Fištravec je sramota za Maribor – muzej bi postavil Rusom, za svoje ljudi in zgodovino mu ni mar

Andrej Fištravec (foto: STA)

Sedim na koprskem pomolu, blizu kraja, od koder je malteški trajekt Venus Valletta oktobra 1991 odpeljal zadnje vojake agresorske JLA. Tukaj vedno rad posedim in premišljam, kaj neki se bo moralo še zgoditi, da bomo Slovenci začutili nujnost duhovne osvoboditve, kajti zgolj fizična osamosvojitev, brez resnega reza s koreninami preteklosti, nas počasi in zanesljivo pelje nazaj v čase, ki smo se jih komaj za silo rešili. Brskanje za spletnimi naslovi me pripelje do novic iz Maribora. Podobno kot Ljubljano, tudi “toti” Maribor trenutno vodi povsem nespodoben župan. Ko berem, s čim vse se ukvarja nesposobno-nespodobni mariborski župan, me prime sveta jeza, ki jo moram preliti v črke. Brezskrbnega posedanja ob morju je za danes konec.

Mariborski župan Andrej Fištravec je, podobno kot Janković, človek s kratkim in luknjastim zgodovinskim spominom. Da je zanj zgodovinska resnica deveta briga, je ponovno dokazal danes, ko je skupaj s svetovalcem ruskega veleposlaništva in vodjo ruskega centra znanosti in kulture Yuryjem Metelevom ob prihajajoči 72. obletnici konca II. svetovne vojne snoval načrte za vzpostavitev memorialnega centra z ruskim muzejem v Melju.

Maribor (foto: STA )

Ta ne more biti zasnovan enostransko, zgolj kot ruski muzej, saj je treba upoštevati dejstvo, da je bil Stalag XVIII D taborišče za zavezniške vojake, kjer je bilo zaprtih več tisoč francoskih, britanskih, italijanskih in ruskih vojnih ujetnikov. Torej ga je mogoče vzpostaviti le kot mednarodno muzejsko obeležje in pogovore voditi z vsemi državami, ki so imele v Stalagu ujete svoje državljane. Nemško vojaško taborišče za vojne ujetnike Stalag XVIII D se v dokumentih nemške vrhovne komande prvič omenja 1. junija 1941, ko je bilo v taborišču 4.046 vojnih ujetnikov, med njimi je bilo 3.838 Jugoslovanov in 208 Britancev.

Zadnjič se Stalag XVIII D kot samostojno ujetniško taborišče pojavlja 1. oktobra 1942 z 11.444 ujetniki. Med ujetniki je bilo 6.180 Francozov, 2.812 Britancev, 2 Jugoslovana in 2.450 sovjetskih – ruskih vojnih ujetnikov. Po kapitulaciji fašistične Italije so od jeseni 1943 v Maribor pričeli prihajati tudi italijanski vojni ujetniki. Do konca vojne leta 1945 je bil ujetniški taboriščni kompleks v Mariboru podružnica Stalaga XVIII A iz avstrijskega Wolfsberga. V mariborsko taborišče so prišli na oglede razmer tudi predstavniki Mednarodnega Rdečega križa, ki so ujetniško taborišče v Mariboru prvič obiskali avgusta, drugič pa oktobra 1941 in ga ocenili kot skrajno neprimernega, predvsem zaradi higienskih in bivalnih razmer ter premajhne kuhinje.

Foto: STA

Mariborski župan Andrej Fištravec ima prvenstveno moralno dolžnost obeležiti povojna komunistična koncentracijska taborišča na ožjem območju štajerske prestolnice
Fištravčeva županska in moralna dolžnost ni gradnja ruskega muzeja v Mariboru, posebej še, ker je v spomin na vse padle Ruse, ki so umrli v Sloveniji v I. in II. svetovni vojni, odkrit spomenik na ljubljanskih Žalah. Fištravčev kratki spomin se ob teh plemenitih pobudah seveda “ne spomni”, da je komunistični režim v njegovi občini po vojni vzpostavil koncentracijska taborišča za svoje razredne sovražnike. Nekatera so bila na ožjem območju mariborske občine, npr. v Brestrnici in na Studencih v Mariboru, nekatera – Strnišče pri Ptuju (Kidričevo) in Hrastovec pri Lenartu, pa v neposredni bližini. Tukaj pa Fištravec sramotno molči. Mariborčani, zaslužite si župana, ki bo spoštoval tujce, a najprej bo moral spoštovanje izkazati svojim ljudem.

