fbpx

Evropski poslanec Milan Zver: Nihče, niti zasebni lastniki spletnih platform, ne smejo odvzeti pravice do izražanja

dr. Milan Zver. (Foto: STA)

Evropski poslanec v Bruslju Milan Zver je na plenarnem zasedanju v Bruslju opozoril, da je odstranitev nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa iz Twitterja nevaren precedens. “Nihče, niti zasebni lastniki spletnih platform, ne smejo nikomur odvzemati pravice do izražanja,” je poudaril Zver in izpostavil, da je Twitter sicer zasebna lastnina, ki pa je po svoji funkciji, globoko družbena entiteta. Zver še poudarja, da je svoboda govora in izražanja temelj demokratične družbe pri čemer bi moral imeti vsak posameznik dostop do univerzalnih komunikacijskih storitev.

Evropski poslanec Milan Zver je na plenarnem zasedanju v Bruslju sodeloval v eni od osrednjih razprav o demokratični odgovornosti socialnih medijev. Zver je izpostavil, da so socialna ali družabna omrežja postala platforma, kjer se odvija ne samo zasebna, ampak tudi javna govorica.

“Nedavna odločitev zasebne spletne platforme, da odstrani profil demokratično izvoljenega predsednika je nevaren precedens,” je opozoril na dejstvo, da je Twitter blokiral račun tudi nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. “Nihče, niti zasebni lastniki spletnih platform, ne smejo nikomur odvzemati pravice do izražanja,” je poudaril evropski poslanec in dodal, da se nekaj takšnega lahko zgodi le v izjemnih okoliščinah na temelju demokratično sprejetega zakona. Kot je še dejal Zver, je podjetje Twitter s formalnega vidika lahko zasebna lastnina, “po svoji funkciji pa je globoko družbena entiteta.”

Foto: epa

“Svoboda izražanja ima v demokratični družbi, ki temelji na vladavini prava, esencialno in nezamenljivo vrednost. Svoboda političnega govora je lakmusov papir za stanje demokracije v družbi,” je še poudaril in ob tem izpostavil, da so pred približno 2.300 leti grškega modreca Diogena vprašali, kaj je najlepše v življenju. Odgovoril je, da svoboda govora. “Zaradi besede je za njim umrlo in trpelo ogromno svobodomiselnih ljudi. Naj nam nove informacijsko-komunikacijske tehnologije ne krčijo prostora svobode, ampak nasprotno, naj ga širijo,” je prepričan evropski poslanec.

https://twitter.com/MilanZver/status/1359522455061159936?s=20

Dostop do komunikacijskih storitev bi moral biti enakopraven
Zver si v Evropski uniji želi ureditev, ki bi omogočila enakopraven dostop do univerzalnih komunikacijskih storitev, pri čemer pa bi morali lastniki platform nositi odgovornost. “Če bomo v EU že urejali to zadevo, moramo predvsem omogočiti enakopraven dostop do univerzalnih komunikacijskih storitev, in predvsem jasno odgovornost zasebnih digitalnih velikanov, ki upravljajo družbena omrežja,” je na koncu zaključil.

Sara Rančigaj