fbpx

Fides vlado krivi za slabe razmere v zdravstvu

Konrad Kuštrin (Foto: STA)

Pred torkovo napovedano stavko zdravniškega sindikata Fides se bodo danes sestali predstavniki sindikata z vladno pogajalsko skupino. S strani vlade naj bi predstavili izračune, ki bi prikazali kaj bi Fidesove zahteve pomenile v praksi. Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa, ne verjame, da bi današnji sestanek lahko preprečil napovedano stavko. 

Med najpomembnejšimi zahtevami Fidesa so sprejetje normativov in standardov za zdravnike in izboljšanje njihovih plač. Želijo, da bi med drugim lahko tudi presegli 57. plačni razred, kar sedaj ni mogoče. Za STA je včeraj Kuštrin povedal, da ne verjame v to, da bo vladna stran prišla na plan s tako konkretnimi in zavezujočimi predlogi, ki izhajajo iz podanih zahtev, da bi napovedano stavko odpovedali.

Foto: Fides

Foto: Fides

Kuštrin za nastalo situacijo krivi izključno vlado
Kuštrin je opozoril, da bile zahteve vladi predstavljene že septembra lani, stavka pa je bila napovedana v začetku oktobra. “S pogajanji so zavlačevali do zadnjega. Krivdo, da smo v položaju, da skušamo stvari rešiti tik pred stavko, absolutno zavračamo,” je povedal in pojasnil, da je za nastalo situacijo odgovorna izključno vlada.

Foto: STA

Foto: STA

Med drugim je Kuštrin prejšnji teden izjavil, da so pogajalci vlade prvič pokazali, da razumejo zahteve sindikata in se zavedajo resnosti nastalega položaja.

Boris Koprivnikar, minister za javno upravo, je včeraj izpostavil, da bi bilo potrebno zahteve s strani Fidesa reševati v okviru enotnega plačilnega zdravnika, ne zgolj za zdravnike. “Če bi odpravili omejitev 57. plačnega razreda, bi morali to storiti za vse primerljive poklice,” je dejal. Po besedah Koprivnika bi morali tako spremeniti obstoječi plačni zakon, kar pa je v pristojnosti Državnega zbora.

N. Ž., STA