fbpx

Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc: Ocenjujemo, da se podjetja dobro držijo, da nekako še obvladujejo razmere

Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc (Foto: Nova24TV)

Drugi val koronavirusa in omejevalne ukrepe bodo stežka sprejeli v gospodarstvu, epidemija koronavirusa pa bo ravno na tem podoročju prinesla največje posledice. Tudi tokratno zaprtje pomeni skoraj popolno zaustavitev gospodarstva, s čimer se ponavlja marčevski scenarij. Generalna direktorica Sonja Šmuc je poudarila, da si ne moremo privoščiti predolgega zaprtja gospodarstva, saj bi lahko tudi tukaj beležili eksponetne posledice. Po drugi strani pa pričakujejo, da bo vlada z ustreznimi ukrepi pomagala pri okrevanju gospodarstva. “Kar nekaj ukrepov je, vsi izmed njih so pomembni in v bistvu tvorijo celoto, s katero skušamo zavarovati podjetja, zavarovati delovna mesta in zavarovati našo prihodnost,” je poudarila Šmuceva, ki si želi, da bi v šestem protikoronskem paketu dali poudarek gospodarstvu in reševanju podjetij

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc pravi, da številke postajajo vsak dan višje v tej eksponentni rasti okužb, kar vse izjemno skrbi. Kljub temu pa se podjetja še vseeno dobro držijo. “Mi ocenjujemo, da so se v gospodarstvu, kljub temu da je prišlo tudi do vdorov okužbe v gospodarska okolja, podjetja pravzaprav dobro držijo, da nekako še obvladujejo te razmere,” je obrazložila.  Zato ocenjujejo, da je nekako treba narediti vse v gospodarstvu, da gospodarstvo ostane vitalno in delujoče, zapiranje gospodarskih dejavnosti pa jih upravičeno skrbi.

Drugo zaprtje v gospodarstvu bo prineslo katastrofo za marsikatero podjetje, medtem ko marsikatero podjetje še vedno čuti posledice prvega zaprtja, a so si poskusili nekako pomagati. “Nekateri so vzeli dodatna posojila, da so lahko preživeli. Tega maneverskega prostora verjetno v tem drugem zaprtju ne bo,” je še obrazložila Šmuceva. Pravi, da likvidnostna shema še ne funkcionira, dokler ne bo poenostavljena.

Obdobje ponovnega zaprtja je za marsikatero podjetje, njihove zaposlene in njihove družine lahko zelo težka situacija. “Po drugi strani, če podjetja ne bodo mogla imeti zaposlenih, ne bodo mogla opravljati svojih dejavnosti,” je še dejala. Pri tem je potrebno vzeti v ozir več vidikov; po eni strani je tukaj preskrba prebivalstva, za delodajalce pa izpolnjevanje pogodbenih obveznosti, zaradi katerih lahko utegnejo imeti tudi zelo visoke kazni.

Gospodarstvo ne bo preneslo predolgega zaprtja dejavnosti
Lahko se znajdemo v neki drugi zelo neugodni spirali, ko se bo zdravstvena kriza zelo poglobila, ki bo vodila v ekonomsko krizo, posledično pa bomo nato še soočeni z globoko socialno krizo, zato je treba te ukrepe sprejemati zelo premišljeno. “Če bomo govorili približno o enem tednu zaprtja bo to za gospodarstvo verjetno še nekako šlo, če se pa bo to podaljšalo na dva ali tri tedne bodo pa lahko posledice tudi tukaj eksponentne,” je opozorila na resnost stanja v gospodarstvu. Ukrepi sicer zaenkrat veljajo teden dni, zato poskušajo navezati stik z ministrom za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom. Želijo si, da bi v naslednjih dneh, lahko skupaj z njim uskladili, katere dejavnosti bi bile predvidene za zapiranje v prihodnosti

Foto: STA

Na gospodarski zbornici ocenjujejo, da situacija spomladi in danes ni ista. “Res je, da so številke bistveno višje, spomladi pa nismo bili toliko osveščeni o ukrepih, o nošenju mask in verjamemo, da so že ti ukrepi tisti, ki bodo največ prispevali k omejitvi in da morda še ti dodatni ukrepi so lahko še neka dodatna varovalka za preprečevanje širjenja okužb,” je še poudarila. Vendar po njenem mnenju bi ravno te varovalke lahko povzročile vrsto drugih probemov, ki bi lahko bili enako hudi kot epidemija, zato poudari, da je potrebno poiskati pravo ravnotežje.

V šestem protikoronskem paketu pričakuje pomoč gospodarstvu
V šestem protikoronskem paketu pomoči na GZS pričakujejo izboljšanje likvidnostne sheme, zamrznitev minimalne plače za dve leti in pomoč najbolj prizadetim podjetjem, tudi z delnim kritjem fiksnih stroškov, zlasti za tiste, ki so morali zapreti svojo dejavnost zaradi odloka. Dodatno pričakujejo možnost zavarovanja za slovenski trg, saj po mnenju Šmuceve imajo nekatera podjetja težave zaradi ustreznega zavarovanja. “Še kar nekaj ukrepov je, vsi izmed njih so pomembni in v bistvu tvorijo celoto, s katero skušamo zavarovati podjetja, zavarovati delovna mesta in zavarovati našo prihodnost,” je še na koncu poudarila.

Sara Rančigaj