Kaj si o Fištravčevem hlapčevanju Rusom mislijo Mariborčani, pa pove komentar pod Večerovim člankom:
Sreda, 3. 5. 2017, 16:26, Gottfried Pina Dakitsch
“Kaj še ni zadosti Ruska kapelica, to meji že na tragikomedijo, še malo pa bomo imeli Ruse za vsakim voglom, če se ne motim, smo šli v Evropo zaradi evropskih povezav, tu pa Rusi nimajo kaj iskati, potrebno se jih je bati enako kot muslimanov …”

Rusija še danes ne obžaluje svojih napak
V raznoraznih spominskih pobudah izrojene levice, ki nas pelje v preteklost “svetle zgodovine”, kot je v svojem nagovoru ob 1. maju na Rožniku tulil Janković, je vedno treba iskati kakšno past in potuhnjeno namero. Zadnja leta je vse bolj očitno, da nas od moči in oblasti vse bolj pijana slovenska jet-set levica prek različnih obeležij, praznikov, skupnih projektov itd. počasi vozi v močvirje ideološko bolnih držav, kamor sodi v prvi vrsti tudi Rusija.

Putinovska Rusija, ki doslej ni obžalovala totalitarne preteklosti in storjenih krivic ni popravila, ampak z aneksijo Krima povzroča nove, ne more biti zaveznica in prijateljica evropskim vrednotam ter povezavam zapisane Slovenije. Vsaj toliko časa ne, dokler se v duhu fatimskih prerokb ne spreobrne.

Franci Donko

 • Franjo Trojner

  Vztajniški župan Fištra pač tako, kot nekoč Kardelj in njegovo rdečo jato v skladu svojega prepričanja stavi na Ruse. Mi v Mariboru bi v Melju raje imeli muzej Avstroogerske monarhije, kateri del smo nekoč bili tudi sami in je k nam speljala železnico in pripeljala tehnoligijo in tovarne in nas s tem postavila na zemljevid sveta. In kaj je mesto Maribor dobilo od Rusov??? Po pričevanju pričevalcev tistega časa samo na desetine ton propagandnega materiala, oni iz Prekmurja kjer je šla rdeča armada skozi pa znajo povedati tudi grozne zgodbe. V bistvu si muzej v Mariboru v Melju prej, kot Rusi zasluži tudi industrijalec Huter, ali Američani in Angleži, ki so nam takrat po vojni metali Unra pakete in kasneje pošijali na stotine ton žita in preostale hrane, da smo lahko pteživeli in se je Tito lahko šel socializma. Ma kaki Rusi??? Tam kjer Rus, ruski škorenj stopi takoj trava oveni in nikoli več nobena poljska roža ne cveti! Z vstopom v Agrokor so Rusi dobili močan nadzor tudi nad Merkatorjem, kar pomeni znaten nadzor nad pomebnimi finančnimi tokovi in z njimi povezanimi odločitvami, ki bodo vsekakor tudi vplivale na politične odločitve naših že tako Rusom servilnih trenutnih vladajočih politikov in politike. Zato ga nehajmo srati z totim ruskim muzejom, saj naši Rusom in Rusiji naklonjeni politiki bodo hvala Bogu enkrat odšli, ruski muzej pa bo ostal za vedno.

  • Nata

   ++++++++

  • montyamp

   Udbopartija skriva denar pri Putinovi mafiji .
   S tistim denarjem vodi žvepleni pritlikavec vzporedno ekonomijo , v Sloveniji .
   Mercator si srbska-hrvaško.slovenska elita starih kurćanistov podaja kot vroč črviv kostanj .
   Rusi bodo pokradli slovenski pokraden denar .
   Žveplenega na kandelaber .

 • črnaovca

  Tudi Kangler ni bil ravno biser in Maribor ima smolo da je vsak župan malo slabši od prejšnjega

  • komar marko

   hja, proti njemu je bil Kangla pravi BISER. Maribor s eje šel razvoj in je imel strategijo. Sedaj pa samo še lakota, brezposelnost, vsaki drugi že MOLI. Kaj ćma, še sreča da je AVSTRIJA blizu! 25 % brezposelnih ali pa lenuhov!

   • črnaovca

    Ja neki megalomanski projekt univerziade in kolosalen polom za katerega Kangler ni kriv ampak komunisti ki niso hoteli palačti njegovih bolanih idej, nič bolje s prestolnico kulture no in na koncu največji biser, radarji, katere bi človek še razumel pri šoli ali bolnici ne pa na skoraj odprti cesti

 • komar marko

  malo sem naredil analizo med programom PIF in 26 aprila 41 in VSTAJAMI. Nobene razlike, nič krivi, oboji pa pripovedujejo in DOBRO živijo od pravljic!

 • Duhec

  Edini politik, ki te ne gleda v oči, ko laže… bravo Fištra.

  • komar marko

   kaj je tvoj dragi spet na službeni poti????????????

   • Duhec

    Ne. Dela na bajti.

