Evropska poslanka Šulinova o teranu: Bitka je izgubljena, krivec pa je minister Židan

Datum:

“Minister Židan je že leta 2013 arogantno zavrnil pogovore s Hrvaško in trilateralne pogovore med Slovenijo, Hrvaško in Evropsko komisijo,” je o aferi teran povedala evropska poslanka Patricija Šulin, krivec pa je po njenem mnenju neodgovorni in arogantni minister Dejan Židan, ki ni poskrbel za primerno zaščito.

Pred dnevi se je razširila novica, da je Evropska komisija sprejela delegirani akt za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. To je močan udarec slovenski vladni politiki, ki je ves čas trdila, da so interesi slovenskih pridelovalcev terana ustrezno zaščiteni. Ko so odločitve na ravni Evropske unije sprejete do te faze, je zelo malo možnosti, da bi te lahko spremenili. “Ni realno pričakovati, da bi delegirani akt, s katerim je Evropska komisija Hrvaški dodelila uporabo imena teran, zavrnili na odboru AGRI ali na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta,” je pojasnila Šulinova.

Izvorno težavo evropska poslanka vidi v tem, da je minister Židan že leta 2013 arogantno zavrnil pogovore s Hrvaško in trilateralne pogovore med Slovenijo, Hrvaško in Evropsko komisijo. Takrat je trdil: “V nobenem primeru ne obstaja nobena možnost, da zaščita na katerem koli temelju ne bi bila zadosti čvrsta.” Takšen odnos poslanka Šulinova označuje kot neodgovoren in kratkoviden. Bitka je v tej fazi izgubljena, pravi, glavni krivec pa je po njenem mnenju minister Židan in njegovo neodgovorno ter arogantno obnašanje v postopku.

Bo Židan plačal stroške postopka?
Kot je še pojasnila evropska poslanka, “Slovenija lahko toži Evropsko komisijo, vendar se, glede na dosedanjo nedejavnost ministra Židana, lahko utemeljeno vprašamo, ali bo ta tožba v prid Sloveniji,” zato je ministra javno vprašala, “ali bo sam nosil stroške v primeru izgubljene sodbe?” Minister Židan zdaj, ko je bitka izgubljena, nabira politične točke, pozablja pa na svojo odgovornost, je poudarila Patricija Šulin.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...