Generalni sekretar Cerarjeve vlade, ki je naročal barske mize za 1000 evrov, končno odstopil

Foto: STA

V zadnjih dneh se je Krašovec znova znašel v središču afere. Časnik Finance je razkril, da je Krašovec leta 2011 kot generalni sekretar ministrstva za šolstvo za ministrstvo naročil šest barskih miz v skupni vrednosti več kot 6000 evrov. Premier Cerar je sprejel njegov odstop. 

Darko Krašovec je na ministrstvu za šolstvo in šport kot generalni sekretar ministrstva v času najhujše krize naročeval barske mize. Na ministrstvu za šolstvo so za Finance potrdili, da mize imajo in da so v posebni sobi, kjer prirejajo pogostitve.

Krašovčeva žena Anita Krašovec, je direktorica Mizarstva Moravče d.o.o., vendar mize niso bile naročene pri njej, temveč pri Mizarju Stupici. Na portalu javnih naročil v letu 2011 in pozneje ni zaslediti nobenih plačil takratnega ministrstva za šolstvo in šport mizarstvu Stupica.

Ena od šestih barskih mizic v avli ministrstva za šolstvo, v vrednosti 1000 evrov (foto: Nova24tv)

Ena od šestih barskih mizic v avli ministrstva za šolstvo, v vrednosti 1000 evrov (foto: Nova24tv)

Barske mizice za pijačo in jedačo
Na ministrstvo za šolstvo smo poslali več vprašanj, med drugim nas je zanimalo kako so izbrali dobavitelja barskih miz in zakaj so se v času “suhih krav” odločili za nakup šestih miz, od katerih stane vsaka 1000 evrov. “Dobavitelj, ki ga navajate, je bil izbran na podlagi notranjih pravil. Izdana je bila naročilnica, v skladu z zakonodajo in pravilnikom o naročilih male vrednosti”, so sporočili z ministrstva. Bolj natančne razlage o tem, zakaj so izbrali prav tega dobavitelja in na podlagi katerih kriterijev, nismo dobili.

So nam pa na dolgo in široko obrazložili, da barske mize potrebujejo za sprejeme in pogostitve, ki jih imajo v sejnih sobah v pritličju. “Dogodki se v sejnih sobah odvijajo zelo pogosto. V povprečju jih gostimo 10 na mesec. Gre za dogodke, ki se jih udeležuje preko 100 ljudi, zato smo se na MIZŠ odločili za nakup stoječih miz, s katerimi bi udeležencem seminarjev omogočili, da se med odmorom premaknejo v drug prostor in si iz avtomata postrežejo s kavo, vodo, oziroma jim slednje omogoči organizator.” 

Kot so nam še povedali na ministrstvu je površina mizic iz kerrocka. Nekaj mizarjev smo povprašali, koliko bi stala izdelava podobnih. Najcenejši ponudnik bi jo naredil že za 130 evrov neto.  Cene nekoliko manj luksuznih, iz cenejšega materiala, pa se gibljejo že okoli 100 evrov, nekatere (kovinske) stanejo tudi manj. Ali to pomeni, da smo državljani mizice preplačali za desetkrat? In to v času, ko ni bilo služb in mnogi tudi za osnovne življenjske potrebščine niso imeli?

Krašovec jemal ugled in dostojanstvo sodstva
Pred nekaj meseci pa se je generalni sekretar vlade znašel sredi medijske pozornosti, ko je v postopku ugotavljanja lastništva kmetijskih zemljišč, pri čemer država toži podjetje, katerega solastnika sta Krašovec in njegova žena, kot pooblaščenec podjetja A Pohištvo zahteval izločitev vseh sodnikov in sodišč v državi, ker ta niso nepristranska in neodvisna.

Vrhovni sodniki so takrat odločili, da je trditev o tem – da zaradi povezav z državo nobeno slovensko sodišče ne bi smelo odločati o zadevi – “absurdna in v najboljšem primeru rezultat popolnega nepoznavanja vloge sodnika in sodišča ter osnov civilnega (procesnega) prava.”

Cerar vedno branil in zagovarjal Krašovca
Predsednik vlade Miro Cerar se je danes odzval na dogajanje v zvezi z generalnim sekretarjem vlade Krašovcem in sprejel njegov odstop. Še meseca aprila je v odzivu za medije dejal, da v Krašovčevi dejavnosti ne vidi nič spornega, zahteva za generalno izločitev sodnikov pa se mu zdi pretirana.

V. V., STA

 • PIA PlA

  Če bo, dvomim, ga bo sprejela pa Bratuškova, ona ima že prakso z dragimi naročili tepihov.

  • avtohtoni neandartalec

   Vsaj imtimno spodnje perilo si ni kupovala na državne naročilnice, saj ni bila predsednik države.

 • FraterMagnus

  zakaj bi cerar sprejel odstop nekoga, ki mu je kupil lepe barske mizice? #retorika

 • VERZIFIKATOR

  Remiro Serares – Capitano

  REMIRO NOGOBRCAR

  Zopet se oglásil je pred kratkim,
  nogobrcar, znan vsem kot Remiro,
  gladko spet preskočil je oviro
  in zapiskal z glaskom tankim sladkim.