  • Anton

   hm sej maš celo prav

   sarkazem press

 • totex39

  Fištravec se naj loti dela v Mariboru ne pa da študira, da bo postavil muzej Rusom, pa ta človek je res skrigan s pametjo.

 • Morala

  Pustite našega župana, on nas bo pripeljal na Kitajsko oz. Kitajce v Slovenijo, sedaj še muzej Rusom…v MB se cedita med in mleko :)

 • Antonius

  Pa saj vendar vemo, da ni vse zlato kar se sveti in, da ni vsakdo pameten, če ima doktorat.
  Sploh pa doktorat fdv.

 • garfi

  zombi fstajniški “župan” in levuharski ulični državni udar
  “zlate mamice” : moj zlati sinček pa že ni metal granitnih kock
  vztrajnik press

 • garfi

  banditi in rdeči butalci so zaprli ceste sredi dneva
  jugobutale press

 • soc

  Ne primerjajte mi Fištravca z Jankovićem. Prvi je levakarski bebček, ki so ga ustoličili na horuk. Drugi je karierni vrhunski mafijaš, ki bi uspel še kje drugje, ne le v posrbljeni Ljubljani. Prvega bo levica sama izvrgla na naslednjih lokalnih volitvah, drugi bo odšel iz poltike natanko takrat, ko mu ne bo več koristila pri osebnem pridobitništvu.

 • Demonkrat

  Hutter si zasluži kakšen spomenik ali vsaj obeležje

 • tomven

  Zame fištavec ni noben fstajniški žepan, ampak navaden prežvečen izbljuvek s pametjo paramecija.

  • učko

   Rdečuharji so ga nastavli, Partlič jim je še reklamo delal, Janković mu je prišel takoj po izvolitvi v goste čestitat … . Levuharski žepan, točno !!!!!!!!!

 • rubec

  Medtem ko si Fištravec zavezuje čevlje z lahkoto vidi kdo mu prihaja čez vrata.

  • janez.pokoncni

   Če je tole prebral, se je razjokal in solze so mu tekle v potokih … po hrbtu.

 • Olga

  Rusi so v Nemčiji na ozemlju, ki so ga okupirali, posilili 2 milijona Nemk!! Mnoge so zaradi uničenega življenja naredile samomor! Rusi so zaslužni le za širjenje zločinskega komunističnega sistema in vzgojo nacističnih zločincev!

 • MladiLiberalec

  Bliža se obletnica konca druge svetovne vojne. Tik pred njo smo v bistvu. NSZ in stranke kot SDS in tudi NSI pa še vedno sledijo napotkom ki jih je junija leta 1943 dal Miha Krek član klerikalne SLS in minister v londonski vladi. Zaradi MVAC in kolaboracije z Italijani so bili slovenski belogardisti pri zaveznikih vse slabše zapisani. Iz te zagate jih je skušal rešiti Krek z naslednjimi navodili:

  Vedno znova in na vse mogoče načine in po vseh kanali, ki vodijo k Angležem in Amerikancem, dopovedujte:

  1. da partizane drže in negujejo Nemci in Lahi
  2. da partizani ne pomenijo v vojaškem oziru nobene nevarnosti ( za okupatorja op. ML )
  3. da partizane narod sovraži in da so popolnoma nemogoči v rednih razmerah
  4. da partizane vodi Moskva proti Angležem in Amerikancem

  To je zelo važno, kajti partizani se bodo lahko z imenom Josipa Vidmarja prav tako lahko sporazumeli z Angleži in Amerikanci kakor z Moskvo…

  Vsak lahko vidi da isto taktiko uporabljajo zagovorniki kolaboracije še danes. Širiti propagando da so partizani sodelovali z okupatorjem čeprav so imeli od junija 1941 z njim stalne borbe. Potem da so partizani nepomembni. Da ne prizadenejo okupatorju nobene škode. Da so čisto komunistična vojska pod kontrolo Moskve čeprav so se belogardisti seveda zavedali da so v OF tudi nekomunisti. Tudi Nova24 uporablja to taktiko da bi se zavedla slovenska javnost ki je bila preko šolanja kar solidno obveščena o dogodkih med drugo svetovno vojno v Sloveniji posebno še v času po osamosvojitvi.

  • komar marko

   preberi si članek v REPORTERJU. Le zakaj kot edino znamenito borbo praznujete LAŽGOŠKO, ko ste jio ucvrli, da je narod plačal. Plačilo naroda se je tako OHRANILO ŠE DANES!

   • MladiLiberalec

    Ker članek misliš? Lej komunisti so se res tud napihovali konec leta 1941 in v začetku 1942 na Gorenjskem. samo zagovarjam pa aktivni odpor že leta 1941. Ker s tem se je preprečila priključitev k Reichu in odložil začetek mobilizacije v nemško vojsko v času ko so bile razmere na svetovnih frontah posebno vzhodni zelo kritične.

