fbpx

[Foto] Ujeli smo ga: “Strokovnjak” za varnost Miroslav Žaberl je udeleženec nasilnih protestov!

Strokovnjak za varnost Miroslav Žaberl v družbi agresivnih sredinih protestnikov. (Foto: Nova24TV)

Profesorja za varnostne vede univerze v Mariboru Miroslava Žaberla so objektivi ujeli na nezakonitem protestu v Ljubljani, ki ga je policija že razpustila. Žaberl je mimogrede zavrnil povabilo v današnjo oddajo Razkrito, ker naj bi imel obveznosti. Sedaj se ve, kaj te obveznosti pomenijo. Današnja dejanja protestnikov so eklatantna kršitev javnega reda in mir,  pa je ob tem dejal minister Aleš Hojs in dodal, da bo policija po potrebi enega po enega odstranila s teh javnih površin.

Nasprotniki omejevalnih ukrepov, ki jih je vlada sprejela za omejitev širjenja covida-19, tudi ta teden izražajo svoje nasprotovanje s protestom v središču Ljubljane. Zbirati so se začeli po 15. uri na Trgu republike, nato pa so se podali po ljubljanskih ulicah. Prišlo je tudi do več napetosti.

Med njimi smo v fotografski objektiv ujeli tudi dežurnega kritika varnostnih ukrepov, profesorja fakultete za varnostne vede univerze v Mariboru Miroslava Žaberla. Žaberl je v osrednjih medijih redno komentiral in kritiziral policijske ukrepe aktualne vlade, ki se je redno soočala z nasilništvom na protestih. Na Nova24TV smo redno opozarjali, da je plačanec tranzicijske levice, s svojimi komentarji v medijih pa je le spodbujal levičarski ekstremizem.

Da je Žaberl tudi politično aktiven, je dokazal maja letos, ko je za Dnevnik komentiral dogajanje v policiji in s prstom kazal na vlado. Obtožil jo je, da sprejema represivne odloke. “Policijski vodje so nekritično sledili zahtevam politike, ki je od policije zahtevala, naj bodo (pri sankcioniranju, op. a.) dosledni. Na tak način se je zahteva politike prenašala navzdol. Žal je policija zaradi tega izgubila velik del kapitala oziroma ugleda, ki ga je doslej uživala v javnosti,” je takrat dejal.

Miroslav Žaberl (Foto: STA)

Shod je razpuščen
Protestniki s transparenti, žvižgi in skandiranjem izražajo nezadovoljstvo z omejevanjem dostopa do storitev s pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani) ter se zavzemajo proti prisili, represiji in za svobodo. S Trga republike so se odpravili po Šubičevi čez Slovensko do Prešernovega trga in nato v krogu nazaj do križišča med Dalmatinovo in Slovensko, kjer jim je policija preprečila nadaljevanje po Gosposvetski. Tako se je množica usmerila nazaj proti središču Ljubljane, a nato nekoliko nižje zavila proti Bleiweisovi in naprej proti Celovški, kjer pa jih je policija znova ustavila. Promet je oviran, med protestniki in policijo pa je prišlo tudi do nekaj napetosti. Policija je pripeljala v bližino protestnikov tudi vodni top in nato začela protestnike pozivati, naj območje zapustijo, saj da je shod razpuščen. Po tem se je del protestnikov z območja umaknil, del protestnikov pa vztraja. Sicer pa je policija prisotna z različnimi enotami, med drugim s konjenico, nad Ljubljano kroži helikopter.

Nazadnje so prijeli 25 skrajnežev
K mirnemu in strpnemu izražanju mnenj je že pred protestom pozvala tudi policija. Na policijski upravi Ljubljana so opozorili, da shod ni prijavljen, zato ga varuje policija, ki bo ves čas spremljala dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajala varnostnim razmeram in tveganjem. Protestnike so pozvali, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v torek na vprašanje, ali bo policija ob morebitnih protestih zopet odreagirala z uporabo sile, dejal, da če bo nasilje znova eskaliralo, je verjetno prav, da policija odgovori tako, da to eskalacijo nasilja prepreči. Na shodu 5. oktobra so policisti pridržali 25 oseb, večino zaradi kršenja javnega reda in miru. Tri osebe so pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Lažje je bilo poškodovanih šest policistov in še dve osebi. Alojz Sladič iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi je dan po protestu očitke o pretirani uporabi prisilnih sredstev zavrnil. Pred dvema tednoma pa je množica ustavila promet na Celovški in celo na ljubljanski obvoznici. Policija je obakrat uporabila tudi vodni top in solzivec.

Sara Kovač