fbpx

[FOTO] Tradicionalni dvig slovenske zastave na Sabotinu

(Foto: Facebook/@Patricija Šulin)

Tudi letos je na dan državnosti na Sabotinu zaplapolala slovenska zastava. Tradicionalnega dviga slovenske zastave na Sabotinu, ki ga vsako leto organizira Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Nova Gorica, in maše za domovino v cerkvi Sv. Valentina se je udeležila tudi evropska poslanka Patricija Šulin.

“Pred 26 leti nas je vodil pogum, z odločnostjo in vztrajnostjo pa smo uresničili želje naših prednikov, ki so v njih tlele več stoletij: Slovenija je postala samostojna in neodvisna država,” je dejala evropska poslanka in dodala, da sta nas prav naš jezik in kultura obdržala skupaj kot narod skozi dolga stoletja tuje nadvlade.

(Foto: Facebook/@Patricija Šulin)

“Goriško regijo je vojna vihra prizadela že v prvi svetovni vojni, ko je na soški fronti življenje izgubilo na tisoče slovenskih vojakov. Spopadom pa se Goriška ni mogla izogniti niti leta 1991. Medtem, ko se je celotna Slovenija pripravljala na proslavo ob razglasitvi samostojnosti, so 26. junija 1991 prve enote jugoslovanske vojske krenile proti mejnemu prehodu z Italijo. Med potjo so naletele na spontan in odločen upor neoboroženih domačinov, ki so agresorski vojski dokazali, da se slovenskega naroda ne da pokoriti,” je bila jasna Šulinova, ki je v svojem nagovoru spomnila tudi na spopad za mejni prehod Rožna dolina, 28. junija 1991.

(Foto: Facebook/@Patricija Šulin)

Poslanka v Evropskem parlamentu je v nadaljevanju poudarila: “Kljub zamujenim priložnostim, napakam in izzivom, pred katerimi smo se znašli, smo lahko na marsikaj ponosni. Smo člani Evropske unije in zveze NATO, sprejeli smo evro, vstopili smo v schengensko območje, uspešno pa smo tudi predsedovali Svetu EU.”

“Z vstopom Slovenije v EU 1. maja 2004 smo postali del demokratične zveze s tradicijo,” je dejala evropska poslanka in dodala, da so bili temelji za nastanek Evropske unije položeni s t. i. Rimsko pogodbo, dokumentom, ki je zasnoval skupni evropski trg in postavil temelje štirim evropskim svoboščinam: prostemu pretoku oseb, blaga, kapitala in storitev. “EU je nastala zaradi želje po miru, svobodi, solidarnosti in spoštovanju človekovih pravic. In te vrednote so tudi vrednote slovenske osamosvojitve,” je bila jasna Patricija Šulin, ki je poudarila, da so vrednote slovenske osamosvojitve tiste vrednote, na katerih temelji delovanje Slovenske demokratske stranke.

(Foto: Facebook/@Patricija Šulin)

J.F.