fbpx

FURS pričel z nadzorom svečarjev, cvetličarjev in vrtnarjev, Jankovićeva podjetja pa še naprej ostajajo nedotakljiva

Foto: Twitter

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je prek družbenih omrežij Twitter in Facebook sporočila, da je začela z izvajanjem poostrenega nadzora svečarjev, cvetličarjev in vrtnarjev, v novembru pa bo pod drobnogled vzela še vulkanizerje. Več kot očitno se ta še vedno ukvarja z malimi ribami, medtem pa velike ribe, kot je ljubljanski župan Zoran Janković, ostajajo nedotakljive še naprej. 

FURS navaja, da so napovedani nadzor sezonskih dejavnosti izvajali tudi v preteklosti, saj se v tem obdobju poveča tveganje za neizdajanje računov in zaposlovanje na črno. Izkušnje naj bi namreč pokazale, da nadzor pozitivno vpliva na prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti, saj je kršitev vsako let manj in manj. Te pa imajo vpliv tudi na potrošnike, saj ti vedno pogosteje zahtevajo račun za opravljen nakup blaga ali storitve. Pri tem opominjajo, da se je z vsakim računom mogoče vključiti k sodelovanju v nagradni igri Vklopi razum, zahtevaj račun” in se potegovati za nagrado v vrednosti 10 tisoč evrov. Na drugi strani pa imamo prvorazredne državljane, ki se igračkajo z denarjem, potem pa epiloga ni od nikoder. 

Kaj je delala finančna uprava v primeru podjetij družine Janković?
Družino Janković bi težko šteli med zgledne državljane glede na to, da sta njihovo družinsko podjetje Electa in njegov direktor Damijan Janković prek fiktivnih računov in z napačnim obračunavanjem davka na dodano vrednost osumljena utaje davkov v skupni višini 244 tisoč evrov. Na našem portalu smo že pisali, da je Nacionalni preiskovalni urad v aprilu in novembru leta 2014 vložil ovadbo zoper Electo in Damijana Jankovića zaradi suma utaje davkov. V ovadbi sta navedena dva primera utaje, prvi iz leta 2009 in drugi tri leta pozneje. Nepravilnosti pri poslovanju Electe je odkrila Davčna uprava RS, sedaj Finančna uprava, ko so opravljali preglede poslovanja Electe med letoma 2011 in 2013. Med velikimi davčnimi dolžniki Sloveniji so podjetja Electa, d. o. o., Electa Holding (obe podjetji državi dolgujeta med 300 tisoč in 500 tisoč evrov) in Electa Naložbe, d. o. o., ki finančni upravi po podatkih dolguje celo več milijonov evrov. To pa so samo dolgovi državi, potem zraven pridejo še dolgovi do bank, ki jih je zvrtal Janković zaradi prevzemanja Mercatorja in še marsičesa drugega.

Electa Inženiring, ki je bila več let na robu bankrota, je lahko v začetku prejšnjega meseca ponovno zadihala. Njeni največji upniki so namreč potrdili poenostavljeno prisilno poravnavo, ki jo je predlagal direktor Damijan Janković in je predvidela 90-odstotni odpis dolgov. S tem se je Electa rešila več kot 16 milijonov evrov obveznosti, malo manj kot dva milijona evrov pa bo morala vrniti šele konec leta 2020. Kot lahko vidimo v praksi, imamo državo, kjer je prvorazrednim lepo, drugorazredni pa so tisti, ki so venomer na tnalu, saj se morajo zaradi neporavnanih obveznosti v nizkih zneskih celo izseliti, medtem pa se prvorazredni kljub milijonom evrov dolgov brezskrbno smejijo in vodijo največje mesto v državi.

H. M.