    • komar marko

     uf tako nerazumljiv zapis, da ne morem potegniti iz njega nič. Dejstva so, da so se 41 tudi rdečkoti množično zaposlovali pri okupatorju. ZAPOSLOVALI. Odpor, samo enega mi opiši, mogoče tistega ko so se 13 maja spopadli na MALI GORI PRI RIBNICI. Ne poznam nobenega spopada, razen KRALJEVE vojske s SOVRAGOM v letu 41, vse žrtve na sovražni strani so pa pripisane rdečkotom. Še kaj?

     • Jovo Jamnica

      29. aprila 1941 je nekaj rodoljubnih dijakov, pod vodstvom Bojana ILICHA, v takratnem Marburg an der Drau, izvedlo sabotažno akcijo. Pozneje so Nemci skupino izsledili in akterje obsodili na smrt.

     • komar marko

      Enako je bilo tudi na Gorensjkem, kjer se je STOTNIK pri današnjem GOZDU MARTULJKU upiral okupatorju. O tem v šolskih knjigah NIČ! Slučaj?

     • Jovo Jamnica

      Vsakemu umnemu je jasno, da se vojak napadene države vendar po defaultu postavi po robu vojaku, ki državo napade.

     • komar marko

      RES? In zakaj tega ni v UČBENIKIH?

     • Jovo Jamnica

      Česa? Da je Kraljeva vojska Jugoslavije kapitulirala po štirinajstih dneh??? To sem se učil v osnovni šoli.

     • komar marko

      njet, da se je prva spopadla.

     • Jovo Jamnica

      Kdo pa se prvi spopade, če ne vojska države, ki je napadena???

     • MladiLiberalec

      Veš kok je bilo spopadov poleti in jeseni z okupatorjem na Gorenjskem Štajerskem v Ljub. Pokrajini?

     • komar marko

      no pa jih naštej! Ha, ha, ha. Na ŠTAJERSKEM. Dokler ni tja prispela 14 divizija februarja 44 se ni DOGAJALO NIČ! NIIIIIIIIIIIIČČČČČČČČČČČČČČ!

     • MladiLiberalec

      No sam par primerov: v manjših akcijah so bili konec avgusta in v začetku septembra 1941 ubiti štiri italijanski vojaki štirje ranjeni izvršenih pa je bilo tudi veliko sabotaž. Tako je takrat poročal Grazioli v Rim. Kmalu sledijo večji napadi na Lož in Bezuljak. napad na Lož je vodil Ljubo Šercer. tamkajšnja okupatorjeva posadka je bila uničena.V napadu na preserski most na začetku decembra 1941 so imeli Italijani štiri mrtve vojake. Na Štajerskem so zaradi izseljevanja Slovencev partizani napadli sovražnikovo postojanko na Bučki. To je bilo meseca novembra 1941. Na Gorenjskem se je začel oboroženi upor poleti 1941. Nekaj prvih partizanskih enot so Nemci uspeli uničiti. Recimo Kamniško četo potem Radomeljsko četo. So pa tudi partizani uspeli zadati Nemcem večje izgube. V Rovtu je v boju s partizani padlo 45 nemških policistov.

 • domovina mili dom

  Komunisti še vedno živijo v hostah, za praznike pa rajajo ob spomenikih. Če jih ni, pa jih naredijo. So komiji v šoku, ker prihaja resnica na dan. Adijo pravljice.
  http://reporter.si/clanek/slovenija/mariborski-komunisti-zivel-stalin-heil-hitler-prikljucimo-se-k-nemciji-23-510820

  • Jovo Jamnica

   Prebral sem samo nekaj uvodnih stavkov članka na Reporteru in morem protestirat. Nobenega imena in priimka ni. Kdo so bili aprila 1941 v Marburg an der Drau komunisti??? Kako so se Nemcem identificirali??? So jih Nemci morebiti nabrali v zaporih dežele, ki so jo priključili Reichu???

   • komar marko

    uf, veliko zahtevaš. Še ZASLUŽNI, ki imajo vse dokumentirano in arhivirano ne morejo zadostiti tvojim željam. Kaj misliš da so rdečkoti pustili vidne sledi??????

    • Jovo Jamnica

     Nemci so vse pedantno zabeležili.

     • komar marko

      jap, samo so tudi veliko uničili inkje je to sedaj ali v RUSIJI ali v Ameriki ali kje. Maš kak vir?

     • Jovo Jamnica

      Osnovna šola Bojana ILICHA v Mariboru.

