Finančna družba KB 1909, ki si lasti Mladino, prisiljena v likvidacijo. Sedmim bankam dolguje več kot 24 milijonov evrov

Foto: STA.

Finančna družba KB 1909 naj bi bila zaradi dolgov, ki presegajo več deset milijonov evrov, prisiljena v likvidacijo. Finančna družba, ki si med drugim lasti tudi Mladino, se je v zadnjem času znašla na udaru preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu ter njenem lastništvu hčerinskih podjetij.

Finančna družba KB 1909, ki je med drugim tudi lastnik Mladine, je bila prisiljena v likvidacijo. Po neuradnih podatkih iz virov RTV naj bi družba samo sedmim različnim bankam dolgovala več kot 24 milijonov evrov. Gospodarstvenik iz Trsta, Edi Knavs, je v intervjuju za RTV povedal: “Mislim, da je vodstvo preveč razširilo svoje delovanje. Kadri niso bili na nivoju. Odpovedali so popolnoma – nadzorni svet …”

Na mesto likvidacijskega upravitelja je bil izbran dosedanji predsednik uprave KB 1909 Boris Peric. Kakor je povedal eden od delničarjev družbe Vanja Lokar: “Saj si najbolj primeren, v zadnjih treh letih si pokazal, kaj znaš in kam pripelješ podjetje.” Če smo se kdajkoli vprašali, kdo je bolj primeren za likvidacijo podjetja kot človek, ki je to isto podjetje uničil, smo zdaj dobili odgovor.

Financiranje Mladine neposredno povezano z denarjem iz davčnih oaz in Udbo
Spomnimo. V KB 1909 se je “neposredno in posredno prepletal kapital iz davčnih oaz in kapital udbovskega porekla, v preteklosti pa še denar iz državne banke NLB, kjer so imeli odprto veliko pralnico denarja,” je v eni od svojih zadnjih kolumn razkril Miro Petek. KB 1909 je imel korenine še v udbovskem gnezdu in je kontinuiteta udbovske finančne hobotnice Safti.

Ob tem je Petek opozoril, da je bilo poslovanje prek davčnih oaz na Cipru, v Panami, Liechtensteinu ali na Deviških otokih stalnica v delovanju udbovskega gospodarstva v zamejstvu, iz teh davčnih oaz pa je denar nato izginil v neznano. Brez dvoma je pristal v žepih partijsko-udbovskega omrežja na tej in oni strani meje.

“Očitno KB 1909 nadaljuje to tradicijo, ki pa jo je s svojim podjetjem Marc Medical bogato oplemenitil še tako, da so s preplačanimi žilnimi opornicami ropali slovensko zdravstvo. Zaradi tega je bilo naše zdravstvo bistveno dražje, bile so daljše čakalne dobe, za mnoge slovenske paciente tudi predolge. Poznavalec ekonomike v zdravstvu bi lahko hitro izračunal, za koliko smrti je odgovorno brezobzirno ravnanje v slovenskem zdravstvu.  Solastnik in vodilni mož KB 1909 Boris Peric je bil v obdobju, ko se je v zdravstvu najbolj ropalo, hkrati predsednik nadzornega sveta v Mladini in Marc Medicalu. Veliko več kot 200 milijonov evrov javnih sredstev, namenjenih zdravstvu, je v zadnjih letih pristalo v tej družbi,” je Petek razkril o neposredni finančni injekciji iz Trsta. Odgovorni urednik Mladine Grega Repovž je bil tisti, ki je pripeljal v lastništvo Mladine finančno družbo KB 1909.

Kaj vse to pomeni za nadaljnje poslovanje Mladine, je vprašanje, na katerega še ni odgovora.

I. Š.