Evropska poslanka Romana Tomc ob 1. maju opozarja na zlorabo delovno-pravne zakonodaje

Foto: romanatomc.si

“Tehnološke spremembe, globalizacija in dinamičen način življenja so pripeljali do številnih novih oblik zaposlovanja. Zaposlitev za nedoločen čas, kot jih poznajo starejše generacije, skorajda ni več. Z novimi oblikami zaposlitev pa prihajajo tudi novi izzivi. Teh ne smemo spregledati, ampak moramo nanje poiskati ustrezne odgovore,” opozarja poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc.

“Mnogo ljudi, ki delajo v iskanih in dinamičnih poklicih, želi ostati neodvisnih, kar je njihova svobodna izbira. Na drugi strani pa žal beležimo rast prekarnih zaposlitev, kjer delodajalci, predvsem zaradi visoke obremenitve dela z dajatvami, ne želijo zaposlovati po klasičnih pogodbah za nedoločen čas. V primeru pogojevanja dela s statusom samostojnega podjetnika gre za zlorabo veljavne delovno-pravne zakonodaje,” opozarja evropska poslanka.

“Spodbujanje samozaposlenosti je, z vidika spodbujanja podjetništva, dobrodošlo. A na žalost se je v Sloveniji izkazalo, da spodbujanje samozaposlovanja največkrat pomeni spodbujanje prekarnih oblik zaposlovanja, v katerih delavec nima ustrezne socialne varnosti ter drugih ugodnosti, ki izhajajo iz redne zaposlitve.”

Tomčeva dodaja, naj izkoristimo letošnji 1. maj, praznik dela, in opozorimo na nujno potrebne zakonodajne spremembe, ne le zakona o delovnih razmerjih, ampak tudi davčne in druge zakonodaje, ki vplivajo na položaj zaposlenih. “Le tako bomo vsem delavcem, ne glede na obliko zaposlitve, lahko zagotovili dostojno plačilo, socialno varnost in ne nazadnje tudi pokojnino, ki jim bo omogočila preživetje,” je prepričana.

M. S.

 • PIA PlA

  Če bi spoštovali zakone, vsega tega sranja, ne bi bilo. A država je bila prva, ki je začela uvajati neke nove oblike zaposlitve, zdaj se pa čudi, da se je vse skupaj sprevrglo. A žal se tega spomnijo vsi le na 1. maj.

 • xtc

  Tomčeva naj malce sestopi z oblakov in pogleda SLO realnost-definitivno se z njo strinjam,da je zaposlovanje preko SP ja potrebno eliminirati.
  Vendar pa je treba urediti ostali del trga,dejstvo je da danes ni več mogoče zaposlovati za nedoločen čas saj je dinamika trga taka,da je težko predvidevati že za par mesecev napreje.
  Nadalje,če tujina pozna zaposlitve za nedoločen čas,so le te v državnih službah pa tudi ne povsod ,ampak te službe so pogostoma in praviloma slabo plačane vse do višjih uradnikov-so pa resda trajne-zasebni sektor je bolje plačan a bolj fleksibilen.
  Nadaljnja specifika Slovenske norosti,so državne službe in popoldanski SP ji in doo ji državnih uslužbencev,ki dopoldan odmarajo in se znašajo nad občani zaradi dela,ki ga morajo opraviti v redni službi,saj morajo pripraviti zadeve za popoldan,skratka odžira se službe,ustvarjajo čakalne vrste in seveda ti ljudje imajo dobre državne plače in so fino socialno zavarovani preko države,delajo malo,pravi zaslužek jim je popoldanski posel-TOJE TREBA UKINITI ali služba ali zasebništvo-oboje ni možno.
  Nadalje zakaj so zaposlitve take in plače minimalci,logično,firme delajo za vsak denar,pod ceno izrinjajo drug drugega,si nagajajo in spuščajo cene v nedogled in kaj sledi nato?
  Ne plačujejo davkov,prispevkov,plač zaposlenim,so prezadolžene,ko ugasnejo,pa lastniki hitro naredijo novo in počno isto napreje berz kazni.
  Poizkusite v Avstriiji ali Švici kot firma delati pod uradno tarifo,najprej vas resni investitorji niti ne bodo povabili k sodelovanju,saj je jasno ,da dela ne boste mogli kvalitetno opraviti,nato bodo prišle inšpekcije od delovne,davčne ,varnostne in še kake,ki vas bodo hitro zrešetale oglobile in vas nagnale iz države zaradi goljufije.
  Zakaj so zunaj tako občutljivi na to’
  Preprosto plačilna nedisciplina,dumping,neplačevanje delavcev ipd,povzroča slabo kvaliteto del,nestekanja davkov v proračun,ne potrošnja,majanje gospodarske stabilnosti itd.
  Sevedaše Slovencem to ni jasnomkot jasno ,da mora biti delovni dan od 8.30 do 17.30 ali 19.00 kako je pač razdeljeno z odmori in nobenih popoldanskih doo in sp-ker ni časa za to.

  • joza joza13

   Pojem služba za nedoločen čas ne pomeni več tega, kar je včasih pomenil… Po zakonu itak moraš, kot delodajalec, izplačati odpravnino, pa če je delavec bil zaposlen za določen čas, ali nedoločenega.
   Glede Avstrije, Švice… vse navedeno drži, razen razlogi za to, sicer ne bi tam delali teh del npr balkanci preko npr Slo firm za npr 8€/h. Gre predvsem za pravice delavcev, za neki red na trgu dela in varovanje svojih davkoplačevalcev – česar pri nas še niso odkrili -;).

 • Prdo

  Romana zluftaj si
  jo ma

  • xtc

   Raje si ti zluftaj pamet.

 • skorpijon93

  če ni zaposlitve za nedoločen čas, ni kredita, ni socialne varnosti na dolgi rok, nič si ne moreš ustvariti, revščine se ne zmanjšuje in nam gospodarska rast nič ne pomaga ! razmere so odvisne od države do države , ni povsod slabo