     • komar marko

      no ja, to je tudi vse, trdim pa da 99% ljudi ne ve za kaj je ILICH!

     • Jovo Jamnica

      A ni to potlej – “tržna niša” za stranko SDS???

     • komar marko

      kolikor poznam stvari je SEDAJ TRŽNA NIŠA za rdečkote.

     • Jovo Jamnica

      ???

     • komar marko

      bolje je da daš klicaje.

     • Jovo Jamnica

      Ne razumem.

   • domovina mili dom

    Bo potrebno iti v knjižnico pa prebrati to črno knjigo, ki so jo sedaj potegnili iz bunkerja cenzurirane preteklosti.

   • MladiLiberalec

    J.J. sem mal pogledal članek in se strinjam.

 • MladiLiberalec

  Da so bolj belogardisti nasprotovali tudi snovanju ilegale ki jo je vodil major Novak je znano. Kljub pogajanjem nikoli ni prišlo do skupnega nastopa ilegalne kraljeve vojske in belogardistov. Še več najbolj zagreti belogardisti so nameravali Novaka celo ubiti. Objavljam pisma ki to dokazujejo. Da se lahko vidi da so bili tudi proti odporu zunaj OF.

  Februarja 1943 je tako kaplan Nande Babnik pisal uredniku Slovenca in avtorju protipartizanske propagandne knjige V znamenju OF kaplanu Glavaču pismo v katerem govori kako se zoperstaviti Novakovim načrtom z ilegalo. Novak je v teh pismih imenovan Kitajec njegov sodelavec Janko Debeljak pa Fu Man Ču. Tako pravi:

  V Novem mestu je pooblaščen Ataman (Bavdaž), da vrši vse potrebne priprave za odhod v ilegalo. V Stopiče so zato fante iz Pleterij poslali, da se od tam lifrajo za ilegalo. Navodilo za odhod iz Pleterij v Stopiče je dal Kitajec. Sem videl črno na belem…Kaj je treba storiti? Tam se poslužujte prav vseh poštenih sredstev, da kar je tam preprečite. Tudi tukaj bomo storili isto. Mislim, da ni razloga, da bi bili skropulanti, kadar gre za tako važno vprašanje. Sporočite takoj, če imate možnost odposlati Atamana, če ne vi bomo poskušali od tukaj mi.

  Če so na začetku še razmišljali da bi sabotirali ustanavljanje ilegale na nekrvav način pa so kmalu prešli na bolj drzne načrte. Kaplan karel Wolbang vodja dekliške Katoliške akcije je pisal kaplanu Glavaču nekaj dni pozneje:

  Položaj je po mojem isti, kot je bil novembra lanskega leta. Govoril sem o vsem z ravnateljem Dolencem. Je istega mnenja kot jaz, da je stvar na vsak način treba preprečiti. Za način pa misli, da se je treba zmeniti z ljubljanskimi voditelji… V novembru smo exodus preprečili tukaj. Pa sam veš, kaj je sledilo. Ali ne bi kazalo zadevo prepustiti tisti gospodi, ki je zadnjič očitala, da smo Ti, Nande in jaz veleizdajalci…
  Ker tukaj nimamo zanesljivih fantov, ni mogoče odposlati nikogar. Če bo treba je prav, da pošlješp do koga, ki ZNA STRELJATI. Če bi jaz zadevo reševal, bi jo rešil temeljito in enkrat za vselej. Non est personarum, acceptio apud Deum ( bog ne gleda na zunanjo veljavo ljudi – op. ML ), mislim, da v polni meri velja tudi tukaj. Za Kitajca in vse druge.
  Če misliš, da pri Italijanih ne bi šlo, pa bi imeli namen urejati na ta način, mislim, da ne bi škodilo, če bi kdo stopil k majorju št. 220…

  Kdo je bil major št. 220 zaenkrat ne vem. domnevam pa da je bila to povezava trdega jedra belogardistov z gestapom.

  • tohuvabohu

   Blablabla. Odkod pa belogardisti v Sloveniji?

   • MladiLiberalec

    Kak misliš od kod? MVAC je nastala večji del bolj prisilo deloma pa tudi zaradi komunističnih in partizanskih napak pomladi 1942. Beli organizatorji in Italijani so postavljali ljudi pred izbiro ali v MVAC ali pa v internacijo.

    • tohuvabohu

     A ti pimpek veš, kaj je bela garda?

     • MladiLiberalec

      Pimpek je mali kurac to jest nisem ;)

     • tohuvabohu

      Točno to si. Kaj se šopiriš, če pojma nimaš.

     • MladiLiberalec

      Dokler boš sam ti to govoru ne pa tud tiste ko so ga vidle bo že v redu. ;)

 • MEFISTO

  Najbolj grdo se mi zdi, da osnovne šole poimenujejo po komunističnih klavcih.

