fbpx

[VIDEO] Evropski prvak v kickboxu: Preko trnja do zvezd

(Foto: Nova24TV)

Vztrajen, preprost, trmast in preprosto srečen. Vse to in še dosti več je pravi borec, v ringu in izven njega, aktualni profesionalni evropski prvak v kickboxu, Gregor Stračanek. Ceni počitek, a hkrati ne more biti dolgo pri miru. Na ravni profesionalnega športnika, a vseeno vsak dan predan tudi službenim obveznostim. Miren in nekonflikten, a v ringu brez milosti.

“Dober športnik je zagrižen športnik in takšen je v osnovi zagrižen tudi pri vsem ostalem kar počne,” je poudaril Gregor. Poleg službe in svojih treningov je predan tudi dekletom, ki se rekreativno ukvarjajo s kickboxom. Prizna, da so predstavnice nežnejšega spola prav tako borbene in nepopustljive.

Celotno oddajo si lahko pogledate na spodnji povezavi.

Pojasnil je, da se pri kickboxu za razliko od boksa uporabljajo nožni udarci, pri boksu so ti striktno prepovedani. Tudi v kickboxu so različne discipline, delijo se na ring in tatami. Gregor Stračanek tekmuje v disciplini full kontakt.

(Foto: Nova24TV)

(Foto: Nova24TV)

Stračanek sodeluje tudi z Dejanom Zavcem
S tem športom se je prvič seznanil leta 2001, s tekmovanji pa začel leta 2004, prej pa se je ukvarjal s karatejem. V začetku so bili njegovi cilji precej skromni, razmišljal je predvsem o državnih prvenstvih, kasneje pa so ga zamikali tudi mednarodni turnirji.

Ni se ustavil pri tem, iz amaterskih vod je trikrat zaplaval tudi v profesionalne dvoboje in končno postal tudi profesionalni evropski prvak, lani v mariborski dvorani Tabor. Premagal je Italijana Alessandra Patrianija, ki je do takrat še nosil titulo evropskega prvaka in jo na njegovo žalost hitro izgubil. Takrat se je za Stračankom dvobojeval tudi Dejan Zavec, s katerim občasno tudi sodeluje.

Priprave na takšna tekmovanja so zelo zahtevna, saj so pri amaterskih bojih runde le tri, v profesionalnih pa jih je lahko tudi deset. Pri načrtovanju treningov ima eno glavnih vlog zagotovo njegov zvesti trener Tomaž Barada.

Septembra bo branil evropski naslov
Pas evropskega prvaka je zelo težak, a ga s ponos nosi naokoli, iskreno pa upa, da to ne bo trajalo samo do septembra, ko bo v dvorani Tabor branil naslov. Datum dvoboja še ni znan, tudi nasprotnik ostaja uganka.

Športni in poslovni svet sta si mnogokrat podobna
Trenutno “počiva”, sicer pa treninge opravlja predvsem v večernem času, včasih pa se odpravi na vadbo tudi zjutraj ali kar med službenim časom. V podjetju v katerem je zaposlen ga razumejo, spodbujajo in mu na njegovi športni poti stojijo ob strani. Prepričan je, da je dober športnik vztrajen tudi  v poslovnem svetu, kjer tako kot pri športu ni vedno vse postlano z rožicami. Verjame torej, da je dober športnik brez dvoma bolj uspešen tudi pri uresničevanju svojih drugih življenjih ciljev.

Iz izkušenj, tudi porazov, se učimo
V ringu ga običajno ni strah, a se spomni nasprotnika, Finca, iz leta 2005, ki je bil takrat aktualni evropski in svetovni prvak. Poznal ga je že od prej, videl je, kaj je delal z nasprotnikom tik pred njim. Potem se je zbral, premagal strah in naredil vse kar je mogoče. Kljub temu, da je izgubil, je pustil dober vtis in ta dvoboj mu je dal moč za naprej. Iz vsake izkušnje, čeprav nekoliko grenke, se lahko nekaj naučimo.

Za uspeh ni potrebna samo dobra fizična priprava, psihologija večkrat odigra ključno vlogo. Med drugim mu daje moč dobra glasba, še posebej prisega na slovensko, ki mu umiri misli in telo.

Razbita arkada in poškodovana rebra nekaj vsakdanjega
Del športa pa so seveda tudi poškodbe, a vztrajnega športnika ne smejo odvrniti od nadaljnje športne poti. “Tudi, če imaš poškodovano eno nogo ali roko, še vedno ti ostaja kar nekaj delov telesa, s katerimi lahko opraviš svoje športno delo”, je prepričan Gregor. Pri borilnih veščinah so poškodbe lahko precej krute, a vseeno ne nerešljive. Razbita arkada in poškodovana rebra, nekaj skorajda vsakdanjega. Treningi so posledično prilagojeni, a vseeno ne odpovedani.

Prosti čas …
Prostega časa mu torej ostane zelo malo, skoraj vsak dan je zaradi sebe ali drugih v dvorani. Vseeno pa je njegova velika strast že iz otroštva kino, kamor vedno rad zaide. Druženje s prijatelji ob dobri pijači, sproščen pogovor in kos čokoladne torte. Preproste stvari delajo ljudi bogatejše, to pa velja tudi za športnike. So samo ljudje, ki živijo svoje sanje in se zavedajo, da samo trud in požrtvovalnost prineseta tudi uspeh.

Barbara Pirh