[Foto] Izjemna slovenska umetniška dela razstavljena v Evropskem parlamentu

Datum:

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je včeraj zvečer v Evropskem parlamentu v Bruslju odprl razstavo sodobne slovenske likovne umetnosti Živimo v vznemirljivih časih, ki bo na ogled v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. “Razstava prikazuje dela umetnic in umetnikov srednje in mlajše generacije, nagovarja s svojim jezikom in v svojem jeziku vse, ki v Evropskem parlamentu ne govorijo tega jezika, ampak ga nosijo v sebi kot kal posebne prisotnosti in duhovne globine”, je dejal Simoniti, ki je z rezultatom izjemno zadovoljen in je vesel, da je razstava na ogled. Razstavo je poleg ministra odprl tudi evropski poslanec iz Poljske Karol Karski, ki si je za ta dogodek nadel kravato z motivi prvega slovenskega predsedovanja v prvi polovici leta 2008.

V govoru pri otvoritvi je minister dr. Vasko Simoniti dejal, da je razstava sodobne slovenske likovne umetnosti v Evropskem parlamentu za Slovenijo velika čast. “Na ta dogodek smo še posebej ponosni zato, ker Slovenija prav v tem času praznuje 30. obletnico samostojnosti, hkrati pa že drugič predseduje Svetu Evropske unije – družini svobodnih demokratičnih držav.”

Na razstavi sodobnih slovenskih umetnic in umetnikov smo izzvani v razmislek o naravi umetnosti in njeni sporočilnosti, je še dejal in dodal, da nas razstavljena dela tako spodbujajo k ohranjanju dveh vrlin demokratične družbe: strpnosti do drugačnosti in vživetja v položaj drugega. “Morda bi si celo drznili reči, da je ravno likovna umetnost pravi preizkus odprtosti sodobne demokratične družbe. Prav zato naj živi likovna umetnost v vsej svoji raznolikosti, na umetnikih pa je, da skozi neskončno svobodo izraza poiščejo globlja sporočila, da odkrivajo ne le oblike, ampak tudi vsebine, pa naj so te doma v samem umetnikovem liričnem svetu ali pa v njegovem družbenem angažmaju.” Razstava je po ministrovih besedah pomembna, ker je v Evropskem parlamentu, kar je prestižna stvar, vsaj za obiskovalce, ki imajo dostop do tega mesta, torej uradnike in politike. “Postavljena je lepo in pregledno, slike so atraktivne in nagovarjajo mimoidoče, naj se ustavijo,” je poudaril.

Foto: Vlada RS

Sodelujoči slovenski slikarji, kiparji in fotografi po izboru kustosa Marka Košana iz Koroške galerije likovnih umetnosti so Uroš Abram, Suzana Brborović, Nina Čelhar, Tina Dobrajc, Mito Gegič, Aleksij Kobal, Herman Pivk, Ana Sluga, Miha Štrukelj, Lujo Vodopivec, Sašo Vrabič, Uroš Weinberger in Joni Zakonjšek. Slike so razstavljene na stenah parlamentarnih hodnikov.

Morda je slika naslednjega: ena oseba ali več in znotraj
Foto: FB
Foto: Vlada RS

Slovenija je samostojna država, ki bo sama odločala o tem, kaj bo razstavila
Na eni steni so tudi slike iz zbirke Evropskega parlamenta avtorjev Jasmine Cibic, Arjana Pregla, Andreja Jemca, Lojzeta Logarja in Gašperja Jemca. Razstavljen je tudi kip Draga Tršarja, ki je prav tako del zbirke parlamenta. Način vključitve teh del pa so zaznamovali zapleti.  Minister Simoniti  je razstavo maja namreč odpovedal, ker ni bil pravočasno seznanjen s pogoji. Zmotilo ga je, da želi parlament ob tem predstaviti tudi svojo zbirko del slovenskih avtorjev, saj da je Slovenija samostojna in suverena država, ki bo sama odločala o tem, kaj bo razstavljala. Nekaj dni pozneje so na ministrstvu za kulturo razstavo potrdili. Ob tem so sporočili, da bo postavljena pod pogoji, kot jih je zahteval minister, ter da bodo v Sloveniji izbrana dela in dela iz stalne zbirke Evropskega parlamenta razstavljena v dveh sklopih.

Razstava je postavljena tako, kot je želel Simoniti
Minister Simoniti je te zaplete tudi komentiral z besedami, da je želel, da je razstava postavljena tako, kot je danes – najprej avtorji po izboru iz Slovenije, na koncu avtorji iz zbirke Evropskega parlamenta, prej pa da je bil koncept obrnjen naokoli. “Razstava je postavljena tako, kot sem želel, in mislim, da je dobro postavljena,” je poudaril.

Foto: TW
Foto: TW 
Foto. TW

Virtualno pa si lahko razstavo pogledate na tej povezavi.

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala in Boris Tomašič prihajata v Kozje

Voditelja oddaj Kdo vam laže in Signal, Boris ter...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...

Tudi kokoši imajo lahko svojo vilo

Podjetje Run Tiger je pod blagovno znamko Run Chicken...