).

Branko Grims: ”Tudi župan Nice naj bi sam opozarjal, da so ga varnostne službe seznanile s to možnostjo. Kako se je lahko to zgodilo in se dogajalo več minut v dolžini dveh kilometrov, tega preprosto ne razumem.”

V Franciji vedno več muslimanov
V Franciji se nastrojenost proti srednjeveškemu mračnjaštvu islamizma samo še stopnjuje. Robi Cedilnik živi v Nici že 30 let. Za nas je povedal, da so navodila oblasti prebivalcem, da naj ne zapuščajo domov.

Robi cedilnik, foto: Nova 24tv

Robi Cedilnik (foto: Nova24TV).

”V Nici je vsaka peta ženska zakrita z ruto,” je povedal Cedilnik in dodal, ”Vse več je muslimanov, ki živijo v predmestnih naseljih, kamor si  zvečer nihče ne upa.”

Vojna osamljenih volkov
Svet je ob prizorih nedavnega napada obnemel. Umrlo je 10 otrok, več kot 30 otrok je ranjenih, med mrtvimi in ranjenimi so tudi nemški maturanti.

Nepovezani poslanec in profesor na Fakulteti za varnost Bojan Dobovšek: ”Priča smo novim oblikam bojevanja po vzorcu samostojnih volkov, ki jih je zelo težko odkrivati. Še posebej težko jih je odkriti z represivnimi metodami. Potrebno je več narediti na preventivi, sociali in delu z ljudmi.”

Bojan Dobovšek, foto: Nova 24tv

Bojan Dobovšek, foto: Nova 24tv

Francija pogosta tarča islamskih skrajnežev
To je bil že tretji večji terorističen napad v 
Franciji v zadnjih 18 mesecih. Potem, ko je Francija lažje zadihala, saj ji je uspelo pred vsakim poskusom napada, ubraniti evropsko prvenstvo v nogometu, je država spet v krču. 84 mrtvih in 188 poškodovanih, od tega kar 48 na intenzivni negi, je velik šok, ne le za Francijo, temveč za celotno Evropo oz. svet, ki mora terorizmu vrniti udarec.

Aleksandra Jug