  »Kot kapétan v tej reprezentanci
  nogobrcarski, vrhunsko športni,«
  je začel nagovor svoj eskortni,
  samovšečno, kakor znajo Španci.

  Ni Remiro sicer kakšen Španec,
  ni tako oddaljen fant od nas,
  le da žogobrcanje je vas
  španska zanj, ki naš je dober znanec.

  »Zdaj ni čas nikakor za oceno
  moje igre in dveh let garanja,«
  glej, Remiro medijem oznanja,
  da kar sam določil si bo ceno.

  »Dobro leti dve smo preigrali,
  se po rezultatih jasno vidi,
  optimalni naši so izidi,
  tudi če še nismo gola dali.«

  Navijaška tolčejo trobila:
  »Vse je zakon, kar Remiro pravi,«
  nizko k tlom, že skoraj čisto k travi
  pa medtem se megla je spustila.

  Zdaj še bolj odlična je vidljivost,
  ni težav, ko stvar se komentira,
  zadnja s tem odpadla je ovira,
  navijaška triumfira živost.

  Brcanje v megló je prava stvar,
  v njej Remiro, ki ekipo vodi,
  sam lahko celo o faulih sodi,
  in kako razsoja, kaj ti mar.

  Škoda le, da vreme se spreminja
  razkadé prehitro se meglice,
  za Remira hujše ni krivice,
  kakor da jasnina se odgrinja.

  Kot kapétan se drži prevzetno,
  navijači mu stoje ob strani,
  položaj se spet tako ubrani,
  meglo da ustvarjajo umetno.

  Ko pa tudi to več ne pomaga,
  sonce sproti ko megló razganja,
  le Remiro še naivno sanja,
  da se šteje avtogol kot zmaga.

 • tarantela

  Ma ste tumpasti! Ne more imet vlada kr neki iks mizice, a ne? Kako bi blo, če bi kr čez gajbice potegnil rjuhe in gor postregl s kaviarjem pa táku?

  • Vera

   Še gajbic je škoda za te brezdelneže !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Unikatna

  Saj ni šlo iz njegovega žepa!!! Bi jim jaz dala barske mize in pogostitve!! A so v nočnih barih?! Narodu pa dvigujejo davke!!!

 • centurion

  Nič čudnega te barske mize v DZ.
  Vsa vlada funkcionira kot night bar.
  Okrog miz tudi same kurbe.
  Drog je pa tovariš Krašovec pozabil naročiti.

 • Vera

  Zanimivo, da ministrstvu za šolstvo še ostaja denar za nabavo dragih miz, saj so že veliko porabili za ” plačano pripravljenost ” . Zadovoljiti bi se morali z bolj skromnimi , saj za kavico pa res ne rabijo tako masovnih miz.Joj, joj, kje imajo ti ljudje pamet in skromnost ?

 • avtohtoni neandartalec

  Položnice redno plačuje, ni neposrednih dokazov, da je on ukradel pašteto, državo pa le imamo, tako se pri nas konča večina kritik proti nezaslišani korupciji. Pa barske mize tudi zdaj imamo, verjetno take z močnim aliminijastim drogom, na katerem bodo lahko plesale zunanje strokovne sodelavke, ne da bi jih bilo strah, da se bo zvil in jih prekucnil.
  Samo s to barabijo bi lahko plačali račune in letos ne bi bilo nobenih deložacij iz državnih stanovanj. Prej kot pobere to državo, bolje bo za vse.

 • Osti jarej

  ja,to pa ja ni nič takega…saj niso koštali 2 jurja…ane?….bo neka nezaposlena mamica dobila 50 evrov izredne pomoči in bo namesto krompirja kupila kruh in potem ne bo 14 mesecev več upravičena do naslednjih 50 evrov…pa bodo to malenkost not prinesli….itak šparajo na najrevnejših

  • Nata

   +++++++

 • Peter

  Nekoč, v nekih drugačnih časih, ko je bil Radio Študent še ena redkih kritik takratnih vladajočih struktur, so imeli oddajo Če že tonemo, potem potonimo s plapolajočimi zastavami.
  RŠ ni več kritika vladajočih struktur in take malenkosti jih še zdaleč ne motijo več. Zdaj se ukvarjajo z opozicijo, ker so pač avantgarda.
  Jaz pa jih ne poslušam več, no.

  • Nata

   ++++++++++

 • Peter

  Sploh pa ne vem, kaj težite.
  Mirno vam dostavim take stole za 10,000 ojrov komad, no.
  Razlika u džep doo.

 • Peter

  Je pa mizica res lepa.
  Za 100 ojrov vam naredim malo manj lepo, nanjo postavim lep prt za 100 ojrov, voila, za 200 ojrov mate isti efekt.
  Razlika pa v žep, a smo al nismo, no?

 • MEFISTO

  Pustite Cerarja.

  Zdaj ni pri sebi.

  Odstopila je njegova zadnja punca.