 • MladiLiberalec

  Na ta pisma je kaplan Glavač odgovoril kaplanu Babniku naj za podvig v Stopičah uporabi Joška Jakoša. Zdelo se mu je preveč tvegano pošiljati koga iz Ljubljane.Babnik je nato čez nekaj časa pisal Glavaču naj presodi če bi bilo pametno s poti spraviti Fu Mančuja oziroma Janka Debeljaka. Počakali naj bi ga v zasedi kot partizani. Pod psevdonimom Peter je kaplan Glavač odgovoril:

  Najprej glede one stvari zaradi Fu-Mančuja. Stvar je tako važna, da jo je treba od vseh strani pretehtati in premisliti. Jaz Ti pošiljam dva primerka, nič pa ne vem kako ju boš uporabil. Stvar prav za prav leži vsa na tebi…Druga stvar pa je da ostane vse v absolutni tajnosti.

  Babnik je na to odgovoril da bi njihovi ljudje lahko nastopili kot partizanski pogajalci. Pod tako krinko bi povabili Debeljaka na pogajanja in ga potem ubili. Odločitev je prepustil Glavaču. Ta se je maja 1943 odločil da ne bodo šli v to akcijo ker bi vsi vedeli za kaj se gre. Bali so se torej reakcije tistih ki so bili naklonjeni organiziranju ilegale. To sta bila zlasti Sokolska in Narodna legija in pa tudi reakcije Slovenske legije in vodstva stranke SLS za katere bi bilo takšno dejanje prehudo. Vseeno pa je Glavač svetoval da je treba ljudi ki so delali na snovanju ilegale odstraniti na druge načine.

  • učko

   Kwa maš zdej ti to ene copy-paste govnarijo ! Kdo te plačuje za to ?!!!?! Zločinski vladajoči nam režim ?!!!!!!??? Če je pa tole tvoj umotvor, potem nisi ne mlad ne liberalec, ampak en žlehten lažnjivi levuharski penzionist !!!! Kwa ma to veze s FIŠTRO-NIŠTRO ?!!!????!!!!

   • MladiLiberalec

    LOL Pa zakaj morš bit tak paranoik. XD

  • Janez

   “Mladi liberalec” ali “mladi krom-pirjevček” ?
   Ali!?
   Ti ?
   pišeš na ta ok domoljubni portal ?

   – ” NA ČRNO”? ali pa po ?
   – pravno veljavni pogodbi s tvojim “plačnikom”?
   Ali ?
   dobiš ” plačilo-denar ”

   – NA ROKO” ali kako?
   Kaj pa plačilo ?
   -PRISPEVKOV, DAJATEV ?
   na tvoj “dohodek” od tvojega “dela” pisanja – na tem portalu ? To? Plačaš? L.r. JANEZ KOMENDA

   P.S. BOMO PREVERILI.

 • neny

  Nihče ga ne bi volil, če ne bi skril butare v klobuk.

 • KIKI

  Naš župan, naša sramota! Imamo veliko smolo, da se
  napol debilni “profesor” obesi na občinska vrata in kljub
  neznanju in bedarijam, ki so pri njem na dnevnem programu,
  vztraja in z njim, njemu v “pomoč” krulijo “lepo” zaposleni,
  nesposobni zmazki….Sram me je!

 • Stajerka

  na zadnjih volitvah je bil edini koliko-toliko soliden kandidat g. Kancler……vse ostalo je pod podnom z načelom Fištravca, kateremu se že na daleč vidi, da je nesposoben FDV kader, neživljenjski, nerealen in največja sramota je dejstvo, da kljub dr. nazivu, ne zna seštet 1+1…….
  ajde Fištra SPOKAJ, preden spet fstreliš kakšnega slona……
  občinskemu svetu pa želim, da še naprej pogumno in vztrajno gledajo Fištri pod prste, mu preprečujejo vse možne, absurdne predloge za katere se človek vpraša ali je sploh možno, da nekdo išče rešitve, ki še za Butale niso smotrna rešitev……

  • Jovo Jamnica

   Gospod Kancler je bil v tej bizarni tekmi za mestni tron, izvenserijski kandidat. Če bi ga ne bila stranka, v katere imenu je nastopal, ignorirala v prid Kanglera, bi v drugem krogu s Fištro pometel.

 • učko

  Mariborčani, Štajerci, zamisl’te se mal in naslednjič nujno na volitvah odreagirajte bistveno drugače, dokler uživate še kaj spoštovanja !! Ena napaka vam je oproščena, naslednjič pa ne volit tistga, kar vam režim iz Čefurjane “podturi” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • janez.pokoncni

  Mariborski župani so bili vsi po vrsti katastrofa ampak tale klovn, je katastrofa od katastrofe.
  Žal je moj Maribor res tak fejst nor …

  • Jovo Jamnica

   Veš mogoče, kdo je miniral županskega kandidata SMC – Antona Kranjca, ki je dihal Fištri za ovratnik?

   • janez.pokoncni

    Ne, a Maribor nima samo grozne župane ampak tudi vse kandidate za župane – od nekdaj.

    • Jovo Jamnica

     Kar se mene tiče, več ali manj drži. Upam, da misliš na obdobje po WWII.

     • janez.pokoncni

      Mislim na obdobje po 1991, za leta med 45-91 je o politiki brezveze debatirati.

   • Morala

    Lagal je, da ni bil še kaznovan! Kangler mu je dihal za ovratnik. :)

    • Jovo Jamnica

     Kdo je lansiral v javnost, da je lagal? Kangler???

     • Morala

      Večer?

     • Jovo Jamnica

      Večer pač ni bil na strani Kanglera.

     • Morala

      Kdo pa ga je miniral?

     • Jovo Jamnica

      Če bi vedel, ne bi spraševal, ampak povedal.

     • Morala

      Sem mislila, da veš :)

     • Jovo Jamnica
     • Morala

      hvala…

   • KIKI

    A Krajnc, isto sranje, drugo pakovanje ! ???
    Kjerkoli je Tone bil, povsod je bil težek “primanjkljaj”!

    • Jovo Jamnica

     Brez črke “j” mi živeti ni?

     • KIKI

      J(ovo)J(amnica), serješ v svoj pisker, a njee?!

     • Jovo Jamnica

      Sploh ne. Slovencem, ki so cepleni z Ljudevitom Gajem, nastavlam zrcalce. Če se čutiš Kroata, se ti opravičujem. Slovencu pa povem, da Srb “sere”.

     • KIKI

      Jovo Jovica,, če ti ta “SERJEŠ” (tudi slovenski in
      partijski vsakdanjik) ni pogodu, potem pa poizkusiva
      z Potratino slovenščino : podelaš se (v hlače,
      v straniščno školjko, v nočno posodo, na sosedov
      prag, ženi na glavo….) in še in še, in v tvojem primeru,
      bi se reklo, da si se podelal v plenico, a njee?

     • Jovo Jamnica

      A “pogodu” pride vun ot “pogodak”??? Namreč, Slovenci rabimo v tem primeru – besedo “všeč”!

     • Nata

      A se piše primankljaj? Saj menda res. Saj si to mislil? Jovo ?

     • Jovo Jamnica

      Ni to. Po balkanski Toporišici štima. Meni je vsekakor bliže stara slovenska beseda – zguba (sguba)/ izguba. V strokovnih krogih pa bi lahko pri deficitu ostali, če smo že bilanco usvojili – (

      bilanca izkazuje izgubo)

 • Janez

  Pa?
  Kolikor jaz poznam Maribor ?
  V MB so zelo ok predvsem – mariborčanke – ženske !
  Tudi običajni moški, mariborčani, štajerci – so verjetno v večini zelo ok !
  Kakšni so pa – njihovi politiki ? Pa težko kaj rečem. Kangler – mi je kar – ok. L.r. Janez KOMENDA

  • Jovo Jamnica

   Če bi te dobila v roke, recimo gospa Magdalena Tovornik, bi tenko piskal.

   • Janez

    No ?
    Več soplesalk iz MB sem imel.
    Tudi ge. Tovornik bi se ne ustrašil – a bo že brez mene.
    Pred leti je bila ok gospa, zdaj je ni na spregled.
    Ge. H. Tovšak sem izposojal knjige – všeč sem ji bil. Štajerke so moj tip.l.r. Janez KOMENDA

    • Janez

     Sem
     Pogledal.
     Gospa M.T. je starejša ok gospa. A starejša pač. 72 let.. Pač. L.r. Janez KOMENDA

  • Zgornji

   Dej ne bluzi spet še ti, z to kanglo Pokvarjeno ki si samo svojo Kanglo brez dna polniti zna … !!! ! !!!

 • VERZIFIKATOR

  Andrej Fintovec

  KUŠTRAVEC IN KOCKE

  Kuštravec mendá, tako nekako,
  kdo bi vsa imena si zapomnil,
  znan, da stolčka se je polakomnil,
  zdaj pa da prešel je mero vsako.

  Jasno ni, v katero stran pogleda,
  kadar prečka mero pubec toti,
  radarji samo so mu napoti,
  ti merilci kaosa, nereda.

  Dregnil svojčas pubec je v merilce,
  kockanje ga vrglo je na plano,
  kuštravcu bilo je s tem postlano,
  kazal ko na kaosa je krivce.

  Za oblast da vsak se le preriva,
  kuštravčeva je skupina vpila,
  kanglico za krivo razglasila,
  ker preveč da kanglica zaliva.

  Kanglica mu padla je v oko,
  treba da jo brž je odstraniti,
  kuštravec začel je govoriti,
  dalje kot po maslu mu je šlo.

  Pa potem prav hitro se pokaže,
  da njegovo spolzko mastno maslo
  še prehitro vrh glavé je zraslo,
  in pa kakšne kuštravec je baže.

  Zgodba ta premnogim je poduk,
  masla kdor preveč ima na glavi,
  le težko ga tjakaj skrije, spravi,
  kjer premajhen mu stoji klobuk.

  Radarji zdaj merijo hitrosti
  kuštravčeve, kadar gre čez mero,
  ko oviro lomi za oviro,
  ko približa meji se norosti.

  Tiste kajpak blaznosti voznika,
  ki natanko radar jo zaznava,
  množica pa vse bolj prepoznava,
  kam, kako se kuštravec premika.

  Radar ne ustavi ga nobeden,
  kuštravi jih namreč je izključil,
  lekcije se pubec je naučil,
  ki kasiral jo nekoč je eden.

  Pač pa kocke mnoge so ostale,
  čakajo, da vkup jih spet kdo spravi,
  ko nastopil bo trenutek pravi,
  vlogo bodo znano odigrale.

  • KIKI

   Ko res prvič videli smo ga bedaka,
   kako brez jajc nam nekaj kokodaka,
   da izpod klobuka gleda mu le slama,
   smo vedeli: za njim ostala bo le – drama,
   drama strašna in globoka – prazna jama!

 • xtc

  ¨Komunisti in levaki večni hlapci in izdajalci v hlapčevanju Moskvi in gospodarjem komun izma tam:

 • cosmosjasnovidec

  Mi ni jasno kako so šele sedaj to spoznali.
  Sicer je pa skoraj vse povsod enako kjer prevladuje levaška komunajzerska združba.
  Da ne omenjam še Ljubljane kjer imajo popolno kriminalnega copatarskega čefutarja “jankoviča” kateri se jim smeji v obraz krade pred njihovimi očmi ter jih ima za navadne bedake.
  Navsezadnje ga bodo še pa spet volili.

  • Jovo Jamnica

   Lahko tebi, ko pa živiš v občini Piran.

  • sunday

   saj ima zokan prav, da se jim smeje, ker si ti ljubljankoviči drugo niti ne zaslužijo – sedaj imajo “gospodarstvenika” butci!!!

   • Nata

    No, malo počakajmo, pa bomo Ljubljančani videli, koliko ste drugi pametnejši od nas!

 • sunday

  siser bo pa ponovno izvoljen, tako kot v lublani zokan – sami ruski ritolizci!!!

 • xtc

  No ;da razložim po domače intrlekt hlapčevanjaMoskvi;levakov je enak nivoju enoeličarja ;on živi;a ne razmišja:

  • Jovo Jamnica


   No ;da razložim po domače intrlekt hlapčevanjaMoskvi;levakov je enak nivoju enoeličarja ;on živ;a ne razmičja:

   ——————–
   Zanimivo.

   • xtc

    dolgo si rabil ;da si dojel tisto kar si :
    Bravo :
    Enoceličar:

    • Jovo Jamnica

     Ja. Kar matral sem se s premeščanjem črk.

 • Jovo Jamnica

  Deda poznam in nosi mokasine… :-)

  • Nata

   Uh, a je to kakšen posebni minus ?

 • rubec

  Lušne so rokce.

  • Nata

   A ne de !! Sploh takele, ki ploskajo.

   • RATATA

    Ne premočno ploskat, saj veš, tipke je treba čutiti. ;-)

    • Nata

     Seveda. . . predvsem čutiti. So občutljiva roba.Če ne ravnaš lepo ?
     Tako je tudi z ljudmi. Dobre, nežne, ampak odločne roke so vedno dobrodošle.

     • RATATA

      Z ljudmi je kar težko.
      Tudi pritisnit na prave tipke, da bo človeku prav je prava “umetnost”.
      Je pa koga in katero, tu pa tam, treba včasih močno zagrabt, tudi strest, da se malo zbrihta takšen, če je botrebn o. Hehe

     • Nata

      Zdi se mi, da sem odgovorila. Lahko pa sem samo napisala, poslala pa ne!!
      Čisto meni podobno.

     • RATATA

      Dobil. Zelo Umno in Pametno šolanje, ki ga hvaležno spremam. +
      in ;-)

 • Zgornji

  Nooo, tud Andro se je Pokvaril, … Žal , …

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!